Moltes persones, quan comença un nou any, es plantegen canvis i millores personals a manera de bons propòsits i, sovint, poques setmanes després ja han quedat reduïts justament a això; a bons propòsits que no es materialitzen.
[bs-quote quote=”Una pissarra de propòsits és un tauler on plasmem fites, somnis, intencions i projeccions del que volem materialitzar i aconseguir.” style=”style-2″ align=”left”][/bs-quote]
Algunes persones acostumen a fer la llista d’intencions amb cada lluna nova; altres defineixen intencions en els canvis d’estació –en solsticis i equinoccis-; també conec qui ho practica a l’inici del curs escolar, a manera d’organització familiar. Cadascú pot escollir el seu millor moment, quan necessiti planificar noves fites.
Una eina que ens pot ajudar a concretar els propòsits i mantenir-los al llarg de l’any és el que s’anomena Pissarra de Propòsits, o tauler de somnis o de visió (en anglès s’anomena “Vision Board”, i amb aquest nom és conegut en l’àmbit del creixement personal i empresarial). La pissarra de propòsits és una estratègia visual que ens facilita la planificació i l’assoliment dels nostres objectius, ens ajuda a concretar i materialitzar les nostres idees i projectes.
Consisteix a plasmar les nostres intencions sobre una superfície, escrivint, dibuixant i enganxant imatges del que volem aconseguir. Una pissarra de propòsits és molt més que un collage de fotos! Es pot fer de forma física, amb materials clàssics, o digital, seguint plantilles i dissenys que es troben per internet (*). A mi personalment m’agrada més la creació física, i un cop feta es penja en una paret o un lloc visible que et faci de recordatori dels propòsits. Si la fas digital, es pot imprimir o usar com a fons de pantalla de l’ordinador, així també la veuràs sovint (sobretot si és de propòsits professionals /empresarials).
Passos per crear la teva pissarra:
- Connecta amb la intenció. Desbloqueja el cos, mou-te, respira, medita.
- Prepara l’ambient de treball. Posa una música que t’inspiri, ambienta l’estança amb aromateràpia (encens, olis essencials…), procura’t una estona sense interrupcions, apagant les notificacions del mòbil i el so.
- Prepara els materials necessaris: cartolina, suro o pissarra blanca, tisores, cola, cinta adhesiva, bolígrafs, colors i retoladors, i revistes per retallar o imatges impreses extretes d’internet.
- Situa les imatges sobre el tauler, escriu els propòsits, dibuixa. Usa diferents colors, diferents tipus de lletra. No cal que les imatges siguin literals, sinó quelcom que ens evoqui o exemplifiqui el nostre somni. Pots deixar espais en blanc per anar modificant cada idea segons avanci el temps. Deixa volar la imaginació, atreveix-te, no et posis límits i sigues creatiu! Ningú t’examinarà. Tampoc existeix una forma correcta de distribuir les imatges o els propòsits. Es pot establir un objectiu central i la resta al voltant, posar-ne un al costat de l’altre, en cercle, en forma d’estrella o com dicti la inspiració. Un consell és plantejar primer les imatges sobre el tauler i enganxar-les al final.
- A mida que vagis definint propòsits, tingues clar els teus “per què” i “per a què”. De vegades, aprofondir en aquestes preguntes i respostes ens fa veure que allò no és el que realment volem, o no exactament d’aquella manera. En ocasions poden ser expectatives de la pressió social o familiar, i la pissarra de somnis ens ajuda a veure quins són els nostres autèntics desitjos.
- Les intencions no serveixen de gaire sense accions concretes. A la part de darrere del tauler, o en un full a part, o si ho prefereixes al peu de la pissarra, anota les accions que faràs associades a cada intenció. Per exemple, si tens el propòsit de “Posar-me en forma”, concreta com ho faràs: “Sortiré a caminar a la muntanya almenys dos cops per setmana, un dia entre setmana i un el cap de setmana”. Com més afinis en la concreció de la planificació, millor.
- Situa la pissarra en un lloc on la puguis veure habitualment, ja que la idea és que et serveixi de recordatori. Un bon lloc és a la teva habitació. Un altre és a l’estudi o zona de treball. Tot i que també sé de persones que la tenen a la porta de la cuina!
És molt important fer les intencions en positiu, i amb verbs i mots que també tinguin una “càrrega positiva”. En lloc d’escriure “Vull perdre pes”, que ens enfoca a privar-nos de coses (no mengis això, no beguis allò) i ens desanima, enfoca’t a guanyar salut i marca les accions concretes i necessàries: canvis en la teva activitat física, en els hàbits alimentaris… al detall. Procura que no es tracti d’intencions que es van repetint cada any; revisa què has aconseguit ja, què no has assolit encara, i pregunta’t perquè, concreta, afina. I passa a l’acció l’endemà mateix, almenys amb una de les accions escrites.
Aquest és un bon exercici per fer en família, també. Visualitzem junts què volem manifestar en l’àmbit familiar, veurem en què coincidim i en què no, haurem de pactar algunes coses i les accions per aconseguir-les. Cada membre de la família pot tenir el seu espai a la pissarra, i reservar-ne un pels somnis conjunts.
A nivell professional, també és útil utilitzar aquesta eina, tant de forma individual com en grup. Es pot fer per objectius anuals i desglossar en taulers d’objectius trimestrals.
Et sorprendrà veure com funciona enfocar-se veritablement en un propòsit, visualitzar-lo a diari. Però la meva experiència m’indica que la llei de l’atracció no funciona com per art de màgia, no hi ha canvi sense acció! Els somnis no es compleixen, es treballen.
(*) Canva, Pinterest, Pix-art…