Necessitem l’ATM a l’Empordà

L’Autoritat Territorial de la Mobilitat de Girona (ATM Girona) és un consorci interadministratiu que té com a finalitat la coordinació del transport públic a la demarcació. Està format per la Generalitat de Catalunya, pels Consells Comarcals del Gironès, la Selva i el Pla de l’Estany i pels ajuntaments que formen part del consorci. Tots ells aporten una dotació econòmica per tal de bonificar els títols integrats dels viatgers, d’aquesta manera els viatges dins l’ATM són molt més econòmics i atractius pels clients i usuaris. L’ATM de Girona va ser creada l’any 2006 iactualment 49 municipis del Gironès, La Selva i El Pla de l’Estany en formen part. Deixant de banda l’ATM de Barcelona i de la Catalunya Central (només en forma part la comarca del Bages) i si la comparem amb les de Lleida (149 municipis) i Tarragona (132 municipis), l’ATM de Girona és la més petita de totes i amb molta diferència.

Tal com ja he explicat, el gran avantatge que ofereix ser de l’ATM és la possibilitat d’adquirir un títol integrat que et permet viatjar per tota la xarxa de transports integrats (autobusos urbans, interurbans i tren) i fer transbord entre els diferents modes de transport durant un temps limitat. Actualment l’ATM de Girona està dividida en 8 zones i els preus dels abonaments varien en funció de les zones que has de travessar. És a dir, si l’origen i destí es troben dins la mateixa zona, s’utilitza un abonament d’1 zona, mentre que si l’origen i destí del desplaçament són en diferents zones, aleshores s’han d’utilitzar els abonaments de 2 o 3 zones en funció de les zzones en què has viatjat. Si travesses més de tres zones, actualment es considera com si fos zona 3. L’ATM de Girona ofereix les següents tarifes: T-10, T-10/30, T-50/30 i T-MES. L’última de totes permet viatges il·limitats, mentre que les altres ofereixen 10 viatges o bé 10 viatges o 50 a gastar-te durant 30 dies consecutius.

Actualment, ni el nostre municipi, ni cap municipi del nostre entorn formen part de l’ATM de Girona, cosa que per tant no serveixen cap d’aquests títols per viatjar en transport públic des de Torroella o L’Estartit. L’empresa d’autobusos AMPSA que és l’operadora del servei Expresscat e2 Girona que uneix l’Estartit i Torroella amb Girona va llançar, amb bon criteri, una tarjeta T10/120 multipersonal que per un preu de 35€ pots fer 10 viatges durant 120 dies, per tant tenen un cost 3,50€ el viatge la qual cosa suposa un 30% de descompte respecte al bitllet senzill (5,10€). S’hauria de mirar a quina zona tarifària quedaria enquadrada Torroella i l’Estartit dins l’ATM de Girona, però la T-10 de 3 zones (pitjor dels casos) costa 29,50€, per tant el bitllet passaria a costar 2,95€. La resta d’abonaments encara serien preus més competitius respecte al cotxe. Un viatge a Girona d’anada i tornada, comptant gasolina, desgast i amortització del cotxe pot costar uns 20€, per tant amb el bitllet senzill et surt a meitat de preu, però usant l’abonament de l’ATM, et surt per una tercera part, utilitzant el bitllet amb menys bonificació.

El 2016 hi va haver una molt bona iniciativa promoguda per les AMPAS dels centres educatius de Torroella i Verges per integrar el Baix Empordà a l’ATM, però no va acabar de reeixir. És per això que igual que l’ajuntament de Torroella de Montgrí i l’Estartit va liderar una campanya de millora de les carreteres del Baix Ter, juntament amb altres municipis afectats, arran d’una iniciativa ciutadana i amb els primers resultats visibles com és el giratori de “l’Empalme”, podria liderar una campanya amb altres ajuntaments afectats de l’Alt i el Baix Empordà per incorporar-nos a l’ATM de Girona i aconseguir millorar els preus i els desplaçaments en transport públic a l’interior de l’Empordà i amb Girona. És cert que la T-Mobilitat ha de servir per corregir les disfuncions del sistemes zonals tarifaris, però ser dins l’ATM ens permetria accedir de forma més ràpida a la T-Mobilitat, un nou sistema tarifari que servirà per tot Catalunya.