El passat 25 de juny es va posar en funcionament la nova estació d’autobusos de Torroella de Montgrí.
Es troba ubicada entre la carretera de l’Estartit i el carrer Enric Morera, just a la zona final del pàrquing de la plaça del Lledoner. La nova estació substitueix la parada que hi havia hagut fins ara a la rodona de l’esmentada plaça. Més enllà de l’estètica, que a uns els pot agradar més que a d’altres, la nova estació d’autobusos és del tot necessària per diferents motius.
La inversió, que ha estat d’uns 620.000 €, ha estat sufragada per la Generalitat en un terreny cedit per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí. Els tràmits per aconseguir-la els va iniciar l’anterior equip de govern de l’ajuntament i els ha finalitzat l’equip actual, aquest 2014, donant continuïtat al projecte inicial.
La nova infraestructura era una vella reivindicació de la gent del municipi, ja que el punt anterior era perillós i provocava greus problemes de trànsit, especialment quan coincidien dos o més autocars. Un altre dels motius és que la nova estació ofereix millors prestacions per als usuaris i també per als vehicles que s’hi han d’estacionar. S’hi troben ubicats uns lavabos públics i una marquesina per aixoplugar-se. També consta de 4 andanes per tal que els autobusos s’hi puguin estacionar, carregar i descarregar passatgers. L’estació està pensada perquè doni servei a les línies regulars que tenen parada a Torroella i també als serveis discrecionals amb sortida o destí a la nostra vila.
La nova estació també permet donar una millor imatge del municipi quan els passatgers arriben al poble mitjançant un autobús, ja que es troben amb un espai còmode on poder efectuar la parada i la recollida de l’equipatge.
No obstant això, encara hi ha coses a millorar, la majoria de les quals l’ajuntament no té capacitat de legislació, però sí que té el deure de pressionar es administracions supramunicipals per tal que posin fil a l’agulla. La primera i més important és com resoldre l’accés a l’estació per als autobusos que provinguin de l’Estartit, o la sortida d’aquests en direcció a Girona, l’Escala, Palafrugell, etc. El problema principal de la situació actual és com s’han d’incorporar els autobusos a la carretera GI-641, carretera que està molt transitada, especialment els mesos d’estiu. En aquest cas, ha de ser la Generalitat que ha d’aportar una solució ja sigui en forma de giratori suficientment gran perquè hi puguin circular els autocars, carril central d’espera o bé readaptant el sistema de semàfors actual. Una altra de les actuacions que s’hauria de finalitzar, tot i que la situació actual està bastant ben resolta, és la continuïtat del passeig arbrat que es troba interromput pel carrer Garbí i que donaria un accés més directe i al mateix nivell des de l’estació al centre de la vila.
Per últim, cal remarcar la importància que, un cop s’ha construït una nova infraestructura, aquesta ha de ser dotada d’usuaris per tal que prengui un sentit ple. És per això que, des de les institucions locals i des dels mateixos habitants de la vila, s’ha de reclamar una millora de la freqüència de les línies ja existents, readaptació d’algunes de les freqüències actuals per tal de satisfer la necessitat de la població, bonificacions per als usuaris més freqüents i creació de noves línies amb una alta potencialitat de demanda.
Per tant, tot i que s’ha fet un gran pas endavant amb la nova estació, encara queda feina per fer pel que fa al transport públic comarcal, una alternativa més competitiva al vehicle privat.