El director general de Turisme de la Generalitat, Joan Carles Vilalta, va reflexionar davant els alcaldes i representants del sector turístic de l’Alt i el Baix Empordà, reunits el passat 5 de març a la sala d’actes del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, sobre la importància de treballar junts a l’hora de fer front al futur del sector turístic. “Si ens falla el turisme, falla un dels motor econòmics de Catalunya.
L’Empordà és una de les primeres destinacions turístiques del país, a l’hora de fer vacances. Per tant, aquesta iniciativa de voler treballar junts, posant en valor tot allò que es pot oferir al visitant, és una iniciativa molt positiva”. Entre el centenar de persones assistents a l’acte hi havia una vintena d’alcaldes -més del Baix Empordà que de l’Alt, tot sigui dit-, però sobretot destacava la presència de representants del sector turístic, tant empresaris privats com gremials, de les dues comarques. La iniciativa va agradar, tot i que s’espera que les administracions concretin les accions a emprendre. “La teoria és molt maca, però cal portar-la a la pràctica i ràpid”, assenyala un veterà hoteler.
Ricard Herrero, president del Consell Comarcal del Baix Empordà i alcalde de Santa Cristina d’Aro, va manifestar que “la nostra marca és una de les identitats més antigues del país. Tot i ser dues comarques som un territori únic que sovint s’associa a la qualitat. Ens hem de distingir per un paisatge humà, gastronòmic, cultural i natural per presentar-lo com un producte turístic conjunt”.
Consol Cantenys, presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va reconèixer que “aquest és un projecte que feia falta. Posem em comú les nostres experiències turístiques i a partir d’aquí treballarem en millorar l’oferta i, sobretot, allargar la temporada, desestacionalitzar-la que és una vella aspiració del sector. Les administracions tenim l’obligació de posar-nos al capdavant d’iniciatives d’aquest tipus que en moments de crisi econòmica com l’actual tenen més raó de ser que mai”.
L’alcalde de Torroella de Montgrí i diputat provincial, Josep Maria Rufí, que va actuar d’amfitrió de la trobada, va assenyalar que “el nostre és el municipi xarnera entre les dues comarques”, una circumstància que es posa en evidència pel fet que moltes activitats comercials, culturals i fins i tot en l’àmbit educatiu o sanitari són realitzades de forma compartida, entres els seus veïns, a una comarca o altra. En aquest cas és més que evident que el cim del Montgrí serveix més de nexe d’unió que no pas de frontera.
LES CARACTERÍSTIQUES
El consultor turístic Josep Capellà ha estat l’encarregat d’elaborar l’Estratègia per a la valorització dels recursos territorials de l’Empordà, un document que representa el punt de partida per endegar un conjunt d’accions turístiques entre l’Alt i el Baix Empordà que hauran d’implicar les institucions -des dels dos consells comarcals, promotors de la iniciativa, fins a la Generalitat, que ha decidir donar-hi suport- fins a les associacions patronals i els empresaris privats de tot aquest espai geogràfic.
Capellà va deixar clar que “a l’Empordà hi ha qualitat de vida i té una densitat de recursos paisatgístics, culturals i turístics excepcionals. El que fa falta és donar-hi un impuls definitiu i vendre la marca Empordà per sí mateixa. Hi ha uns punts dèbils perquè l’oferta turística dels anys 60 ja està superada i ens hem d’adaptar al segle XXI. Per això cal l’esforç i la dedicació de polític i empresaris”. Prèviament a la seva intervenció els presidents dels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà, Consol Cantenys i Ricard Herrero, van deixar clara la seva decidida implicació en aquesta iniciativa conjunta de promoure una política turística conjunta. En el mateix sentit es va expressar el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta, donant així suport explícit a la iniciativa.
Després de recordar que no s’havia d’obviar el fet que el nom de l’Empordà està unit al de la Costa Brava i, per tant, al del sol i la platja, proclamà que “aquí tenim la mateixa qualitat que la Costa Blava francesa i hem de ser capaços d’oferir el mateix”. En el seu estudi, Capellà compara l’Empordà en ones com les regions franceses del Llenguadoc-Rosselló i la Provença-Alps-Costa Blava, la Toscana italiana o Andalusia. “Hi ha unes característiques semblants al combinar oferta de sol i platja amb la de patrimoni i natura. En definitiva, costa i interior”, assenyalà. Com a mercats potencials, assenyalà que es mantenen els ja clàssics d’Alemanya, Bèlgica, Espanya, França, Països Baixos i Anglaterra.
Com a full de ruta, per desenvolupar en els propers anys, Josep Capellà va sintetitzar-ho en dues paraules: gaudir i descobrir. Per una banda considera que “cal posar en valor l’extraordinària oferta cultural (festivals de música, fires, activitats), patrimonial, cultural i paisatgística. El que podem oferir és immillorable”. Va recordar que a la Costa Blava es promocionen, amb la imatge de Picasso, com un lloc on es pot viure “com en una obra d’art”. “I és que aquí podem dir exactament el mateix”, proclamà. Pel que fa a l’apartat de les descobertes, el consultor assenyalà que calia aprofundir en la línia d’oferir turisme actiu, des de senderisme i cicloturisme fins a “touring” -rutes per a seguir en cotxe- i la descoberta del medi marí així com dels productes naturals que s’hi ofereixen (oli, vi, marca de garantia).