Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2013 núm. 81 -setembre- 2013

Aikido a Torroella

Vicenç Pagès JordàperVicenç Pagès Jordà
20 de setembre de 2013
a núm. 81 -setembre- 2013, Opinió, Salut
Temps de lectura: 4 minuts
Aikido a Torroella

Fa uns cinc anys, en una conversa que semblava intranscendent, el meu amic Xavi em va dir que havia vist un cartell que anunciava classes d’aikido a Torroella.

De seguida m’hi vaig mostrar interessat, ja que l’aikido m’atrau d’ençà que col·leccionava cromos d’arts marcials quan era petit. En aquells dibuixos, els practicants d’aikido eren homes més aviat prims que projectaven els rivals amb elegància, sense esforç aparent. Sempre havia tingut ganes d’iniciar-m’hi, però no havia trobat mai l’ocasió. Com que no és tan conegut com el judo o el karate, no esperava que es practiqués en el poble on visc.

En Xavi va fer les gestions corresponents, i un matí vam anar a la nostra primera classe, que va incloure una sessió especial de capgirells. Vam acabar ben marejats, però hi vam tornar. Ens vam comprar la roba -el dogui– i vam començar a practicar regularment. A Torroella l’instructor és en Boris, a Girona és Muguruza Sensei, un home format al Japó amb Gozo Shioda, el creador de l’Escola Yoshinkan. Si en Boris és exigent, el Sensei encara ho és més. En tots dos casos, l’exigència va acompanyada de molt bon humor.

A diferència de la majoria de les arts marcials, l’aikido no és competitiu. En els entrenaments no es tracta de derrotar l’altre, sinó de col·laborar-hi perquè tots dos aprenguin a dominar les tècniques. De fet, l’objectiu és tan sols defensiu: reduir, bloquejar o projectar l’adversari sense provocar-li danys. D’aquesta manera, es produeixen molts pocs accidents en el lloc de pràctica –dojo-, molts menys, en tot cas, que en esports de competició com el bàsquet o el futbol. Com que els aikidokes s’ajuden mútuament, l’ambient és cordial. El més veterà –sempai– s’adapta al principiant –kohai-, que fa tot el que pot sense sentir-se frustrat. Naturalment, amb aquest mètode no es progressa gaire de pressa, ja que és molt més senzill aprendre a trencar un braç o una cama que no pas aprendre a reduir l’adversari fent-li el menor mal possible. Ni en Xavi ni jo hem arribat encara a cinturó marró, i difícilment aconseguirem mai el cinturó negre, que Muguruza Sensei diu que tot just és el començament del camí. Però ens sentim satisfets: tot i que encara som principiants, després de nosaltres n’han començat d’altres, de manera que ara ja els podem ensenyar alguns tècniques, alguns moviments. Encara que el nostre nivell no sigui alt, estem contents d’haver superat alguns exàmens, d’haver participat en estades de cap de setmana i en exhibicions com la que vam oferir en el marc de l’última Fira del Còmic a la Plaça de la Vila.

Quan em pregunten per què practico aikido, contesto que m’ajuda a sentir-me millor, tant en sentit físic com mental. Els exercicis i els moviments que fem requereixen tenir els músculs a punt, i els horaris (comencem poc després de les sis del matí) enforteixen el caràcter. En el meu cas, que passo moltes hores assegut, llegint, escrivint i preparant classes, l’aikido no només m’ha ajudat a guanyar fluïdesa corporal, sinó que m’ha proporcionat bons companys i bones estones compartides. També m’ha ajudat a centrar-me en l’essencial i a desfer-me de preocupacions estèrils.

El que m’agrada de Muguruza Sensei és la combinació d’eficàcia marcial i d’espiritualitat zen. A Occident ens hem habituat a l’especialització: no esperem que un futbolista o un gimnasta parlin del sentit de la vida, igual com no esperem que un monjo o un filòsof estiguin en forma. En canvi Muguruza Sensei pot reflexionar sobre el materialisme, el consumisme i el compromís de cadascú en el món, i alhora pot ensenyar-nos a fer capgirells –ukemis– sense que prenguem mal o a defensar-nos d’un atac amb ganivet. Recordo que per Nadal ens va desitjar “un any ple de dificultats”, ja que són la manera de construir-nos i de millorar. Com la resta d’arts marcials, l’aikido ensenya a no defugir els problemes, sinó a buscar-los, a avançar-s’hi en comptes d’esperar que vinguin.

Els mestres zen sostenen que el deixeble no troba el mestre fins que està preparat. Quan tenia vint anys m’hauria costat molt entendre que l’única manera de vèncer algú no és oferir-li resistència, sinó aprofitar la seva pròpia força per desarmar-lo. De fet, una traducció d’aikido podria ser “la manera d’harmonitzar les forces”. Certament, he conegut aikidokes molt joves, que estaven preparats per ser-ho molt abans que jo, però també n’he conegut altres –també de grans- que han plegat al cap de pocs mesos, sovint per manca de paciència, ja que l’Escola Yoshinkan insisteix en el domini dels anomenats “moviments de base”, que només s’assoleix a còpia de repeticions. He d’afegir que de totes les arts marcials l’aikido és la més practicada per dones (predominen, per exemple, a la junta de l’Associació Catalana d’Aikido Yoshinkan). En els dojos més consolidats també s’accepten infants.

A Torroella entrenem dilluns i dimecres. A l’hivern, a l’escola Guillem de Montgrí, i a l’estiu, a la platja de l’Estartit (mentre fem els exercicis, surt el sol al costat de les Medes). Quan acabem, ens capbussem i a les vuit ja som a casa per començar el dia. Aquest hivern afegirem un dia d’entrenament a la tarda per si algú vol iniciar-se. Com diu el creador de l’aikido, Ueshiba Morihei, “l’art de la pau comença amb tu mateix”.

http://www.vicencpagesjorda.net

Tags: arts marcialsesport
Article anterior

Quina calor que fa!

Següent article

Francesc Soler i Baguer

Vicenç Pagès Jordà

Vicenç Pagès Jordà

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies