Fa un any i escaig, va aparèixer a l’antic Convent de les Clarisses una llibreria solidària de llibres de segona mà: Vaixell de Paper, Mar de Llibres. Arran d’un article llegit a la revista Gavarres sobre Connexió Papyrus, una llibreria solidària de Celrà, tres dones de Torroella amants de la lectura i amb molta empenta van decidir començar aquest nou projecte. D’aleshores ençà, ja han recollit més de 14 mil volums i han fet diverses donacions de llibres a entitats i projectes locals, nacionals i fins i tot, internacionals.
He quedat a la llibreria amb la Marina Comas, la presidenta de l’associació, i la Dolors Capellà, la secretària, perquè m’expliquin tots els detalls d’aquesta aventura que han iniciat per donar una segona oportunitat als llibres que la gent ja no vol o no pot tenir a casa. Mentre dura l’entrevista, la Dolors es va aixecant per atendre les persones que entren i explicar-los com funciona Vaixell de Paper, Mar de Llibres. I és que la llibreria és un anar i venir constant de joves i grans que miren, remenen i s’emporten noves lectures cap a casa.
Abans d’embrancar-vos en aquesta aventura, quina relació teníeu amb els llibres o la literatura?
A les tres primeres persones que vam fundar Vaixell de Paper, Mar de Llibres, ens agraden molts els llibres i ja hi teníem relació abans. Una és bibliotecària, l’altra havia fet documentació i a la tercera no l’apassionaven tant, però s’hi ha anat aficionant. Als altres tres membres que s’han afegit més tard al grup, també els encanten els llibres. Això de llegir, quan ho proves, enganxa.
Sou un equip de sis voluntaris.
Sí, la “junta directiva” som sis persones. Nosaltres som els que decidim les coses i fem la roda de torns per tenir obert tres hores cada dijous. Llavors, tenim un grup d’amics del Vaixell de Paper, on pot entrar qui vulgui per donar-nos un cop de mà o per si un dijous algú de nosaltres falla. Per exemple, aquest agost, a través de la llibreria solidària Connexió Papyrus de Celrà, vam fer una donació de 800 llibres a escoles i biblioteques públiques d’Hondures i els amics del Vaixell de Paper van venir a ajudar-nos a escollir els llibres i posar-los en caixes.
Per què creieu que és important donar una segona vida als llibres?
Perquè nosaltres els estimem molt. En els llibres hi ha molta vida de moltes persones que ens pot obrir camins que encara no coneixem. La lectura és una cultura que no passarà mai de moda. L’any 2000 deien: “amb l’arribada dels ordinadors, desapareixerà el paper!”, i no ha passat, al contrari, n’hi ha més. Una cosa bona dels llibres de paper és que no necessites cap aparell per poder-los llegir, en canvi, amb un llibre electrònic necessites un aparell, un programari, connexió, dades, etc. El llibre de paper, l’agafes i el llegeixes.
“La lectura és una cultura que no passarà mai de moda”
Vaixell de Paper, Mar de Llibres s’emmiralla amb Connexió Papyrus i Taberna Libraria.
Sí, el primer que vam fer abans de començar va ser contactar amb Connexió Papyrus. Des d’allà ens han guiat molt i ens han ajudat sempre. Ells ens van presentar Taberna Libraria, la llibreria solidària de Figueres, i gràcies a tots dos vam aconseguir les lleixes que tenim. Venen de la Casa de Cultura de Girona, les vam anar a buscar i les vam muntar aquí. Papyrus també ens ha assessorat sobre què recollir i què no. Per exemple, no admetem enciclopèdies, diccionaris, ni llibres de text perquè no tenen sortida.
Com funciona Vaixell de Paper, Mar de Llibres?
Som una associació sense ànim de lucre i, per tant, no podem cobrar: oferim els llibres a la voluntat. Tot i això, suggerim donatius de dos euros pels llibres d’adults i d’un euro pels llibres infantils i juvenils.
I aquests ingressos, a què els destineu?
Volem destinar els diners que recollim a projectes socials del municipi o l’entorn, però encara no sabem on aniran. Vam parlar amb Serveis Socials i ens van oferir el contacte d’altres associacions locals. Estem oberts a propostes de projectes on destinar-los. Quan en tinguem una, valorarem si s’adequa als nostres objectius i hi col·laborarem. No són gaires diners, però tot ajuda.
“Volem destinar els diners que recollim a projectes socials del municipi o l’entorn”
En aquest sentit, col·laboreu amb altres entitats del poble?
Sí, hem ofert llibres a totes les entitats del poble. Amb qui tenim més relació és amb els joves, perquè són al costat de la llibreria, i ja els hem dit que quan arreglin el seu espai, si volen una biblioteca, vinguin a buscar llibres. En un futur, tenim un projecte conjunt per arreglar el pati perquè la gent pugui venir a llegir durant l’estona que tenim obert. També tenim relació amb les biblioteques: vam fer una donació de llibres a la biblioteca de l’Estartit i tant el bibliotecari de l’Estartit com la bibliotecària de Torroella ens han vingut a veure. I amb l’associació Zam Teatre, estem pensant de fer alguna acció conjunta, potser una lectura teatralitzada.
Vaixell de Paper, Mar de Llibres funciona gràcies a les donacions, en teniu moltes?
Sí, ens ha sorprès molt. Aquest primer any han entrat uns catorze mil llibres. Abans d’obrir vam fer una crida a la gent del voltant -no només del municipi- per recollir els llibres que en un moment determinat, ja no volguessin a casa seva per falta d’espai o pel que fos. Però teníem por de no tenir prou llibres el dia de la inauguració i tan Connexio Papyrus com Taberna Libraria ens van oferir dues donacions importants de llibres.
“Aquest primer any han entrat uns catorze mil llibres”
De tot el que heu rebut fins ara, hi ha alguna donació que us va sorprendre o recordeu pel seu volum o pels llibres que contenia?
La primera setmana, quan vam fer la crida, ens va sorprendre la donació d’un noi del poble, perquè ens va portar tres o quatre caixes de novel·les de rabiosa actualitat. Després, un noi a qui se li havia mort el sogre ens va portar molts i molts llibres de vela i vaixells, i ens va dir que alguns d’aquests, el seu sogre els havia comprat feia temps a Papyrus. Una altra que recordem molt va ser la donació d’un senyor del municipi que era cuiner i havia tingut un restaurant aquí i un dia ens va portar moltíssims llibres de cuina. I ara últimament, un senyor ha venut una casa que li ha tocat en herència i ens ha portat uns 700 llibres de la biblioteca que el seu pare tenia a la casa.
Amb tants llibres, l’espai us deu quedar petit.
Sí, ens està quedant petit. Ja hem començat a seleccionar llibres perquè no ens hi caben tots. Quan vam fer el primer aniversari, vam parlar amb la regidora i la tècnica de cultura -perquè el local que tenim és cedit per l’Ajuntament- per dir-los que estem sobrepassats i ja no sabem on posar els llibres. Ens aniria bé tenir un local de magatzem per desviar-hi les donacions, poder obrir les caixes allà i seleccionar el que ens han portat. No tot té sortida i hi ha llibres que fa un any que són aquí i ens ocupen un espai a les prestatgeries on podríem col·locar altres volums que sí que sortirien. Si tinguéssim un magatzem, aquests que no venem els podríem guardar allà i fer una publicació a les xarxes dient, per exemple, “tenim tota la col·lecció de Los Hollister” i potser sortiria un enyorat que els vindria a buscar.
“L’espai ens queda petit, hem començat a seleccionar llibres perquè no ens hi caben tots”
La gent del poble ha acollit bé la iniciativa?
Tothom ens diu que és un projecte molt bonic. Ve més aviat gent gran i també alguns pares i mares amb criatures. Venen a mirar, a veure si troben el que els interessa. Tenim un erudit local que és assidu de Vaixell de Paper, Mar de Llibres. És molt entranyable perquè ve gairebé cada dia que obrim i porta 25 llibres de la seva biblioteca -que és impressionant- i els canvia per 25 llibres que s’endú d’aquí. És molt curiós i ens agrada.
I a les llibreries, què els hi ha semblat?
Abans de començar, vam anar a parlar amb les llibreries del municipi. Teníem molt clar que si algú s’havia d’enfadar, el projecte no tirava endavant. No volem fer la competència a ningú perquè tothom s’ha de guanyar la vida. Vam explicar el projecte a les llibreries de Torroella i l’Estartit i a totes els hi va semblar bé. Fins i tot, la llibreria Elias del Carrer Santa Anna ens va fer un suggeriment: al principi, repartíem papers amb informació de Vaixell de Paper, Mar de Llibres i el llibreter ens va proposar que féssim punts de llibre, així els podria posar a dins dels llibres que vengués. És complicat que els fem la competència, perquè les últimes novetats no les tenim. Molts dels nostres llibres són descatalogats. A més, nosaltres no podem comprovar si tenim un llibre o demanar-lo a l’editor, en canvi, a les llibreries sí.
“No volem fer la competència a ningú perquè tothom s’ha de guanyar la vida”
Dieu que molts dels llibres que teniu estan descatalogats. Podem trobar tresors literaris a Vaixell de Paper, Mar de Llibres?
Alguns sí! Vam tenir tres llibres que valien uns 200 euros cada volum i van sortir per dos euros cada un. El que ens passa és que així de cop i volta, quan ens arriben llibres, a vegades no sabem apreciar el valor que puguin tenir, ens hem de documentar abans de vendre’ls. Per això, ara hem decidit guardar els llibres més antics de 1950 en unes lleixes tancades i mirar una mica per internet quin valor tenen abans de decidir què en fem. També perquè ens ha semblat identificar gent que ve a buscar llibres per al mercat de segona mà. Això no ens agrada perquè nosaltres no fem negoci amb aquests llibres. A nosaltres el que ens interessa és que els llibres surtin i que qui realment els necessiti els faci servir. L’objectiu fonamental, a més de donar una segona vida als llibres, és col·laborar amb projectes socials.
Per acabar, quin desig teniu per al futur del Vaixell de Paper, Mar de Llibres?
Que navegui molts anys, que hi pugui haver la tripulació d’un principi i que s’hi afegeixi molta més gent amb ganes de participar-hi per poder anar creant un relleu. També que puguem tenir més espai i fer més activitats, com xerrades, tertúlies, un espai de lectura… Tenim la ment molt oberta, moltes idees i moltes ganes de fer coses. Ens agradaria que algun dia, Vaixell de Paper, Mar de Llibres pugui ser un referent a l’entorn, com un nucli d’intercanvi d’idees, d’experiències, d’activitats, un lloc on fer comunitat.