Festival de joves músics europeus a Àustria

Els joves escriuen

Els joves escriuen

Del 21 al 23 de maig, a la localitat de Linz (Àustria) es va celebrar el Festival de Joves Músics Europeus. L’escola de música de Palafrugell, on estic estudiant el grau mitjà de guitarra clàssica, va participar-hi amb una quarantena de persones entre alumnes i professors.

El festival de joves músics europeus és un certamen que se celebra cada quatre anys a una ciutat europea diferent i aquella ciutat acull els concerts dels alumnes de totes les escoles de músiques europees. Enguany l’edició celebrada a Linz va ser la novena.

La ciutat es va engalanar i va habilitar una sèrie d’espais perquè els alumnes de totes les escoles de música tinguéssim un espai per menjar, un altre per dormir i també diversos escenaris on tocar.

El dia 21, dia de la inauguració del festival, a la plaça de l’Ajuntament es va muntar un gran escenari on es va fer la inauguració oficial del festival. En la inauguració hi va haver uns parlaments en alemany i anglès i després es van tocar algunes peces. També van tocar una part dels himnes dels països participants així com l’himne europeu. Finalment van acabar la  inauguració amb un petit espectacle pirotècnic, res a veure amb els que es fan aquí a Catalunya.

Els dies 22 i 23 es van realitzar concerts a diversos llocs de la ciutat. Alguns d’aquests espais on es van fer els concerts van ser el conservatori de Linz, la plaça de l’ajuntament, el museu, etc.

El mateix dia 23 es va fer la cloenda del festival fent una marxa on tots els músics amb els seus instruments podien anar tocant el que més els vingués de gust. Un cop arribats a la plaça de l’ajuntament van anar agrupant els músics per famílies d’instruments i es va fer el gran concert final. A l’escenari una orquestra tocava unes peces i els joves músics esperàvem el nostre torn per tocar. Cada família d’instruments sabíem quan havíem de tocar perquè persones de l’organització amb unes pancartes gegants ens indicaven el moment i les notes que havíem de tocar. Així és com va acabar el festival.

Pel que fa l’escola de música de Palafrugell ens vàrem allotjar a una ciutat que es trobava a uns 50 km de Linz. La ciutat es deia Freistadt. El divendres 22 vàrem fer una visita guiada per la petita ciutat de Freistadt i ens varen ensenyar la seva escola de música. Vàrem quedar parats de la quantitat de material que disposaven. Les instal·lacions eren magnífiques. Però la nostra sorpresa no va quedar aquí quan a la tarda vàrem anar al petit poble de Haslack i vàrem comprovar que també disposaven d’una gran escola de música molt ben equipada que ens va cedir les seves instal·lacions perquè poguéssim fer un concert iens van acollir molt amablement.

L’endemà va ser el dia que vàrem tocar dins el marc del festival. Uns quants vàrem tocar dins el conservatori de Linz que també era molt gran i els altres van tocar al museu.

Així doncs la nostra estada a Àustria ens va permetre conèixer nous joves músics com nosaltres, sentir la seva música i compartir-la. A més a més també vàrem poder adonar-nos de la importància que es dóna a la música, a Àustria. La veritat és que a mi em va impressionar i m’agradaria que aquí, algun dia, poguéssim disposar d’unes instal·lacions tan magnífiques.