Emporion
Dijous, 17 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici arts

L’Art que ens mou: gestió emocional a través de l’expressió artística

Ona Vilà i ColomerperOna Vilà i Colomer
10 de juliol de 2025
a arts, Local
Temps de lectura: 4 minuts
L’Art que ens mou: gestió emocional a través de l’expressió artística

Un mural sobre què significa ser escolta i formar part d’un cau; un muntatge fotogràfic sobre Gàmbia, amb imatges dels vestits típics, la gastronomia i edificis singulars del país; o el dibuix d’un camp de futbol envoltat de post-its que identifiquen les emocions que se senten durant un partit són algunes de la vintena d’obres artístiques que recull l’exposició col·lectiva L’Art que ens mou. La mostra, que es podia veure fins aquest dilluns al Museu de la Mediterrània, ha estat elaborada pels infants dels Serveis d’Intervenció Educativa (SIE) de secundària de Càritas Baix Ter, a través d’un projecte comuntari amb el museu i l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Torroella.

“El projecte va sorgir arran de notar una necessitat des del SIE de treballar la gestió emocional amb els joves”, explica la tècnica del SIE de l’Estartit, Montse Balaguer. I és que aquest servei de càritas és un espai d’acompanyament a infants i joves en situació de vulnerabilitat i les seves famílies en l’àmbit acadèmic, però també social i emocional. “Parlant amb la referent de benestar emocional del CAP i amb el museu, vam decidir relacionar-ho amb l’art i l’expressió artística”, continua Balaguer, que ha compartit el projecte amb la tècnica del SIE a Torroella de Montgrí, Monica Escudero.

“L’art ajuda a poder exterioritzar coses que tu puguis tenir internament i no els sàpigues posar paraules”, explica la tècnica i apunta que l’adolescència és una etapa en què verbalitzar els sentiments costa molt. Coincideix amb ella un dels joves que ha participat en el projecte, que durant aquest procés ha descobert que “amb un dibuix es pot representar tot”. L’obra que ell ha exposat és una combinació de dibuixos en què apareixen un avió, una bola del món, un vaixell, un cotxe i una maleta per expressar les ganes que té de viatjar i veure món.

Al llarg del projecte, que va començar el gener, els joves han rebut sessions de gestió emocional per part de la referent del CAP, Mariona Gifre, han visitat el Museu de la Mediterrània de la mà d’Úrsula Olmos per conèixer què es pot exposar en un museu i han pogut explorar diferents tècniques artístiques per expressar-se. L’alumnat ha fet un taller de dibuix amb la il·lustradora Marta Montañá, un taller de ritmes i rap amb el cantant i compositor Babaflow i un taller de fotografia amb Pep Novellón, membre de l’Associació Foto Torroella, per aprendre com transmetre emocions a través d’aquestes tècniques. En el cas de la fotografia, Novellón va regalar als infants càmeres analògiques d’un sol ús que van poder utilitzar per fer proves fotogràfiques i veure’n el resultat.  En aquest sentit, un dels objectius del projecte també era poder “oferir noves oportunitats a aquests joves i igualar l’accés a la cultura i l’art”, segons explica Balaguer.

A partir dels tallers, cada infant va poder escollir la disciplina amb què se sentia més còmode per crear la seva obra d’art. “Els treballs van nèixer de cada jove, cadascú va triar el tema que li motivava, la disciplina que volia treballar, què és el que volia expressar a nivell emocional i va ser molt lliure”, explica la tècnica del SIE. Balaguer ressalta que això ha fet que els treballs siguin molt diferents l’un de l’altre: “Hi ha murals més explicatius per mostrar alguna cosa que és important per ells, com per exemple, el futbol; i d’altres més creatius, com una pintura”.

La tècnica afirma també que “hi ha qui s’ha implicat més i qui menys en el projecte, i la veritat és que hi ha hagut algun infant que ha pogut fer realment un treball de canalització emocional”. Tot i això, Balaguer lamenta que els ha faltat temps per poder fer un treball molt més profund. Encara que els infants van començar el projecte a principis d’any, només hi han pogut dedicar una sessió al mes. “No ha estat fàcil perquè també tenen exigències acadèmiques i nosaltres estem poques hores a la setmana amb ells”, explica la tècnica.

Tot i això, els infants estan “orgullosos i feliços” amb el resultat, i els professionals que hi han participat es mostren “satisfets”. En aquest sentit, ja treballen en una futura edició del projecte. “És una primera experiència que ens servirà de cara a l’any que ve poder-ho treballar més profundament i d’alguna manera ajudar-los a fer aquest treball més emocional”, apunta Balaguer. El projecte va culminar el 18 de juny amb la inauguració de l’exposició on els joves van poder explicar el procés als assistents i veure les seves obres exposades

No Caption
No Caption
No Caption
Tags: artCàritas
Article anterior

Habemus Papam

Següent article

Reflexions Horacianes (VI)

Ona Vilà i Colomer

Ona Vilà i Colomer

Articles Relacionats

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter
Local

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter

15 de juliol de 2025
Habemus Papam
Local

Habemus Papam

7 de juliol de 2025
Sean Scully
arts

Sean Scully

3 de juliol de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies