Correlats

Foto Torroella homenatja el poeta Gabriel Ferrater en l’exposició col·lectiva “Correlats”

Coincidint amb l’Any Ferrater, setze fotògrafs de l’entitat s’han inspirat en l’obra del poeta en una mostra que es podrà veure aquest abril a Torroella de Montgrí

Una trentena d’obres conviden l’espectador a passejar-se per l’univers de Ferrater a partir de diferents poemes de l’autor de “Les dones i els dies”

Una trentena d’obres de setze fotògrafs diferents conviden l’espectador a endinsar-se en l’obra poètica de Gabriel Ferrater (Reus, 1922-Sant Cugat del Vallès, 1972) en l’exposició col·lectiva Correlats, que es podrà veure de l’1 al 25 d’abril a la capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). 

L’exposició és una iniciativa de Foto Torroella que, d’aquesta manera, homenatja el poeta en l’any de la celebració del seu centenari. De fet, és l’única iniciativa de l’Any Ferrater que conjuga la poesia i la fotografia. 
Els participants en l’exposició han pres, cadascun d’ells, un poema de l’autor de Les dones i els dies com a referència per a les seves fotografies. La trentena d’obres que s’exposen a Correlats inclouen el text de Ferrater que les ha inspirat. 

“Les i els fotògrafs de Foto Torroella s’han plantejat l’exigent repte d’aprofundir en els correlats de Gabriel Ferrater. El resultat final és una sèrie d’imatges que ens remeten a l’univers poètic de Ferrater i ens conviden a passejar-hi com si ho féssim amb la mirada penetrant del poeta”, conclou, a propòsit de la mostra, l’enginyer i escriptor Jordi Font Agustí. 

“Escrita entre els anys 1960 i 1968, la poesia de Ferrater va ser molt innovadora i va aportar a la poesia catalana una observació de l’experiència moral de l’ésser humà despullada de romanticismes. L’erotisme franc i el pas del temps són una constant, d’aquí que la seva obra s’aplegui sota el títol de Les dones i els dies”, recorda també Font Agustí en el text que acompanya el llibret que s’ha editat per Correlats

Sota l’empara de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i dels ajuntaments de Reus i de Sant Cugat del Vallès, l’Any Gabriel Ferrater vol, “no tant descobrir el poeta sinó de celebrar que sigui tan present, per tantes bandes i amb tant de pes, a la tradició més viva”. Sota l’Any Ferrater s’hi ha aplegat diferents actes d’homenatges i nombroses activitats arreu del país.

Foto Torroella és una entitat nascuda l’any 1999 que agrupa aficionats principalment del Baix Empordà i la resta de les comarques gironines. Cada mes organitza una exposició al Museu de la Mediterrània amb obres d’autors, sovint provinents d’arreu de l’estat, tant professionals com aficionats. També convoca la Beca Foto Torroella per a la realització de treballs fotogràfica i organitza el festival de fotografia Mirades amb exposicions a Torroella de Montgrí i altres poblacions properes.

©Vicenç Rovira

 

©Agata Serafin