Emporion
Divendres, 4 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Local

Què s’ha fet de l’Habibou?

Jaume Bassa PasqualperJaume Bassa Pasqual
26 d'abril de 2014
a Local, núm. 88 -abril- 2014, Societat
Temps de lectura: 4 minuts
Què s’ha fet de l’Habibou?

El meu pare va dir: “Si no puc viure al lloc que estimo, he d’estimar el lloc on m’ha tocat de viure.
Si no puc parlar la meva llengua que estimo, he de parlar la llengua on m’ha tocat de viure.”
Estimo el Poble Català, perquè Catalunya és la meva terra adoptiva.

Va escriure aquestes frases un noi del Senegal, l’Habibou Balde, en una carta adreçada a l’alcalde de Torroella el dia 27 de febrer del 2012. Ja feia mesos que jo el coneixia, arran de la seva extraordinària dedicació a Dudal, l’escola per a immigrants situada als locals de l’Esplai, al carrer de Sant Genís. Ara no sé on para l’Habibou, i a fe que em sap greu.

Potser per parlar d’ell val la pena d’explicar alguns avatars de la història de Dudal.

La primavera de l’any 2010, en Vicenç Fiol, en Joaquim Castelló i jo teníem la intenció d’ajudar els immigrants joves de Torroella a integrar-se a la nostra societat a través de la formació, a l’estil de la gran tasca que a Girona estava i està fent Àkan. El rector de la parròquia ens va cedir els locals de catequesi de l’Esplai, al carrer de Sant Genís, i algunes converses amb immigrants ens varen dur els primers alumnes. Durant força temps en vam tenir molt pocs, i alguns encara vénen: en Samba, l’Amadou, en Mahmadou… Tots eren de Gàmbia o del Senegal, la majoria d’ètnia i llengua fula. Per això vam triar el nom de Dudal, perquè en fula dudal vol dir escola.

Aviat vam crear l’Associació Dudal i s’hi varen adherir alguns torroellencs de bona fe. Als estatuts posàvem com a objectius, entre d’altres, crear un espai d’acollida i acompanyament als immigrants, facilitar el seu accés a les necessitats bàsiques, oferir eines per adaptar-se millor a la societat d’acollida, sensibilitzar la societat respecte a la realitat immigrant, etc. El centre de gravetat de la nostra activitat se centrava tanmateix en la formació: ensenyàvem a parlar català, a escriure i llegir, càlcul elemental, una mica de geografia…

Dudal va agafar més volada l’any 2011 amb la incorporació de dues persones, en Josep Riera i l’Habibou Balde. Tots dos se’n van fer socis. El primer ens va aportar moltes hores de dedicació, no solament en l’àmbit de la formació, sinó sobretot en el coneixement de possibilitats i oferta efectiva d’acollida i ajuda. El segon ens va dur idees, entusiasme, treball i alumnes.

Jo havia conegut l’Habibou arran d’una conversa que vaig tenir amb en Maoude Balde, que fa anys que viu i treballa a Torroella i és vicepresident de l’Associació d’Immigrants de l’Empordà. En Maoude és una persona gran, serena, seriosa, i va ser ell qui va portar el pes de la conversa. L’Habibou, molt més jove, va callar tota l’estona, i al final es va limitar a dir: “Així quedem que tu faràs això, tu això altre i jo aquesta altra cosa…” Vaig quedar parat, “quina persona més eficaç”, vaig pensar. Al cap d’un temps l’Habibou venia d’alumne a Dudal, poc després en portava d’altres, i finalment ell mateix feia de mestre a les classes de càlcul elemental dels dissabtes.

Això no és tot, perquè l’Habibou no parava. Per la seva insistència i amb la seva dedicació, des de Dudal vam fer estudis d’ajuda als territoris d’origen dels alumnes (magatzems de cereals a la zona de Nemataba, Velingara, Kolda), vam establir contactes amb associacions d’immigrants de Girona i de Barcelona i amb ONG relacionades amb Gàmbia i el Senegal, i fins i tot ens vam entrevistar a Barcelona amb el director general de Cooperació de la Generalitat, molt interessat precisament per ajudar Kolda, que, quan el va veure, va dir: “A tu ja t’he vist en algunes xerrades… i hi has parlat, et recordo bé.” “Caram, l’Habibou”, vaig pensar jo, “és pertot arreu, com Déu Nostre Senyor…”

Crec que Dudal va anar creixent gràcies a l’entusiasme i dedicació d’en Riera, de l’Habibou i també hi devia ajudar el nou curs d’electricitat dirigit per un bon professional jubilat, en Joan Bruguera. El nombre d’alumnes va anar oscil·lant al voltant de quinze i a final del curs 2011-2012, vam lliurar 10 certificats d’assistència i aprofitament en una petita celebració, a la qual van assistir el director general de Cooperació de la Generalitat, l’alcalde de Torroella, el rector i els socis de Dudal. El curs 2012-2013 vam lliurar 13 certificats. Com és natural, alguns dels alumnes d’un curs tornen el curs següent, d’altres no tornen, i això també és natural, perquè canvien de població, troben una feina, potser se’n cansen…

Els nostres lectors també van tenir ocasió de conèixer l’Habibou, perquè al núm. 60, de desembre de 2011, va començar a publicar a la nostra revista una sèrie d’articles sobre el seu país i la seva gent. El primer duia per títol “Fuladu, una regió del Senegal”, i després, mes darrere mes, i fins al setembre de 2012, va anar explicant detalls interessantíssims de la cultura, la religió, els costums, l’economia de la seva pàtria. He comprovat que el nombre de lectures dels seus articles és elevada, devia tenir força seguidors. No en va, segons tinc entès, era antropòleg, i de la seva gent en sabia un niu. Ens va demanar ser soci d’Emporion i, naturalment, hi va ser acceptat.

Un dia de l’hivern de l’any 2012 l’Habibou ens va dir que se’n volia anar un temps al seu país, al Senegal, i que tornaria al cap d’uns mesos, segurament el gener de 2013. El vam esperar, ens va estranyar que trigués, que no ens escrivís… i no l’hem tornat a veure, no en sabem res. En un món globalitzat sembla que se l’hagi de trobar, però no és tan fàcil: no contesta el correu electrònic (que sabem quin és), no contesta al Facebook (tot i que hi és),…

Des d’on sigui, llegirà potser aquest article d’Emporion?

 Habibou

Tags: Associació DUDALimmigració
Article anterior

La necesitat de replantejar-nos la nostra economia i educació

Següent article

Lou Reed i la seva fascinació per Blai Bonet

Jaume Bassa Pasqual

Jaume Bassa Pasqual

Articles Relacionats

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)
Història

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)

23 de juny de 2025
El viatjant de gelats
Local

El viatjant de gelats

21 de juny de 2025
En record de Josep Capellà i Hereu
Local

En record de Josep Capellà i Hereu

20 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies