Notícies

març-abril-maig 2020

TORROELLA I L’ESTARTIT

Maig 11, 2020

Encara en Fase 0

El Departament de Salut no va considerar pertinent de permetre, a partir del dilluns 11, a la nostra Regió Sanitària, el pas a la Fase 1 de desescalada del confinament. De moment, doncs, es van mantenir les condicions de la Fase 0, sense poder obrir comerços, restauració, hotels ni llocs de culte.

Maig 10, 2020

La incidència de la Covid-19 al municipi

A l’Àrea Bàsica de Salut de la qual Torroella de Montgrí és capital, s’han registrat fins a la data uns 32-33 casos de contagi. Així ho va declarar l’alcalde Jordi Colomí en entrevista publicada a EMPORION el dia 9 de maig. Aquesta àrea comprèn les poblacions de Torroella, l’Estartit, Ullà, Verges, Jafre, La Tallada, Gualta, Serra de Daró i Fontanilles.

Maig 10, 2020

La Covid-19 i les tres residències de Torroella

Amb les mesures preventives adoptades, no s’ha hagut de lamentar cap mort per Covid-19 ni a les residències de la Fundació de l’Hospital (Vila Vella i Santa Caterina) ni a la Vilamontgrí, tot i que es van detectar dues persones contagiades, que es van aïllar. El diumenge 19 d’abril, EMPORION va publicar una entrevista amb Jordi Reynés, gerent de la Fundació de l’Hospital, el qual explicava el confinament i les mesures preses amb tots els residents, i en el cas d’una persona contagiada.

 

Maig 9, 2020

El desconfinament

Des del moment que va començar la desescalada del confinament, a Torroella s’han complert els horaris previstos per a la Fase 0, s’han mantingut distàncies de seguretat i, en general, la gent ha portat mascaretes tot i no ser obligatori. A l’Estartit, en ser EMD, no va caldre aplicar franges horàries, i l’Ajuntament va entendre que es podia aplicar el mateix criteri a Sobrestany i la Bolleria, perquè la suma d’habitants amb la veïna Bellcaire no arriba a 1.200, molt per sota de 5.000.

 

Abril 27, 2020

Dolors Bassa treballa a la Fundació de l’Hospital

A partir del dilluns 27, amb permís penitenciari de cinc dies a la setmana, la Dolors es va incorporar a l’equip tècnic de la Fundació de l’Hospital per dur a terme tasques de suport directiu. Es va preveure la seva participació en el desenvolupament de projectes de la Fundació al servei de persones grans en situació de dependència.

 

Abril 23, 2020

“Premi Acció Social” a Dolors Bassa

Aquest any, malgrat la situació ocasionada per la Covid-19, els Premis d’Acció Social Maria Figueras i Mercè Bañeras convocats per vuitena vegada per Plataforma Educativa, es va concedir a la Dolors “per la seva tasca al capdavant de la renda garantida i el seu activisme social”. La seva germana Montse va rebre el reconeixement, de forma simbòlica, en una cerimònia telemàtica.

 

Abril 22, 2020

Va ploure sobre mullat

El dimecres 22, després de tres dies seguits de pluja, el Ter va estar a punt de tornar a trencar la mota al nivell del Pas Pilla, en un lloc ja malmès pel temporal “Glòria”. Es van tornar a tallar per inundació carreteres a Ullà, Verges, Serra i Gualta, per efecte de les pluges i augment de cabal del Ter i del Daró. Davant el perill d’inundació d’algunes cases més exposades, l’Ajuntament va habilitar el pavelló municipal. L’alcalde de Torroella, en nom de la Junta d’Usuaris, va reclamar a la Generalitat un pla territorial integral per a les infraestructures de la zona.

 

Abril 2, 2020

Dolors Bassa no es va poder confinar a Torroella

La decisió de les juntes de tractament dels centres penitenciaris, pressionades segurament per un avís del Tribunal Suprem, de mantenir els presos polítics confinats a les presons, va afectar la Dolors, quan ja se l’esperava a casa seva.

 

Abril 1, 2020

Actuacions davant la Covid-19

Els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà van prendre la decisió de tancar el consultori de l’Estartit, en el marc d’una reestructuració organitzativa. L’Ajuntament va demanar que es restablís el seu funcionament ordinari al més aviat possible i que no es desatengués cap usuari durant aquest període excepcional, i va cedir un vehicle dels serveis municipals perquè els sanitaris del CAP el tinguessin a la seva disposició per fer els desplaçaments i serveis que consideressin necessaris. El tancament de consultoris també va afectar els de Pals, Begur, Verges, Sant Antoni de Calonge, Ullastret, Ultramort, Corçà, Foixà, Fonteta, Parlavà, Rupià i Vulpellac.

 

Març 21,

Confinament i ajuda als més vulnerables

El dissabte 21 de març, una setmana després que comencés l’ordre de confinament, l’aïllament de tothom a casa, amb només les sortides autoritzades, es va fer evident als carrers deserts. Afortunadament, durant el mes de març no s’havia  produït cap defunció per causa del coronavirus, ni es coneixia oficialment cap cas d’infecció. Al web de l’Ajuntament es va anar actualitzant la resposta a “Què és pot fer i què no es pot fer?” sobre les restriccions d’activitats. Van ser notables les iniciatives solidàries per fer mascaretes o per atendre necessitats de persones vulnerables.

 

Març 18, 2020

Les obres a la mota del Ter

L’Ajuntament va anunciar que les obres avançaven a bon ritme, malgrat la crisi pel coronavirus, en ser una actuació urgent d’emergència, sempre seguint els protocols de seguretat. S’havien col·locat els nous calaixos de les dues boques d’evacuació del rec del Molí, que permetran multiplicar per 2,5 la capacitat d’evacuació del canal, i començat la construcció de l’escullera per refer la mota.


CATALUNYA

 

Maig 10, 2020

Resum de contagis i defuncions

A Catalunya, en aquesta data, en números rodons, els contagis confirmats amb tests superen els 60.000 i amb símptomes comprovats, 172.000; a les residències de gent gran s’han confirmat 12.000 contagis i 34.000 casos sospitosos. El total de defuncions fins ara és d’11.100; 6.400 en hospitals, més de 3.000 en una residència; a les últimes 24 hores, 33 morts. Han rebut l’alta més de 34.000 persones, i prop de 4.000 han estat ingressades a l’UCI; a la data n’hi ha 408.

 

Maig 6, 2020

Presos polítics: a tràmit al TC, abans de poder recórrer a Europa

El Tribunal Constitucional revisarà la sentència del Suprem i podrà decidir si la confirma, la modifica o l’anul·la per vulneracions de drets fonamentals. Pas previ a poder accedir a la justícia europea.

 

Abril 24, 2020

Per fi, pressupostos per al 2020

El Parlament va aprovar els pressupostos del 2020, esperats durant tres anys, caducats als tres mesos per culpa del coronavirus. Malgrat haver-se aconseguit una millora important sobre els anteriors, no s’hi havia pogut introduir nou finançament per fer front a les despeses inesperades ocasionades per la pandèmia.

 

Abril 23, 2020

Un Sant Jordi confinat

Tot i que no es va poder celebrar aquest any la gran festa de la cultura, es va procurar mantenir-ne el record i l’esperit, i que es van vendre quantitats importants de llibres i roses a domicili. Tanmateix, els percentatges van ser molt baixos, en relació als anys normals.

 

Abril 2, 2020

Els presos polítics, als centres penitenciaris

Les juntes de tractament dels presos polítics van decidir que els presos no podien sortir per fer el confinament als seus domicilis. El Tribunal Suprem havia suggerit que, en cas contrari, els funcionaris podien incórrer en prevaricació.

 

Març 18, 2020           

Tensions i malestar per l’estratègia sanitària

Des dels primers dies d’expansió a Catalunya de la Covid-19, el president Torra va insistir davant Pedro Sánchez sobre la necessitat d’aïllar Catalunya, en dependre de l’Estat aeroport, port i ferrocarril. Bona part de la població va veure innecessària la presència de militars a les rodes de premsa sobre situació sanitària, i es rebre amb cassolades un missatge d’ànim del rei a TV.


ESPANYA

 

Maig 6, 2020

Pròrroga pactada de l’estat d’alarma

El Congrés va aprovar una esmena del PNB que desencallava el pas a una nova pròrroga. El text establia que les autonomies apliquessin les mesures de desconfinament prèviament acordades amb l’Estat. Fins a aquell moment, el govern central havia mantingut un principi rígid d’unitat territorial, malgrat les crides fetes pel govern català -i altres- per una autèntica col·laboració.

 

Març 18, 2020

El rei, la Covid-19 i els escàndols del rei emèrit

El 18 de març el rei es va adreçar a la població per expressar la necessitat de fer front amb força a la pandèmia. No va fer esment a les notícies divulgades internacionalment sobre comissions il·legals del seu pare, ni al seu anunci de renúncia a l’herència.


MÓN

 

Maig 6, 2020

L’antiguitat de la pandèmia

L’OMS va recomanar que els països revisessin els casos de pneumònies sospitoses de finals de l’any 2019, ja que es podrien haver presentat casos de Covid-19 abans de fer-se públics els detectats a la Xina.

 

Abril 23, 2020

Primers passos a Europa per fer front a la crisi econòmica

Els caps d’Estat i de Govern de la UE van acordar un fons, sense fixar l’import -previsiblement 1,5 bilions- per afrontar la crisi, sense pactar com es pagaria.

Març 19, 2020

Primeres actuacions econòmiques per la Covid-19

Després d’una reunió d’emergència, el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar un programa d’intervenció massiva en els mercats, amb la inversió de 750.000 milions d’euros.


ESPORTS

 

Maig 10, 2020

Desconfinament i incerteses

Totes les competicions esportives van ser afectades per la Covid-19, i s’han pres decisions diverses. En futbol masculí de Primera Divisió, els jugadors han tornat als entrenaments amb precaucions i s’espera que la Lliga pugui tornar als estadis, sense espectadors, la segona quinzena de juny.

 

Març 24, 2020

Ajornats els Jocs Olímpics

Degut a la Covid-19, el govern del Japó, d’acord amb el Comitè Olímpic Internacional, va decidir d’ajornar fins a l’any 2021 la celebració dels Jocs de Tokio. A la història dels Jocs, és el primer cop que s’ajornen.