Racó de poesia

El 23 d’abril de 2009, diada de Sant Jordi, va tenir lloc la tercera lectura de poemes del món, organitzada per l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí i el Museu de la Mediterrània, amb la col·laboració de la Biblioteca Pere Blasi i l’Escola d’Adults.

L’acte va consistir en una lectura de poemes en la llengua materna de cada participant, mentre que a la pantalla es va projectar una imatge representativa del seu lloc d’origen.

Enguany, vam voler dedicar la lectura de poemes al cel i a tot el que representa, amb l’objectiu de redescobrir-lo i canviar la nostra percepció sobre l’univers, tal com va fer Galileu l’any 1609, quan va mirar per primera vegada el cel amb un telescopi.
Les persones que van participar en aquest acte són alumnes dels cursos de català per a adults que organitza l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí i de l’Escola d’Adults, i ens van demostrar que, vinguin d’on vinguin, volen utilitzar el català com a llengua de comunicació i s’esforcen per aprendre’l. Majoritàriament, les traduccions són obra dels nostres alumnes.
Nosaltres els hem de donar les gràcies per la seva iniciativa i pel seu interès, i ho fem amb la publicació d’un poema cada mes dels disset que es van llegir durant l’acte del 23 d’abril a EMPORION.

Amb aquestes paraules, doncs, volem agrair a tots els participants l’esforç que van realitzar per fer possible l’acte i a tots els col·laboradors per la seva ajuda i bona disposició per organitzar amb nosaltres aquesta lectura de poemes, com també volem agrair a EMPORION que ens hagin cedit un espai per convertir els nostres alumnes en els autèntics protagonistes.

Mondlicht

Wie liegt im Mondenlichte
Begraben nun die Welt;
Wie selig ist der Friede,
Der sie umfangen hält!

Die Winde müssen schweigen,
So sanft ist dieser Schein;
Sie säuseln nur und weben
Und schlafen endlich ein.

Und was in Tagesgluten
Zur Blüte nicht erwacht,
Es öffnet seine Kelche
Und duftet in die Nacht.

Wie bin ich solchen Friedens
Seit lange nicht gewohnt!
Sei du in meienem Leben
Der liebevolle Mond!

Autor: Theodor Storm

Llum de la lluna

Ara com queda enterrat el món
sota la llum de la lluna.
Que benaventurada és la pau
que l’està abraçant.

Els vents han de callar,
tan suau és aquesta llum,
només murmuren i teixeixen,
i al final s’adormen.

I que no desperta fins al final del dia,
per florir,
amb aquella olor la seva flor,
i perfumant la nit.

Estic amb tanta pau,
que vull que siguis la meva vida,
Lluna, tan afectuosa.


Va Recitar:
Angela Blumentrett