La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.
per aquest mes d’agost
Pintura espanyola a la col·lecció Mascort (1800-1950) a casa Galibern
Arxiu de fotos de Miquel Grells al Museu de la Mediterrània
Saint Rémy de Provence a Atrium Torroella
Festival de Torroella …………………………………………….. fins al dia 19
Festa Major de Sant Genís …………………………………….. dies 20 a 28
NOTÍCIES DE JULIOL
TORROELLA I L’ESTARTIT
Moció de censura i nou alcalde. El divendres 8 els grups municipals d’ERC-Junts, UPM, LEST i la CUP van interposar moció de censura contra l’alcalde, Jordi Cordón (CDC) i el dimecres 20 Josep Maria Rufí (ERC-Junts) va ser investit, amb 11 vots a favor dels partits impulsors de la moció (4 d’ERC-Junts, 3 d’UPM, 2 de LEST i 2 de la CUP) i 6 en contra de CDC (4) i COET (2). Rufí prometé el càrrec assegurant que lideraria un govern estable -de moment amb UPM i L’Est- i que dialogaria amb totes les forces. Jordi Cordón va ser molt dur amb el nou alcalde i augurà l’època més fosca del municipi.
La nova organització municipal. El dilluns 25 al matí, en ple extraordinari, s’aprovà la nova organització municipal derivada de l’acord d’ERC-Junts, d’UPM i de LEST. També es van definir les matèries i competències en el nou equip de govern format pels 11 regidors d’ERC-Junts, UPM i LEST. A més de Josep Maria Rufí alcalde (Hisenda, Serveis municipals), Jordi Colomí és primer tinent d’alcalde (Urbanisme, Patrimoni), Josep Martinoy segon tinent d’alcalde (Espai Ter, Seguretat i mobilitat), Sandra Bartomeus tercera tinent d’alcalde (Territori, Medi Ambient), Sílvia Comas quarta tinent d’alcalde (Costes, Platges), Marc Calvet cinquè tinent d’alcalde (Promoció econòmica, Comerç), Jordi Regincós (Cultura, Educació, Museu de la Mediterrània), Roser Font (Acció Social, Joventut), Sandra Pibernat (Turisme).
Visites guiades d’estiu. Un any més i fins el 31 d’agost es van oferir tres propostes per conèixer el patrimoni cultural del municipi, en diferents idiomes: “La Mina d’aigua”, “1000 anys d’història i llegenda”, “Un parc tres paisatges”.
Aula d’Arts Plàstiques. El divendres 1 es va inaugurar l’exposició de final de curs a la Capella de Sant Antoni.
Cinema etnogràfic. El divendres 1 al vespre es va fer una mostra internacional a can Quintana. El dijous 14 s’hi projectà “Sobrestany” de Jordi Bellapart. El dijous 21 “Aiguabarreig” d’Antoni Miró.
Cantades d’havaneres a l’Estartit. Van tenir lloc el dissabte 2 i el divendres 15 a la nit, amb els Cantaires del Montgrí.
Danses tradicionals a l’Estartit. L’Esbart Montgrí Dansa va fer una exhibició el diumenge 3.
Festa del Recer. Es va fer a la plaça d’Espanya el diumenge 3 al vespre.
El Cor Anselm Viola a l’Espai Ter. El diumenge 3 a la nit va oferir el concert d’estiu.
“Jurassic World” a la fresca de l’Estartit. Es va projectar el dimarts 5 a la nit.
Beatles Weekend a l’Estartit – 11a. edició. Es va fer del 5 al 10 de juliol. Es van fer una sèrie d’actes. Del 5 al 7 Film festival. Divendres 8 Concerts, conferències, espectacles. Dissabte 9 Medes Tour, dinar commemoratiu, novetats editorials literàries, lliurament de premis, tallers, concert familiar. Diumenge 10 Concert al terrat, banyada popular a la platgeta (mulla’t per l’esclerosi múltiple), tallers Beatles en família. Fins al dia 10 Exposició a l’EMD.
“La Bohème” al Cinema. Amb un gran èxit de públic es va projectar el divendres 8 l’obra presentada al Liceu.
Penya Barcelonista. Al pati de can Quintana es va fer el sopar tradicional el dissabte 9.
La Hisenda de la Catalunya independent. Amb aquest títol es va fer el dijous 14 a La Sala una xerrada a càrrec de Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, acompanyat de Josep M. Reniu, membre del Consell Assessor per a la transició, amb la participació de Dolors Bassa, consellera de Treball. Els presentà Anna M. Mercader de l’ANC.
Sardanes a l’Estartit. L’àrea de turisme organitzà una ballada el dimarts 12 al vespre a la plaça de l’Església.
La revista “Gavarres” i Eugeni de Llos. El conegut estartidenc, impulsor del turisme de la primera onada, va ser la figura de la presentació del número 29 d’aquesta revista el divendres 15 al Museu de la Mediterrània.
Jazz Festival a l’Estartit. El divendres 15 es feu la primera sessió amb Myles Sanko com a figura destacada. Seguí els dies 16 i 23, per continuar a l’agost, organitzat per Juventuts Musicals.
Festa de l’Ovellaria. Es va celebrar el dissabte 16, amb sardanes, sopar popular i ball.
Festa del Carme. Com és tradicional, el dissabte 16 se celebrà a l’Estartit amb Missa i sardanes al matí i amb la processó marinera i sardanes a la tarda.
“Paisatges”, de Jordi Hugas. El divendres 22 al vespre es va inaugurar l’exposició de pintures a la Capella de Sant Antoni.
18a. trobada gegantera a l’Estartit. Es va fer pels carrers el dissabte 23 al vespre.
Festival flamenc. La penya El Olivo el va organitzar el diumenge 24 vespre al pati de can Quintana.
Festa de Santa Anna a l’Estartit. El dimarts 26 se celebrà la Festa Major amb Missa Solemne acompanyada d’orquestra, sardanes al matí i sardanes al vespre a la plaça de l’Església. Es van programar espectacles musicals a la plaça Llevantina de l’Estartit, Toy Story a la tarda i Abba a la nit.
Fringe Festival. Es van programar 25 concerts gratuïts de 80 talents emergents els dies 27 al 29 sota l’organització de Joventuts Musicals.
36è Festival de Torroella de Montgrí. El dissabte 30 Joventuts Musicals programà la Festa del Soci al Museu de la Mediterrània, seguida de la inauguració del Festival a l’Espai Ter, amb música d’òpera italiana i francesa. Per al diumenge 31 es programà un concert de violí i piano amb Viktoria Mullova i Katia Labèque.
CATALUNYA
“Operación Cataluña”. Per manifestacions del comissari José Villarejo, el dimecres 6 es va conèixer aquesta presumpta trama d’ús polític de la policia per impedir el procés independentista català. El dimarts 12 el diari “El Periòdico” publicà més informacions sobre aquesta missió de Villarejo.
Tensió entre l’alcaldessa de Barcelona i el ministre de l’Interior. El dijous 7 el Ministeri reobrí el CIE d’internament d’immigrants, el mateix dia que Colau ordenà de tancar-lo per no ajustar-se a la normativa municipal. La tensió es va mantenir sense acord.
Partit Demòcrata Català. És el nom que el diumenge 10 van donar els congressistes de la vella Convergència a un partit renovat per fer front amb transparència als reptes nous. El partit explicità com a objectius la independència i la república. El dissabte 23 foren elegits per a la presidència Artur Mas i Neus Munté i per a la direcció Marta Pascal i David Bonvehí.
El Parlament desobeí el TC i aprovà la desconnexió. El dimecres 27 la presidenta del Parlament, argumentant que el ple és sobirà, va admetre la petició de Junts pel Sí i la CUP per debatre les conclusions de la Comissió del Procés Constituent. La resta de grups van advertir que es cometia una il·legalitat. El govern espanyol anuncià que presentaria davant el TC un incident d’execució contra el Parlament.
ESPANYA
Visita d’Obama. El president dels EUA visità Espanya i es reuní amb el Rei, amb Rajoy i amb l’oposició, tot en una visita el diumenge 10, més breu del previst degut als problemes racials desencadenats al seu país, amb la mort de cinc policies a Dallas.
Sense perspectives clares d’investidura. El rei programà per als dies 26 a 28 les converses amb els líders polítics.
MÓN
L’Estat Islàmic i el terrorisme. A començament de mes es van produir diversos atemptats mortals a Ankara, a Bangla Desh, a Bagdad. En aquesta ciutat, el diumenge 3 un camió bomba va provocar més de 120 morts, potser com a resposta perquè l’Estat Islàmic havia perdut Fal·luja, a Iraq. El divendres 22 en un atac suïcida en una manifestació a Kabul (Afganistan) hi hagué 80 morts.
Racisme als EUA. Als Estats Units hi ha més armes que persones i són usades massa fàcilment. La policia va matar joves negres i provocà la reacció de manifestants de color. A Dallas el divendres 8 un franctirador matà cinc agents i a Louisiana el diumenge 17 un exmarine negre matà tres agents.
Theresa May substituta de David Cameron. Després del referèndum favorable al “Brexit”, la que havia estat ministra d’Interior de Cameron, Theresa May, assumí el dimecres 13 el càrrec de primera ministra, amb la missió de dur la Gran Bretanya fora d’Europa en les millors condicions.
Matança a Niça i atac a Normandia. El dijous 14 a la nit hi hagué 84 morts i més de cent ferits greus quan un camió envestí i disparà contra la multitud que s’havia congregat al passeig marítim pels focs artificials de la festa nacional. L’Estat Islàmic es va atribuir l’acció. També s’atribuí un atac efectuat el dimarts 26 per dos homes en una església de Normandia on morí degollat un sacerdot.
Intent de cop d’estat a Turquia. Va tenir lloc i fracassà el divendres 15. El president Erdogan reaccionà immediatament amb una gran purga de càrrecs a l’exèrcit, la justícia, l’educació i les comunicacions.
Matances no atribuïdes a terrorisme. El divendres 22 i el dimarts 26 es produïren matances a Munic i a Tòquio, amb 10 morts la primera i 19 morts la segona, degudes en principi a persones desequilibrades i sense mòbils polítics.
ESPORTS
Condemna inesperada a Messi. El dimecres 6 l’Audiència de Barcelona sentencià el jugador i el seu pare a 21 mesos de presó, una condemna que es considerà desproporcionada i anormal.
Copa d’Amèrica. Xile guanyà la final contra Argentina. Messi, afligit, digué que no tornaria a jugar en el seu equip nacional.
Eurocopa. La va guanyar Portugal el diumenge 10 en guanyar França per 1-0 a la pròrroga.
Dopatge d’Estat. Comprovat el dopatge encobert per l’estat que es va practicar als Jocs de Sotxi a Rússia, aquest país va estar a punt de ser desqualificat per assistir als Jocs de Río. Finalment, el dilluns 25 el Comitè Olímpic Internacional deixà en mans de les federacions la decisió.
ISLÀNDIA Paisatges d’un altre món