Barcelona, 11 de juny del 2017

“Referèndum és democràcia”

Aquest és el títol de l’acte que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) varen convocar a Montjuïc pel diumenge 11 de juny, en defensa del referèndum.

El passat 11 de juny, vaig anar a Barcelona, per un triple motiu que ben bé podria qualificar d’essencial  per la meva condició vivencial que exposo:

1– Per ser català i pels esdeveniments que per bé o per mal poden condicionar la meva ja perllongada estança en aquesta  “Catalunya”, que dura ja més de 87 anys. I com no en la dels meus fills i néts, així com altres familiars i amics amb els quals he compartit aquest temps.

2-  Per creure que la llibertat, raonada com a tal, m’ha de permetre poder valorar amb bona o mala nota les actuacions en les quals com a demòcrata he confiat i dipositat en els estaments que ens governen.

3- Per considerar-me obligat, per l’experiència que els meus anys m’han facilitat, a fer els possibles perquè els meus governants “ho facin també de manera justa equitativa i raonable”, al temps que jo, amb el meu vot, he de ser igualment just, equitatiu i raonable en les meves valoracions.

Les entitats que anomenem “sobiranistes varen fer aquell diumenge 11 de juny al migdia una concentració per posar de relleu el seu suport al referèndum que per a la data de l’1 d’octubre d’aquest any 2017 va anunciar el Molt Honorable Senyor Carles Puigdemont i Casamajó, president de la Generalitat de Catalunya.

Montjuich  11 VI 2017
Montjuich 11 VI 2017

A les 12 del migdia va començar, davant del Palau Nacional de Montjuïc, l’acte a l’impressionant escenari de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, símbol de les quatre barres del nostre escut, amb la presència de representants de tots els partits i/o entitats a favor del referèndum.

No puc valorar quantitativament el nombre de persones que ens vàrem congregar al davant de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a les  fonts de Montjuïc, així com per l’avinguda Maria Cristina on ens hi aplegarem unes 30 o 40 mil persones. Desconec la xifra exacta però 40 mil segons els organitzadors de l’acte, xifra que la Guàrdia Urbana de Barcelona rebaixa fins a les 30 mil.

L’acte fou llarg que no pesat, i va començar amb la interpretació de la cançó de Raimon Jo vinc d’un silenci. Cesk Freixes va interpretar Venim del nord, venim del sud i Pep  Guardiola fou l’encarregat de llegir El manifest de suport al referèndum, que ho va fer en català, castellà i anglès. I el cantant Francesc Ribera, regidor de l’Ajuntament de Berga, va interpretar Endavant les atxes.

Varen parlar també Jordi Sànchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart d’Òmnium Cultural i Naus Lloveres presidenta d’Ami. Creieu-me si dic que no voldria deixar-me ningú, però per endavant les meves disculpes si no ho he aconseguit en donar la xifra exacta!

 El cant de la senyera i Els segadors varen acabar l’acte.

La concentració ha volgut fer visible el suport de les entitats independentistes al govern després que el President Puigdemont donés a conèixer la pregunta i la data: l’1 d’octubre del 2017.

I aquest projecte de l’1 d’octubre, precisa la reorganització del govern català, com va assenyalar el President Puigdemont, per poder atendre aspectes tals com el cens electoral, els models oficials dels documents electorals i la garantia de vot dels catalans a Catalunya i a l’estranger, l’escrutini de vots … , en una sola conselleria.