Emporion
Dimarts, 22 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2012 núm. 63 -març- 2012

No deixar d’apostar pels serveis públics

Jordi BellapartperJordi Bellapart
26 de març de 2012
a núm. 63 -març- 2012, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
No deixar d’apostar pels serveis públics

Hospital de Palamós

La crisi ha afegit uns 3 milions d’aturats als 2,5 milions que hi havia quan va començar. Fins el dia d’avui, estem veient que les mesures que es prenen només van encaminades a la disminució del dèficit. S’insisteix en aquesta línia per a la resolució de la crisi, impulsada pel domini del govern d’alguns països liderats per Alemanya i dels interessos que representen. Els nostres governs han assumit aquest domini justificant les retallades, amb l’excusa que de no aplicar-les ens les imposarien. Retallades i augment d’impostos que penalitzen als treballadors. Cap proposta en el sentit de proposar un allargament de la correcció del dèficit plantejant una nova estratègia que facilités un allargament d’aquesta correcció i promogués un nou rumb cap a una política econòmica centrada en la creació de llocs de treball decents, regulació dels mercats i enfortiment de  la democràcia. La reforma laboral aprovada pel govern, en el moment de redactar aquestes ratlles, obra incògnites que posen en dubte l’eficàcia en l’estimulació de creació de llocs de treball i en canvi deixa molt clar que es continua carregant en els treballadors el pes de la crisi, facilitant el seu acomiadament.

[bs-quote quote=”El que defineix una societat com a tal és una estructura de beneficis i obligacions comunes, que reposen en institucions i valors de caràcter públic. ” style=”style-7″ align=”left” author_name=”Robert Reich” author_job=”Catedràtic de Polítiques Públiques de la Universitat de Berkeley, California”][/bs-quote]

En aquest panorama gris, mostrat a vegades interessadament, hi ha elements d’un cert optimisme. Sectors que passen inadvertits que  evidencien que no tota l’economia del nostre país està destruint llocs de treball, sinó que d’acord amb les dades d’afiliació de la Seguretat Social del 2011, n’estan creant  a un ritme superior al 10% i es donen exemples: ecoindustries, I+D, energies renovables, fabricació de maquinària, sectors turístics, serveis socials, empreses culturals, cuiro, calçats, moltes d’elles augmenten les quotes en els mercats internacionals. Cal, dons, apostar per nous sectors productius i renovar els tradicionals i una cosa important, facilitar-los l’accés al crèdit.

Però hi ha uns sectors, que són carn de canyó de les retallades per la crisi. M’estic referint als serveis públics. Un ampli sector en descrèdit, mostrat per alguns com a causant dels nostres mals i acceptat així per molts. Hem llegit aquets dies a la premsa que a Nàpols s’ha celebrat el Fòrum dei Comuni per i beni comuni, amb una proposta de plena actualitat i urgència: donar una contundent resposta en defensa dels bens comuns, dels bens públics, dels bens de tots.

Alguns sectors de la nostra societat, sempre han estat contraris a l’existència del sector públic i han apostat per la seva privatització. Aquests sectors neoliberals aposten per polítiques de privatització amb l’argument de que són aquestes les que creen riquesa i llocs de treball. Des de la caiguda del Mur de Berlín, aquestes idees han arrelat força a la societat europea, fins el punt  d’iniciar un retrocés en allò que s’havia avançat molt des de la Segona Guerra Mundial. Ara amb la crisi aquest retrocés és més evident.

Cal reconèixer que s’han comés també abusos en la utilització dels serveis de l’estat del benestar que han posat en perill la seva continuïtat futura. Moltes coses no s’han fet bé. Sens dubte que caldrà revisar i reestructurar molts serveis però això no ens hauria de portar a una deriva irracional en la que tot el que apareix com a públic estigui sota sospita. Privatitzar serveis públics vol dir posar en marxa polítiques públiques que beneficien a una minoria de la població a costa de la gran majoria. Retallar serveis públics vol dir fer pagar la crisi a les classes més necessitades i als treballadors públics.

Seguint les tesis dels polítics neoliberals i altres poders econòmics, autoproclamats guies i jutges de les mesures econòmiques i dels resultats a obtenir pels diferents països, els governs s’atreveixen, alguns convençuts, d’altres amb reticències, a incidir sobre els bens públics, sense tenir en compte les queixes dels afectats.

Els bens comuns, rius, aigua en general, costes, fauna i flora, bens culturals i arqueològics, bens socials,  formatius, que asseguren la vida, la salut, la dignitat, l’habitatge, no poden ser la torna d’una societat avançada sinó els fonaments en la qual se sustenta i els poders públics han d’assegurar la seva existència i protecció, sense estatalitzar  la seva gestió, democratitzant-la i autogestionant-la, sempre amb el respecte constitucional al dret a la propietat. El que no es pot fer, amb l’excusa de la crisi i la reducció del dèficit és tirar per terra aquests fonaments. La lògica de l’existència dels bens comuns, per la seva pròpia naturalesa, ens diu que han de ser gestionats col·lectivament i la necessitat de preservar-los és universal, humana. Ni la crisi ens ho ha de fer oblidar.

Tags: crisiinfraestructures
Article anterior

La càmera oculta i el periodisme

Següent article

Comença l’era digital

Jordi Bellapart

Jordi Bellapart

Articles Relacionats

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter
Local

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter

15 de juliol de 2025
Reflexions Horacianes (VI)
Opinió

Reflexions Horacianes (VI)

13 de juliol de 2025
Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies