Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2008 núm. 21 - setembre - 2008

Qui ens roba la feina?

Lluís Costa BofillperLluís Costa Bofill
11 de setembre de 2008
a núm. 21 - setembre - 2008, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
Qui ens roba la feina?

Segurament tots hem pogut constatar que el sol fet d’anunciar un debat o una conversa sobre la immigració dispara la bateria dels mecanismes de defensa i posa en guàrdia els prejudicis més viscerals. Tot i que per a mi és una percepció nítida i infal·lible, encara tinc sorpreses provocades per la subtilitat i el recargolament de les seves manifestacions.

No fa gaires setmanes en vaig tenir una de calibre gruixut. Fèiem una reunió per parlar del comerç just i de la banca ètica. Com que parlàvem dels desequilibris i de les conseqüències nefastes que comporta el sistema actual d’explotació del tercer i quart món, va surar el tema del immigrants i algú va retreure el tòpic tan habitual per remarcar l’impacte negatiu de l’allau de forasters: “els immigrants roben la feina dels autòctons i provoquen l’augment de l’atur entre els del país”. Per demostrar-ho, un assistent va explicar un exemple que coneixia de primera mà: “Un empresari em va dir que preferia contractar marroquins perquè, com que tots es diuen més o menys igual, amb una alta a la Seguretat Social, hi fa passar dos o tres treballadors; això no ho pot pas fer amb els d’aquí; per això els marroquins troben feina més fàcilment que els  espanyols”.

Em vaig quedar perplex i astorat. Hi vaig percebre dues afirmacions que s’acceptaven amb tota naturalitat i que no podia entendre de cap manera sense acudir a la grollera manipulació de l’anàlisi que havien aconseguit imposar els prejudicis racials. En primer lloc, s’acceptava com a conducta correcta i normal el frau a la Seguretat Social i s’ignoraven les conseqüències fatals per als treballadors en cas d’accident, malaltia o comiat; tot es justificava per l’estalvi de despeses socials i l’augment de guanys al preu que calgui. En segon lloc, es feia responsables de l’atur dels l’autòctons les víctimes de l’estafa, extorsionades per la necessitat d’engrunes monetàries per a la subsistència, malgrat la precarietat i les condicions degradants dels contractes.

La vigoria i l’eficàcia dels prejudicis, entronitzats com a cultura dominant, per tergiversar aquesta mena d’anàlisis i mantenir la fal·làcia d’aquestes conclusions, així com la dificultat de desvetllar una critica objectiva dels conflictes socials, hauria de disparar totes les alarmes i de posar en joc tots els antídots que tinguem a l’abast. Aquest capgirament interessat de les responsabilitats resulta intolerable.

Encara que l’anècdota comentada sigui extrema, resulta una avinentesa propícia per desemmascarar la corrupció del tòpic que se sent amb tanta freqüència i anul·lar-ne, per tant, la vigència argumentativa. Hem d’entendre amb claredat irrefutable que qui treu la feina dels d’aquí i dels de fora és el model comercial i econòmic que s’assenta sobre el menyspreu de la dignitat de tota persona i l’especulació per aconseguir el màxim de benefici amb el mínim de despeses, encara que siguin socials. Ens hauríem de sentir profundament avergonyits cada vegada que algun savi potentat proposa que, per augmentar la competitivitat i reanimar l’economia cal rebaixar les càrregues socials de les empreses. El sol mot de càrrega social ja és denigrant; no són càrregues socials, sinó inversions en progrés i benestar social.

Tags: immigració
Article anterior

Reflexions sobre la Festa Major

Següent article

Fet i fumut…!

Lluís Costa Bofill

Lluís Costa Bofill

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies