Al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí es pot visitar fins a les acaballes del mes de gener l’exposició “Francesc Gimeno i el paisatgistes del Montgrí”, complementada amb l’edició d’un llibre-catàleg i altres activitats docents que tindran la seva continuïtat l’any vinent al Museu d’Art de Girona, on s’exhibirà del 16 de febrer al 26 de maig. El projecte està comissariat per la figuerenca Mariona Seguanyes.
Aquesta exposició mostra el pas d’un dels pintors més destacats de la pintura catalana, Francesc Gimeno (Tortosa, 1858 – Barcelona, 1927), per terres empordaneses i gironines. “La mostra arrenca justament quan Gimeno arriba a Torroella de Montgrí l’any 1887, acompanyat i guiat pels també pintors Ramon Call i Modest Urgell”, explica Seguranyes.
A partir d’aquí l’exposició “ressegueix el pas d’aquest paisatgista per l’Empordà i Girona i analitzem bona part de les obres que va treballar per aquesta zona, el contacte amb la qual el va ajudar a desenvolupar una paleta de colors intensa, fruit del tractament de la llum i el color tan especials de la comarca”, afegeix la comissària. L’exposició va néixer com un projecte de recerca, a partir d’una beca concedida pel mateix Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.
El nom de Francesc Gimeno, arraconat durant dècades en el món de la pintura catalana, s’associa actualment a un dels artistes més importants de començaments del segle XX, en la línia de Russinyol, Mir, Nonell i Anglada Camarasa.
“Fins ara se l’havia associat sempre amb una aurèola d’aspectes negatius (pintor maleït, personatge rar i gairebé boig, estrafolari…). Això pot semblar fins i tot que podia donar un aire Van Gogh al nostre pintor. No obstant això, aquest cúmul de connotacions negatives han portat a menysprear la seva obra i a aïllar-lo com a artista tant a Catalunya com al món”, explica Seguranyes.
Voldria destacar, finalment, la trajectòria professional de la comissària d’aquesta exposició, Mariona Seguranyes Bolaños (Figueres, 1972). Sens dubte es tracta d’una altra figuerenca enamorada del Baix Empordà. Seguranyes és historiadora de l’art, doctora en Humanitats (2006) per la Universitat Pompeu Fabra i amb el títol d’especialització professional en Patrimoni de la UdG. Tot i la seva joventut és una persona amb una àmplia trajectòria dins del món de la investigació artística.
Ha intervingut en la reforma museística del Museu de l’Empordà (1998-99 Figueres) i ha comissariat diverses exposicions entre les que cal destacar "Evarist Vallès, creador empordanès d’espais metafísics" (2000) i "El Dalí de Lacroix" (2004) "Una visió artística de l’Empordanet. Els pintors a Palafrugell entre els segles XIX i XX" (2006), i "Josep Pla i els pintors",(2006).
Té publicat un llibre sobre pintura empordanesa,Una Visió artística de l’empordanet (editat per l’Ajuntament de Palafrugell, Diputació de Girona, 2006) Ha publicat textos sobre art empordanès, entre d’altres La guia de les col·leccions del Museu de l’Empordà (1999), Carles Fages de Climent (1902-1968); Poètica i mítica de l’Empordà (2002) i El país de Dalí (2004). Ara ha publicat la monografia-catàleg sobre Gimeno.