Notícies

Marató de Donacions

La Marató de donacions de sang a Torroella de Montgrí. “Amb una vegada no n’hi ha prou”
L’Associació de Donants de Sang de  Torroella va organitzar una veritable Marató. Un esforç que començà a primera hora del matí i no acabà, pels organitzadors, fins les deu de la nit.
El seu president,  Genís Baqué,  confirmava el nombre de donacions, que va superar tota previsió, concretament tres-centes cinc. Cal destecar la col·laboració d’entitats i associacions.


Poder polític, corrupció i màfia

El dijous dia 5 de novembre el senador torroellenc Miquel Bofill, portaveu de Justícia de l’Entesa Catalana de Progrés, va presentar a la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona una conferència sobre “Poder polític i relacions amb la màfia”, a càrrec de Roberto Scarpinato, fiscal antimàfia de Palerm (Sicília). També hi va participar Francisco Bermejo, fiscal en cap d’Anticorrupció de Barcelona.
Miquel Bofill va moderar les nombroses aportacions al debat posterior, que va ser molt intens.
El fiscal Roberto Scarpinato s’ha ocupat d’alguns dels processos antimàfia més notoris dels últims divuit anys, entre els quals el de Giulio Andreotti pel delicte d’associació de caràcter mafiós, i de diversos assassinats i atemptats, com el del magistrat Giovanni Falcone; la seva dona, també magistrada, i tres dels seus escoltes.
És autor de nombroses publicacions, entre les quals el llibre recentment publicat “Il ritorno del principe”.

La caiguda del mur de Berlin
Vint anys després, l’expresident soviètic Mikhaïl Gorbatxov, l’ex canceller alemany Helmut Kohl i l’expresident dels Estats Units, George Bush pare, es van retrobar a Berlín, per a commemorar-lo.

Millora de l’espai fluvial, en el tram baix del riu Ter
Els ajuntaments de Torroella de Montgrí, Gualta i Ullà varen signar un conveni de col·laboració pel projecte de millora de l’espai fluvial en el tram baix del riu Ter.
Els treballs previstos per aconseguir aquesta millora així com un bon estat ecològic del riu, comportaran una inversió de 370.000 euros. Els treballs es començaran al gener i el seu acabament el juny del 2010.

Al Baix Empordà s’invertiran 5,5 milions d’euros en sis projectes cofinançats pel fons Feder
Al Baix Empordà s’hi faran sis actuacions, a la Bisbal, a Palamós, a Sant Feliu de Guíxols, a Palafrugell, i a Torroella de Montgrí, (on es farà l’espai Ter), amb una inversió total de 5,5 milions euros  dels quals 2,7 milions són cofinançats pel fons Feder (fons europeu de desenvolupament regional ).

L’Espai Ter i el pressupost municipal.
Tot i la contenció pressupostària el pavelló Espai Ter és la gran obra de Torroella per al 2010.
El pressupost del 2010 puja uns 18 milions d’euros, amb una inversió real de 3 milions. Es tirarà endavant l’arxiu municipal, amb 600.000 euros i altres accions com la millora de l’espai fluvial del riu Ter, la millora del carrer Verges i l’aparcament amb estació d’autobusos a la sortida de la vila en direcció a l’Estartit.

La capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí, torna a lluir els seus relleus barrocs
La iniciativa de la restauració ha estat de l’Ajuntament.
Unes cales van posar al descobert els  relleus escultòrics i pictòrics, fins ara ocults, que són de l’època en què es va conformar la plaça Major com a centre econòmic, polític i religiós de la vila.
Del conjunt ornamental la figura més significativa és una peça feta amb fusta policromada amb colors vius i fil d’or que està situada a la clau de volta de la cúpula. És l’únic element del gran retaule barroc que hi havia al temple i que es va cremar totalment durant al Guerra Civil.

Absències – Jordi Gamero

Inauguració de l’exposició Absències, arqueologia de la Memòria
A Can Quintana, Museu de la Mediterrània, s’inaugurà l’exposició de fotografies de Jordi Gamero, amb la que es tancava el cicle Pons, a cura d’Eugeni Prieto.

Impresions (Vietnam, Índia i Nepal)
Al claustre de l’Hospital de Torroella, sota el títol Impressions, Marta Ricart, fotògrafa, evoca a través d’una selecció d’imatges dels seus viatges recents a l’Índia, el Nepal i a Vietnam, un món diferent amb contrastos, colors i situacions molt diverses.

L’entrada a Torroella per Verges serà d’ús comercial

L’entrada a Torroella de Montgrí per la carretera de Sant Jordi, arribant-hi des de Verges, està flanquejada per unes quantes indústries. Ara passarà a ser d’ús comercial, si bé les actuals activitats podran continuar-hi. El Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat, no permet que en un mateix sector es desenvolupin activitats industrials i comercials al mateix temps i en una zona petita.  Les industries actualment instal·lades podran seguir amb la seva activitat, millorar i ampliar-se.
Per a les futures i noves industries, hi ha un polígon  per l’entrada de l’Estartit.

 
Ullastret

Apropem-nos al Baix Ter – La ciutat ibèrica d’Ullastret
Dintre del cicle  Apropem-nos al Baix-Ter, organitzada pel Museu de la Mediterrània, es va efectuar una sortida a la ciutat ibèrica situada al puig de Sant Andreu (53 m. d’altura sobre el nivell del mar). És el major nucli urbà ibèric descobert fins ara a Catalunya. La visita al jaciment i al museu fou precedida per una extensa exposició a càrrec de Gabriel del Prado.

Cheyenna Autumn (La tardor cheyenne)
Dintre del Cicle  Cinema i medi ambient s’ha projectat la tercera de les quatre pel·lícules previstes:  Cheyenna Autumn, de John Ford. En la seva presentació, Jordi Bellapart, va destacar la gran qualitat del seu director, la magnífica fotografia, i el seu repartiment. Es una pel·licula d’autor a través de la cual Ford volgué retre homenatge al poble indi americà.

Home i PaisatgeHome i paisatge. Pagesos al Baix Ter. Conferència i inauguració de l’exposició
Es va inaugurar al Museu de la Mediterrània una exposició del fotògraf  Jordi Gamero sobre l’espai agrari del Baix Ter. En la conferència que la precedí, Joan Noguè, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona va assenyalar que el Baix Ter és sentit de pertinença, està integrat i identificat amb el que ens envolta i cal tenir-ho en compte en les requalificacions del territori.

Concert de música: Toujours l’Amour
Al cine Petit, organitzat per Joventuts musicals de Torroella de Montgrí  es va celebrar el segon concert de tardor-hivern Toujours l’Amour. La música clàssica, com és tradició a Torroella, té un pes destacat en un programa de concerts integrat per grups catalans.

Inauguració de la III Mostra de Col·leccionisme
Organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella de Montgrí, es va inaugurar la III Mostra de Col·leccionisme, en que exposen les seves col·leccions en el marc de la capella de Sant Antoni, que lluí la seva molt agradable restauració.

La Penya35è aniversari de la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca
L’acte tingué un amplia assistència, amb la plaça i els carrers que porten des de la seu social, engalanats amb banderes de Catalunya i blaugranes del Barcelona.  Els directius Joan Boix i Xavier Ferrer varen ser rebuts a la plaça, on va actuar l’Agrupació Sardanista Continuïtat. Seguidament, acompanyats pels grallers, dipositaren un ram de flors sota la placa commemorativa del XXV aniversari de la penya barcelonista i del seu impulsor i president Jaume Sullastres.

Nou mural ceràmic, a la biblioteca Pere Blasi i  Banc de peixos,  mòbils a la plaça del port de l’Estartit.
Marc Alós, artista escultor torroellenc, ha cedit a l’Ajuntament un mural ceràmic de 3,3 metres de llargada per 65 centímetres d’amplada, fet amb refractari blanc i vidre reciclat calorejat que representa una panoràmica del massís del Montgrí, vist des de la plana de Pals.
Al mateix temps l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha instal·lat a la plaça del port de l’Estartit  la seva obra Banc de peixos, un conjunt format per sis peces mòbils de 2 metres de llarg per 1 d’ample que es mouen segons la direcció del vent.

El rellotge de sol de la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí
L’Ajuntament ha restaurat, amb tota la seva esplendor,  el rellotge de sol esgrafiat en una de les façanes de les cases porxades de la plaça de la vila, I destaquen la data, octubre de 1725, l’escut de la vila a cada costat i la sanefa blava dins el doble cercle i el sol.
És el segon rellotge de sol que l’Ajuntament restaura. El primer es a l’edifici de la Perola del Comú de l’Estartit, on els pescadors tenyien les xarxes, a l’indret conegut com la Torre del rellotge.

Consulta sobre la IndependènciaLa consulta sobiranista el 13 de desembre
Els veïns de Torroella de Montgrí, Verges i Jafre van decidit crear una coordinadora per tirar endavant la consulta sobre la independència del 13 de desembre, dia en que un centenar de pobles i ciutats de Catalunya, convoquen els ciutadans majors de 16 anys, empadronats al municipi, a votar en la consulta sobre la independència.

Santa CatrinaAplec de Santa Caterina

El diumenge 22 de novembre, unes tres mil persones van omplir els voltants de l’ermita de Santa Caterina.
Vilatans de Torroella de Montgrí i d’altres pobles veïns , amb infants (mai s’havien vist tants, i tants cotxets), familiars i colles d’amics, arribaren a l’ermita, per celebrar l’aplec.
Molta gent, va fer una petita excursió, per atansar-se al castell i veure les reformes fetes en la darrera restauració de tota l’estructura del castell del Montgrí, -del segle XIII,  qualificat com a bé d’interès nacional- i la recuperació de la cisterna .

Concert de música tardor hivern: Sextet Donau

El sextet Donau , format per Chantal Botanc, soprano; Montserrat Torruella, contralt; Miquel Cobos, tenor; Xavier Mendoza, baríton, i Montserrat Cabero i Glòria Peig, piano(a quatre mans).
Van interpretar els valsos amorosos de Johannes Brahms, En primer lloc les Cançons d’amor. Valsos, op 52 i en la segona part  les Neue Liebeslider, op 65.

Concert coral
Va tenir lloc al cine Petit, ple de públic, a càrrec de la Polifònica de Figueres i el Cor Anselm Viola de la nostra vila. Cal destacar el cant de la sardana “Benvinguts a Torroella”, de Francesc Batlle, que va ser molt aplaudida.

Mariona Font

Mariona Font presenta el disc «Madame Picabia»
La cantant torroellenca Mariona Font va presentar el seu segon disc, Madame Picabia, en un concert a La Sala, de Torroella de Montgrí, acompanyada per  Eduard Font, Xavi Lozano, Manel Vega i Marc Vila. Va ser un gran èxit de púbic, amb la Sala totalment plena.

Inauguració de l’EXPOFIL SANT ANDREU
A l’aula de tallers de Can Quintana, Museu de la Mediterrània, organitzada per l’Associació de Filatèlia i Numismàtica, tingué lloc la inauguració de  l’EXPOFIL SANT ANDREU, amb exposicions de col·leccions temàtiques que la feien molt interessant pels col·leccionistes de segells.

Inauguració de l’Exposició Masos: abans, ara.
A la Capella de Sant Antoni, tingué lloc la inauguració de l’exposició de fotografies, en que comparant-les unes i altres, es podia reseguir el fil de la història d’un dels elements fonamentals per Torroella i tot el Baix Ter, la pagesia i els Masos.

616 Fira de Sant Andreu616 Fira de Sant Andreu – Agrícola, ramadera i comercial
La Fira de Sant Andreu data del 1393, en que quedà constituïda com a tal per privilegi reial.
– Fira agrícola Ramadera i Comercial, Mostra Comercial
– Fira d’artesania i comercial
– Exposició de Maquinaria agrícola
– V Mostra d’entitats.
– X Jornada Tècnica de la Poma
– XII Campionat de Catalunya de Coloms de Raça
– XVII Concurs de Gossos d’Atura,
– IX Fira en el record, cent anys enrere, recorregut per diferents espais del nucli històric de Torroella i Visites comentades a Can Quintana, Museu de la Mediterrània ; al passeig Vicenç Bou; a Can Payet; a Can Comas ; a Can Gumà i a La Sala.

 

Aplec de Santa Caterina. 2009