125 anys de la col·locació de la primera pedra del nou pont vell de Torroella
El dia 28 d’agost de l’any 1896 es va fer la inauguració oficial de la col·locació de la primera pedra del nou pont de Torroella de Montgrí. Era un pont reivindicat des de feia molt temps després que l’any 1694, durant la batalla del Ter, el duc de Noailles va ordenà enderrocar-lo per qüestions estratègiques. Cal tenir en compte que el pont ja havia sofert danys per riuades els anys 1617 i 1623.
El diari «La Lucha» del 23-01-1885 comenta «si Torroella tuviera vias de comunicación o medianas carreteras para trasladarnos a las poblaciones vecinas, otro gallo cantara; pues tendriamos buenos mercados, vendrian mas forasteros á comprar sus productos, (…), los torroellenses que no son olgazanes por que cada uno en su esfera es un Norte-Americano, esta villa seria la población que menos sentiria la miseria» (1).
L’any 1895 visita Torroella l’enginyer don Rafael Coderch amb els seus ajudants per fer un replantejament dels trams de la nova carretera que unirà Viladamat amb Palafrugell, amb la inclusió de la construcció d’un nou pont a Torroella «cuyas obras irán muy pronto á la subasta para empezar los consiguientes trabajos con gran satisfacción de toda aquella comarca que de seguro agradecerá al señor Conde de Serra.» (2).
Al diari «La Lucha» de 8-01-1896 es diu que es va celebrar una gran festa a Torroella per honorar el comte de Serra i Sant Iscle per celebrar la subhasta de dita carretera amb el nou pont a Torroella. Es diu que a les 8 de la nit el sr. Marqués de Robert va arribar als límits del terme d’Ullà i Torroella on l’esperaven totes les autoritats i tota la població «en masa hasta el número de 4.000 personas con las comisiones de lo pueblos vecinos. En gran hilera y con hachas formaban unos 400 y así en compacta fila al son de un pasodoble que tocaba la orquesta Montgrins». La multitud es va dirigir formant un cordó al llarg de tota la carretera i van passar per un enorme arc de triomf que van construir davant el carrer del Comerç dissenyat per l’artista Segundo Vidal i l’empresari d’obres públiques Juan Gispert. «Iluminaciones, fuegos de bengala, músicas, en fin aquello era una manifestación que pasaba de lo creible» (3).
A «El Correo de España» del 15-03-1896, s’escriu «del sueño dorado de todo buen torroellense ha sido la reconstrucción de dicha obra», i que es van instal.lar dos arcs de triomf, un a l’extrem del carrer de Vilà amb el lema «Torroella a su hijo adoptivo» i un altre al centre del mateix carrer, pel casino El Centro, del que n’era president honorari el senyor comte de Serra. «La calle del Rosario estava engalanada con escudos y oriflamas, con hachas y guirnaldas de muy buen efecto». A l’ajuntament, en nom i representació de Torroella, «don Pompeyo dió con elocuencia las gracias al señor conde haciéndole presente el agradecimiento de todos» (4).
A principis de juliol de 1896 són adjudicades les obres de la carretera de Viladamat a Palafrugell amb el pont de Torroella i s’adjudiquen les obres a D. Antonio Artés per la quantitat de 367.140 pessetes. (5)
Finalment , el dia 28 d’agost de 1896 aprofitant els actes de la festa major de Torroella, arriba el governador civil senyor Sauco Díez «con el objeto de assistir al acto de la colocación de la primera piedra del puente que ha de construirse sobre el Ter, el qual presidirá el senador señor Conde de Serra, á cuyas gestiones principalmente deben la realización de tan importante mejora». (6)
Com també diu el diari «El Baluarte» de 28-08-1896 «Como remate de las fiestas que se celebran en Torroella de Montgrí por ser la fiesta mayor de aquella villa, hoy tendrá lugar la ceremónia de la colocación de la primera piedra del puente sobre el rio Ter» (7).
El pont que es construirà serà pels torroellencs una gran millora en la seva vida, sense el pont eren impossibles les comunicacions amb moltes altres poblacions importants i, per falta de bones carreteres, veurien perdre’s els seus millors productes. La festa de celebració va ser molt entretinguda, «Además de la notable música del pueblo, amenizó la fiesta la del regimiento Guipúzcoa que recorrió las calles de la población tocando alegres marchas. Imponente y conmovedor fue el acto de bendición y colocación de la primera piedra y es seguro que tan importante acontecimiento dejará imperecederos recuerdos en el alma de los torroellenses.»
Després dels discursos, dedicatòries, versos, elogis i «vivas» a uns i altres, a la nit els comtes foren obsequiats amb una serenata a la seva casa palau i a gaudir de la música dels de Guipúzcoa. Hi va assistir «lo más escogido de la sociedad torroellense entre los que tuvimos el gusto de ver á muy lindas señoritas.» (8).
El 28 de gener de 1901 es publica a «La lucha» el discurs que l’alcalde de Torroella senyor Juan Destor va llegir davant el comte de Serra, en el qual, entre d’altres diu «Ganará con ella, moralmente porqué acabará con la blasfemia pública, tan entronizada entre nosotros a consecuencia de los penosos trabajos, pérdidas y disgustos que ocasiona el paso constante del Ter a la inmensa mayoria de este respetable público. Ganará Torroella materialmente, porqué aumentará la importancia de nuestros raquíticos mercados, dará vitalidad a nuestras pequeñas industrias, que apenas pueden existir hoy, mejorará notablemente la exportación de nuestros productos y dará impulso á todos los negocios en general.». (9)
Pere Blasi, al seu article «El paisatge de Torroella: les vores del Ter», llibre de la festa major de Torroella de l’any 1930 escriu “Cal tenir present les penalitats sofertes per la vila per comprendre tot l’entusiasme que despertà la nova construcció. Amb ses airoses voltes i tot de pedra picada, el pont de Torroella constitueix el monument senyalador de la data potser més memorable en l’ascens de la Torroella moderna. Des del pont, aigües amunt i aigües avall, el Ter amplíssim es mostra com un riu d’alta categoria, sobretot en la plenitud de les revingudes.”(10)
El 6 de febrer de 1939 el pont era dinamitat per l’exèrcit republicà en retirada.
Més informació sobre el pont de Torroella a:
http://elpontdetorroella.blogspot.com/2014/08/el-pont-de-torroella.html
https://premsahistoricatorroellamontgri.blogspot.com/p/el-pont-vell-de-torroella.html
- Diari «La Lucha: órgano del partido liberal de la provincia de Gerona. Ay XV, número 2455 de 23 de gener de 1885.
- «Diario de Gerona de Avisos y Noticias.» 13 d’octubre de 1895,
- Diari «La Lucha: órgano del partido liberal de la provincia de Gerona», Any XXVI, número 5765 de 8 de gener de 1896,
- Diari «El correo de España, periódico ilustrado de intereses españoles», Any III, número 94 de 15 de març de 1896,
- Diari «La Lucha: órgano del partido liberal de la provincia de Gerona», Any XXVI, número 5910 de 4 de juliol de 1896.
- «Diario de Gerona de Avisos y Noticias» de 28 d’agost de 1896,
- Diari «El baluarte, periódico tradicionalista» Any IV, número 572 de 28 d’agost de 1896,
- «Diario de Gerona de Avisos y Noticias» de 1 de setembre de 1896.
- Diari «La Lucha. órgano del partido liberal de la provincia de Gerona» de 28 de gener de 1901.
- «El paisatge de Torroella. Les vores del Ter» Pere Blasi, Llibre de la festa major de Torroella de Montgrí de l’any 1930.