Notícies

TORROELLA I L’ESTARTIT

Feb 17, 2020

Permisos de tres dies a la setmana per a la Dolors

Dolors Bassa va poder sortir del Puig de les Basses, el dilluns 17 a migdia, per primer cop, en aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari. L’autorització és de vuit hores diàries, tres dies a la setmana, per cuidar una malalta. La Dolors va sortir de la presó a peu, a fora l’esperaven la seva germana Montse i altres familiars, i la van portar a Torroella.

Feb 14, 2020

VOC (versió original en català) al Cinema Montgrí

VOC és un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. El comitè de selecció del VOC ha triat 10 curtmetratges de ficció i 4 curtmetratges documentals que competiran pels diferents premis del certamen, per reconèixer els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i altres nous formats realitzats originalment en català i incentivar la creació de nous continguts. La sessió inaugural dels VOC es va programar al CineBaix de Sant Feliu de Llobregat, el dijous dia 6, i les projeccions a Torroella, en una doble sessió, al Cinema Montgrí, els divendres 14 i 28, amb entrada gratuïta i la possibilitat dels espectadors de votar el millor curt de ficció i el millor curt documental.

Feb 13, 2020

Reurbanització del carrer Fàtima

El novembre de 2019, el pas d’un camió de gran tonatge va ocasionar un gran esvoranc al carrer Fàtima, com a conseqüència del deteriorament del col·lector d’aigües de muntanya que hi és soterrat. En presentar aquest col·lector deformacions, esquerdes i desgasts en diversos punts, l’Ajuntament ha considerat que calia la seva substitució tot al llarg del carrer fins al passeig de Catalunya.  Com que, a més, hi són soterrats la línia de mitja tensió i la canonada d’impulsió al dipòsit d’aigua potable, s’ha decidit una actuació integral de reurbanització del carrer i la seva millora, amb voreres més amples, i s’ha encarregat la realització d’un projecte, que es preveu que estigui llest al març.

 Feb 11, 2020

Actuacions després del desbordament del Ter

El dia 2, representants de l’Ajuntament, l’EMD i l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) es van reunir per valorar les incidències del temporal “Glòria” al municipi, i planificar les actuacions per al retorn a la normalitat. El subministrament regular d’aigua potable no es va poder reprendre fins al dimarts 11. L’acció prioritària es va centrar en la reparació de la mota, que s’havia trencat en el punt de desguàs del rec del Molí, entre la resclosa i el pas de Gualta, i havia inutilitzat la canonada que porta l’aigua dels pous de Canet.

Feb 6, 2020

Va morir mossèn Pou

Mossèn Josep Pou i Alonso va morir als 89 anys el dijous dia 6 de febrer. Havia nascut a Torroella l’any 1930, va estudiar al Seminari de Girona i va ser ordenat l’any 1954. Després d’un pas breu com a vicari d’Arenys de Mar, va venir a Torroella, també com a vicari, fins a l’actualitat. Complementava aquesta activitat amb serveis pastorals i litúrgics a l’Hospital i a les Clarisses. Durant tots aquests anys, va ser un dels referents de la vila, vestit sempre amb sotana, explicant acudits innocents als que trobava pel carrer, fent prèdiques severes des de la trona, dirigint el cant dels goigs de Sant Genís per la Festa Major, organitzant pelegrinatges a Lourdes, a Montserrat. Solia aprofitar aquestes sortides per filmar nombroses pel·lícules de cinema amateur on apareixen molts torroellencs. Continuador de l’obra de mossèn Viver en molts aspectes, durant molts anys es va fer càrrec d’ensenyar catecisme als infants i organitzar excursions, representacions de teatre, casals, amb sessions de projecció de diapositives, que tallava en els moments de màxim suspens amb un “continuarà” que exasperava els vailets. El Bisbe de Girona va oficiar la cerimònia de comiat , que va tenir lloc el dissabte 8.

 Gen 26, 2020

Els danys de la borrasca “Glòria”

Des del diumenge 19 de gener es van començar a fer sentir sobre Torroella i l’Estartit els fenòmens meteorològics combinats de pluja, vent intens i forts onatges, i l’Ajuntament va activar el Pla d’Emergència Local en fase de prealerta. El dimarts 21, la tempesta va afectar unes hores el subministrament elèctric i els accessos a les carreteres a Ullà i Serra de Daró, i es van haver de suspendre les classes i tancar les instal·lacions esportives municipals. A l’Estartit, el temporal va esborrar les platges, l’aigua del mar va inundar carrers i baixos, i el passeig del Molinet va patir destrosses. Els darrers dies el principal risc va ser el cabal del riu, que va arribar a triplicar el de l’Ebre i, com a la resta de municipis de la conca del Ter, es van prendre mesures de confinament.

El dissabte 25, amb el restabliment del subministrament d’aigua, es va començar a cloure el patiment ocasionat pel pas de la borrasca sobre el nostre municipi. Tot i que, meteorològicament, la tempesta havia deixat Catalunya el dijous 23, encara el divendres 24 al matí Torroella era una població aïllada, amb el trànsit pel pont tancat, pendents del nivell que pogués assolir el Ter, que va inundar els horts i la part baixa de la vila, amb diverses afectacions, entre elles la planta potabilitzadora. La Gola va assolir una amplada de 100 metres i l’aigua marronosa arribava a les Medes i més enllà.

En una primera estimació, L’Ajuntament va comunicar que caldran almenys 4 milions d’euros per arreglar els desperfectes ocasionats per la borrasca en equipaments, infraestructures i edificis públics i, si bé s’havia restablert el subministrament d’aigua a tot el municipi, encara no se’n podia garantir la qualitat. Les conseqüències al sector agrícola van ser també molt importants, el Ter es va desbordar a l’alçada de Foixà i va arrasar hectàrees dels camps més propers al riu, sobretot a la zona de Verges, Ultramort, Ullà i Torroella. El diumenge 26 van anar a netejar les platges de l’Estartit més de 500 voluntaris.

Gener 18, 2020

El grup torroellenc “Despit” als Països Baixos

Els divendres 17 de Gener, gairebé un any després de debutar amb el seu primer àlbum, “Respostes” (HalleySupernova), “Despit” va realitzar un cicle de concerts als Països Baixos. Aquesta gira els va portar al prestigiós Festival Europeu Eurosonic Noorderslag de Groningen, on van realitzar un directe en format de festival, encarat a programadors, dins de Pinguin Radio Showcases, avalats per la Barcelona Sound Platform, i on van compartir escenari amb artistes de renom internacional. El dissabte 18 van ser programats a la sala Generator d’Amsterdam, situat al cor de la capital dels Països Baixos, on van presentar els seu millor show amb un directe que no va deixar ningú indiferent.

Després d’aquest potent inici de gira de concerts, “Despit” compta amb dates destacades per als propers mesos. Una d’elles torna a ser a nivell internacional, aquesta vegada en territori francès, el dissabte 9 de maig, formant part de la programació del Festival Mille Pagaies de Seix (França). El 20 de juny actuaran a l’Estartit dins la cartellera del Festival Ítaca, un dels festivals de referència del nostre territori, compartint escenari amb artistes de renom internacional com Caravan Palace i No Logo.

Actualment, “Despit” està nominat als Premis Enderrock per al millor disc de pop/rock “Respostes”, i per a l’artista revelació de l’any.

 

CATALUNYA

Feb 12, 2020

Es va cancel·lar el Congrés Mundial del Mòbil

Tot i que ni a Barcelona ni a Catalunya no s’havia detectat cap cas de Covid-19 (nom donat a la malaltia per coronavirus), degut al degoteig d’empreses importants que anaven anul·lant la seva participació, els organitzadors van decidir cancel·lar el Congrés, que s’havia de celebrar a partir del 24 de febrer.

 Feb 6, 2020

Reunió dels presidents Torra i Sánchez

Va tenir lloc al palau de la Generalitat, es va desenvolupar amb cordialitat, si bé va servir per constatar que les posicions estaven allunyades. Es va acordar que a la primera taula de diàleg entre les dues administracions hi assistirien els dos presidents.

Gen 29, 2020

El president Torra va anunciar la convocatòria d’eleccions

En una declaració institucional el president va dir que la legislatura ja no tenia recorregut polític a causa del deteriorament de la confiança mútua entre els socis de govern. Va dir que anunciaria la data de les eleccions un cop s’haguessin aprovat els pressupostos.

El dilluns 27 s’havien fet evidents les diferències entre els socis del govern JxCat i ERC quan la mesa del Parlament va assumir la inhabilitació del president Torra com a diputat, imposada per la Junta Electoral Central, després que el Tribunal Suprem acordés mantenir-la, contra el criteri de la Fiscalia, que proposava que la inhabilitació quedés en suspens.

 Gen 28, 2020

Els presos polítics al Parlament

El dimarts 28, els presos polítics (excepte Cuixart, Sánchez i Forcadell, que no van ser consellers), van anar a declarar a la Comissió del Parlament sobre l’aplicació de l’article 155. Allà van ser rebuts pels presidents Quim Torra i Roger Torrent. Els exconsellers van exposar les conseqüències negatives que havia tingut l’aplicació de l’article 155 sobre el desenvolupament dels programes dels seus respectius departaments i sobre la població. La torroellenca Dolors Bassa va remarcar que la suspensió de l’autogovern va perjudicar tota la ciutadania, i va retreure al govern central, i a tots els partits que van donar suport al 155, la irresponsabilitat de la seva acció.

Gen 24, 2020

Estralls de la borrasca “Glòria” a tot Catalunya

La intensitat de la borrasca, que va afectar tot el territori català, des del diumenge 19 fins al divendres 24, va superar registres històrics, amb tempestes de neu, pluja, vent i onatges devastadors. Com a conseqüència, van morir quatre persones. El efectes es van fer sentir principalment a tot el litoral marítim, des del Delta de l’Ebre –que va patir inundacions molt greus- fins a Llançà. Moltes edificacions, mobiliari urbà i infraestructures van quedar malmeses. Els darrers dies hi va haver desbordaments a les poblacions pròximes als rius, entre ells el Ter, pels grans cabals d’aigua acumulada, com a Girona i a tot el Baix Ter, en sobreeixir l’aigua dels pantans de Sau i de Susqueda, que varen sobrepassar el 100% de la seva capacitat.

  

ESPANYA

Gen 25, 2020

Enric Auquer, de Rupià, premi “Goya”

L’actor va ser guardonat amb el premi “Goya” al “Millor actor revelació” per “Quien a hierro mata”. Auquer va aprofitar l’ocasió per expressar la seva gratitud “a totes les antifeixistes del món”. Aquest any, Auquer ja havia obtingut també el “Gaudí” com a “Millor actor secundari”.

 Gen 20, 2020

Judici al major dels mossos, Josep Lluís Trapero

Va començar el dilluns 20 a l’Audiència Nacional, a Madrid (San Fernando de Henares). Malgrat que el Tribunal Suprem no havia avalat la condemna per rebel·lió, la Fiscalia va mantenir aquesta acusació.

MÓN

Feb 1, 2020

El Regne Unit va deixar de ser membre de la Unió Europea

A mitjanit del 31 de gener es va produir el “Brexit”, un cop aprovats, dies abans, pels parlaments britànic i europeu, els termes d’una separació que tenia lloc 47 anys després de la incorporació del RU a la UE.

 Gen 28, 2020

Xina. Evolució de l’epidèmia de coronavirus

El dimarts 28, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va elevar el nivell de risc de l’epidèmia de moderat a alt, a nivell global, i molt alt a Xina. El brot, que va aparèixer a la ciutat xinesa de Wuhan, es va estendre ràpidament, malgrat les grans mesures de prevenció adoptades. Més enllà de Xina, el coronavirus es va escampar, i França va ser el primer país europeu on va arribar, amb tres afectats, que havien estat a Xina.

 

ESPORTS

Gen 26, 2020

Kobe Bryant va morir en un accident d’helicòpter

Va ser un dels millors jugadors de bàsquet de tots els temps, cinc vegades campió de l’NBA i dues vegades campió olímpic.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org