Emporion
Dilluns, 7 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2018 núm 135 -març- 2018

Samuel Johnson i la seva ‘història de Rasselas’

Adrià ArboixperAdrià Arboix
24 de febrer de 2018
a núm 135 -març- 2018
Temps de lectura: 3 minuts
Samuel Johnson i la seva ‘història de Rasselas’

“Poques coses són impossibles a la diligència i  l’habilitat.”

Samuel Johnson


Per primera vegada es presenta en català la novel·la filosòfica La història de Rasselas, príncep d’Abissínia, gràcies a l’editorial Adesiara i a la magnífica traducció de Victòria Alsina.

Es tracta d’un conte filosòfic del poeta, narrador, crític, moralista i lexicògraf londinenc Samuel Johnson (1709-1784), un dels referents de Josep Pla i un dels escriptors més influents de les lletres angleses, on dosifica sàviament el seu pensament escèptic sobre la vana esperança humana de trobar la felicitat.

Tal com ho explica el crític de literatura Lluís Bonada, la novel·la es va publicar l’any 1759 i va convertir-se en un dels llibres més llegits a tot el món

Es tracta de la història d’un aprenentatge vital sobre la condició humana, que agafa la forma de les narracions exemplars que van començar amb Ramon Llull.

La novel·la ens explica com l’emperador d’Abissínia reclou els seus fills en un palau situat a l’anomenada vall de la Felicitat, ple de comoditats i de luxes. Aïllats de l’exterior, viuen en un lloc idíl·lic. Qualsevol desig és concedit als seus habitants. És una captivitat joiosa, dominada per la sensació de seguretat, on tothom viu en plenitud el plaer i el repòs.

Però el seu quart fill, el príncep Rasselas, un jove intel·ligent i ple de curiositat, s’hi avorreix, encara que ho té tot, no hi desitja res. Un ancià preceptor seu li diu: “Senyor, si haguéssiu vist totes les desgràcies que hi ha al món, hauríeu sabut valorar el vostre estat present.” Però això no el convenç i amb la seva germana, la princesa Nekayah, i el poeta Imlac, s’escapen de la vall feliç per veure les meravelles i les misèries del món i del poder, per finalment poder fer una “tria de vida” coherent.

La novel·la consta de 49 capítols curts i fàcilment llegibles on el príncep Rasselas finalment s’adona que mentre busca la felicitat en la imitació de la vida dels altres, s’està oblidant ell de ser feliç. I mentre dedica tots els esforços a fer una “tria de vida”, s’oblida de viure.

Imlac, el poeta, li recorda: “Per cercar la veritat no és obligatori fer llargs viatges. La veritat, la que és necessària per menar una vida ordenada, sempre es troba allà on es busca honradament.”

En la novel·la, un clàssic de la literatura universal, també hi trobem moltes sentències que com a lectors ens interpel·len directament i ens fan reflexionar, com per exemple aquestes:

“Perquè una vida segura i fàcil pot convertir-se en una existència buida i solitària.”

“L’exemple és sempre més eficaç que els preceptes.”

“La integritat sense coneixement és feble i inútil, i el coneixement sense integritat és perillós i temible.”

“Els savis i poderosos d’altre temps ens avisen que hem de recordar-nos de la brevetat del nostre estat present.”

“De totes les coses terrenals, el coneixement és el millor.”

Referències bibliogràfiques

  1. BONADA, Lluís. “La història de Rasselas, la gran novel·la filosòfica sobre la condició humana, finalment a l’abast.” A: El Temps, 28 de març de 2017, pàg. 74.
  2. PLA, Xavier. “Llibre de meravelles”. A: El Temps, 20 de juny de 2017, pàg. 74.
  3. JOHNSON, Samuel. La història de Rasselas, príncep d’Abissínia (traducció de Victòria Alsina). Martorell: Adesiara, 2017.

 

Tags: literaturaopinió
Article anterior

Josep Pericot Ayats, cirurgià barceloní d’arrels torroellenques

Següent article

Malgrat tot, no és plana!

Adrià Arboix

Adrià Arboix

Articles Relacionats

núm 135 -març- 2018

Perilla de nou la llibertat d’expressió?

24 de febrer de 2018
Malgrat tot, no és plana!
Medi Ambient

Malgrat tot, no és plana!

24 de febrer de 2018
Josep Pericot Ayats, cirurgià barceloní d’arrels torroellenques
núm 135 -març- 2018

Josep Pericot Ayats, cirurgià barceloní d’arrels torroellenques

24 de febrer de 2018
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies