En un 30% dels accidents de trànsit mortals a Catalunya l’any 2017, el conductor superava la taxa d’alcoholèmia permesa. En un 38% dels casos el conductor havia ingerit algun tipus de psicofàrmac o drogues. Però el factor principal d’accidents és la distracció del conductor. Es calcula que en total un 90% dels accidents mortals a Catalunya són deguts a l’error humà. Per això, la mobilitat autònoma ha de permetre reduir les xifres de mortalitat dràsticament. L’altre aspecte que ha de millorar la mobilitat autònoma és el poc ús que es fa del vehicle privat. Es calcula que entre un 90 i un 95% del temps el vehicle és troba estacionat.
Els vehicles autònoms tenen potencial per corregir aquests dos grans inconvenients que té la mobilitat actual. Per això, des de l’AMTU (Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà) s’ha volgut impulsar una gira a Catalunya, per tal de presentar un nou sistema de mobilitat i donar l’oportunitat a la gent de poder experimentar aquesta nova tecnologia. Un prototip de la companyia francesa Easy Mile, operat per la també francesa Transdev i llogat per l’AMTU està recorrent els carrers de 8 ciutats catalanes durant els mesos de setembre i octubre. La gira va començar a Sant Cugat del Vallès i en tot el setembre ha recorregut les poblacions de Terrassa, Sabadell i Girona. A l’octubre seguirà amb les poblacions d’ El Vendrell, Reus, Martorell i Vic.
L’objectiu de la gira és donar a conèixer la tecnologia del vehicle autònom i que la gent pugui experimentar-ne el viatge, així com provar els sistemes de seguretat de què disposa per tal d’evitar qualsevol tipus d’accident. Durant aquesta gira, un tècnic operador sempre va dalt dels vehicles, assessorant i resolent dubtes dels usuaris.
El vehicle ha estat batejat per l’AMTU amb el nom d’ÈRICA, les inicials d’Elèctric, Revolucionari, Intel·ligent, Compartit i Amable. Aquests conceptes van associats a la mobilitat del futur on petits autobusos (12 places) com l’ÈRICA, poden tenir un paper destacat per substituir el vehicle privat i apostar per un transport col·lectiu més personalitzat on l’usuari a través d’una aplicació mòbil sol·licitarà un punt de recollida i un punt de parada dins un temps determinat. L’autobús no seguirà una línia fixa ni uns horaris regulars, sinó que s’adaptarà a les necessitats dels usuaris, sempre garantint uns temps de viatge fixats pels usuaris. Per tant, les empreses de transport requeriran de vehicles més petits que en comptes de seguir una línia fixa amb uns horaris determinats, es desplaçaran per una àrea recollint usuaris i portant-los a les seves destinacions, compartint viatge amb altres usuaris.
Les primeres aplicacions que es preveuen a partir del 2020 amb aquests tipus de vehicles, substituiran serveis llançadora, cobriran petites rutes circulars o donaran servei a zones industrials o campus universitaris. És probable que durant la fase de transició aquests vehicles es puguin desplaçar per carrils reservats per ells.
De moment però, a Catalunya i durant 2 mesos, podrem provar l’ÈRICA i valorar l’experiència de viatge amb un vehicle autònom. Si voleu més informació la podeu trobar a la pàgina web www.erica.cat