Emporion
Dijous, 3 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Cultura

Recordant Sibiuda (1375?-1436), el referent català de Montaigne

Adrià ArboixperAdrià Arboix
24 de gener de 2013
a Cultura, Història, núm. 73 -gener- 2013
Temps de lectura: 3 minuts
Recordant Sibiuda (1375?-1436), el referent català de Montaigne

Ramon Sibiuda

Per a la Fina, en el seu aniversari

[bs-quote quote=”Vaig provar d’impressionar-la fent un Google d’amagat ‘Llull, Pujols, Ramon Sibiuda’. Cap dels tres li van sonar.” style=”style-11″ align=”center” author_name=”Els Amics de les Arts” author_job=”“L’affaire Sofia”, Espècies per catalogar, 2012.”][/bs-quote]

Que Els Amics de les Arts, en la seva recent cançó impregnada d’ofici i d’ironia ─L’affaire Sofia, referida a les aventures inicials d’una parella lingüística─, citin el pensador i filòsof català del segle XV Ramon Sibiuda, és molt  bon senyal, encara que no se’l conegui prou bé o no es recordi prou el personatge.

En farem un tast, d’aquest gran intel·lectual del qual es disposen de poques dades biogràfiques, i que fou mestre en Arts, en Medicina i en Teologia, a més de llicenciat en Dret Canònic. L’abast universal de la seva influència engloba pensadors del relleu de Pico della Mirandola i Michel de Montaigne. Aquest darrer va dedicar  una apologia a Sibiuda en forma de capítol sencer en els seus Assaigs. Hegel va valorar i estudiar també la seva obra. Sibiuda, seguidor de Ramon Llull,  va oposar-se a la teoria de la doble veritat d’Averrois, vigent a l’època, segons la qual les veritats de la filosofia i de la religió no tenen per què coincidir necessàriament, atès que són independents entre si. Per contra, Sibiuda assenyala que els articles de fe poden ser demostrats amb raons naturals, i aquest és precisament un dels objectius que regeixen la seva obra.

[bs-quote quote=”Els assaigs’ de Montaigne és una de les obres més extraordinàries, més vives i més fecundes que s’han escrit. I també més actuals.” style=”style-11″ align=”center” author_name=”Enric Sòria” author_job=”(1958)”][/bs-quote]

Per una altra banda, amb el seu únic i fonamental llibre Liber creaturarum seu naturae o Liber creaturarum seu de homine, Sibiuda fa de l’home la pedra de toc, el melic del món, la mesura de tot. La seva originalitat rau en el fet que, de cop i volta, l’home torna a ser al bell centre de l’escenari. Segons X. Fossas i J. Puigdomènech, les pàgines d’aquest llibre són les arrels d’ambdós: Humanisme i Renaixement. Montaigne, a més de traduir-lo al francès,  va fer-ne un homenatge en un dels capítols més extensos dels seus Assaigs (Apologie de Raimond Sebond), que li donà immortalitat i fama.

[bs-quote quote=”Sibiuda era un home molt capaç i de molt belles qualitats.” style=”style-11″ align=”left” author_name=”Michel de Montaigne ” author_job=”(1533-1592)”][/bs-quote]

Diu Montaigne, en el seu capítol sobre Sibiuda: “Res no pot ser feliç sense virtut, ni la virtut pot ser sense raó, i cap raó pot allotjar-se en lloc diferent de la figura humana.” I també s’hi llegeix: “L’home sense aprenentatge no sap ni caminar, ni parlar, ni menjar, ni res més que plorar.”

Jaume de Puig i Oliver, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, ha investigat a fons aquest rellevant i potser encara massa poc conegut filòsof català del segle XV.

Bibliografia

  1. Fossas, X.; Puigdomènech, J. Ramon Sibiuda (1375?-1436). El pensament català. De Ramon Martí a Norbert Bilbeny. Edicions Documenta Balear. Palma, 2011, p. 40-46.
  2. Montaigne, M. “Apologia de Ramon Sibiuda”. A: Assaigs. Llibre segon. Capítol XII. Traducció de Vicent Alonso. Proa. Barcelona, 2007, p. 173-448.
Tags: filosofialiteratura
Article anterior

La meva àvia no sabia parlar en castellà

Següent article

La factura de la fractura

Adrià Arboix

Adrià Arboix

Articles Relacionats

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)
Història

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)

23 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”
arts

Abel Font: “M’agradaria no perdre el públic habitual, però alhora obrir una mica més el pla”

11 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies