Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2009 núm. 36 -desembre- 2009

De visió necessària.

Consell de RedaccióperConsell de Redacció
23 de desembre de 2009
a núm. 36 -desembre- 2009
Temps de lectura: 3 minuts
De visió necessària.

Durant el més de novembre hem vist a la pantalla del Cinema Montgrí, entre d’altres, dues interessant pel·lícules que crec que val la pena ressaltar. Una d’elles és Agora, la magna producció espanyola, dirigida per Alejandro Amenábar, que ens narra la història d’una il·lustre dona del segle IV després de Crist, quan Egipte està sota el poder

de l’Imperi Romà i els cristians han aconseguit el poder de l’imperi. És la història d’Hypatia d’Alexandria una dona sàvia, astrònoma i zelosa guardiana de la bellesa i el saber de l’època, que és víctima de la nova religió de l’estat. Sobre la figura d’aquesta sàvia i valenta dona, Amenábar aconsegueix un relat colpidor sobre la destrucció per part de fervents defensors de la Creu, de la saviesa guardada  de l’antiguitat clàssica.Però no era d’aquesta pel·lícula que volia parlar més profundament, sinó de “El secreto de sus ojos”. Coproducció hispana-argentina dirigida per Juan José Campanella, autor també de la recordada “El hijo de la novia”. “El secreto de sus ojos” és un film “noir”, que combina perfectament drama romàntic, thriller, el seu acostumat humor i fins i tot  el costat històric, polític i social de l’Argentina dels anys setanta.

Història d’amor, més ben dit històries d’amor, entrecreuades amb relat policíac i dilemes ètics al voltant de la justícia i el càstig, l’amor i el desgast del temps. La mirada al passat porta al present no només la violència d’un crim injust i la incoherència de que l’autor no fos degudament castigat, sinó també la profunda història d’amor entre el personatge central i la seva companya de treball en el jutjat,  la qual ha estimat en silenci durant més de vint anys. Però hi ha una altre història d’amor. La història ininterrompuda del vidu i la víctima. El record persistent en el temps i la lluita contra l’oblit.

Només actors de la categoria de Ricardo Darín, poden donar vida a un personatge tan humà i quotidià. Interpretació pura, la d’aquest gran actor, que surt de les entranyes i fa mal a l’espectador immers no només en la trama, sinó en la subtrama, en el transfons. I que dir de Soledad  Villamil, que dona vida a la jutgessa, una jove bella i radiant, insegura, en les escenes de la seva joventut. També bella, de bellesa tranquil·la, segura i pausada en el personatge adult. Però sempre amb aquella mirada, aquells ulls que et parlen i que t’insinuen més coses que les pròpies paraules. Quins dos actors en estat de gràcia!.

Una màquina d’escriure que no tecleja la “a” i que fa confonfre el “te amo” amb “te mo”.Un pla seqüencia que comença des de l’aire i entra a dins de l’estadi de fútbol, sense interruoció, sens dubte un dels millors de la història del cinema, amb tots els respectes per Wells i de Palma.Escenes que passen amb total senzillesa de lo còmic a lo cruel o del somriure al plor, digne del més pur estil fordià.Uns ulls que demostren amor pur, sense paraules i sense el llast que suposa allò que obliga i el que és quotidià.

Dues històries d’amor en paral·lel, una sense solució amb uns fet ja assumits i presumptament oblidats. L’altre, qui sap.

Tants i tants detalls per no oblidar i sobretot un final sorpresa, com cal en una bona història de suspens, que dona coherència i sentit profund a la trama. Que li dona credibilitat i obre pas al final definitiu, clàssic si voleu, obert, però emocionant i encoratjador. Un dels grans finals de la història del cinema, com calia esperar d’aquesta obra mestra.


Tags: cinema
Article anterior

Fet i Fumut…!

Següent article

Una comèdia espanyola Un drama dins d’una comèdia complexa com la vida mateixa

Consell de Redacció

Consell de Redacció

Articles Relacionats

Notícies
Notícies

Notícies

26 de desembre de 2009
Patriotisme, finençament i tribunal constitucional
Editorial

La Dignitat de Catalunya

26 de desembre de 2009
Racó de poesia
Cultura

Racó de poesia

26 de desembre de 2009
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies