De sempre els «aigats» o inundacions provocades pels rius Ter i Daró han estat un problema per a les nostres terres. També gràcies a aquestes avingudes d’aigua han fet d’aquesta zona una terra fèrtil i bona per a conrear-hi. Anem a fer un recull de fragments de premsa escrita de finals del segle XIX i principis del XX on es tracta aquesta situació.
Al Centinela de los Pirineos de 17 de juny de 1856 es diu «Ayer fuimos sorprendidos con una riada estraordinaria en el Ter, cuyos estragos habran producido la consternación y la miseria á infinidad de familias. Desviado de su cauce por la parte de Canet de Verges inundó aquellos campos y los del llano de Ullá, arrastrando muchas de las gavillas y haces que los pobres labradores acababan de amontonar,» fent malbé tots els sembrats de l’estiu i les collites que encara havien de segar.
A La Correspondencia de España, núm. 5219 de 11-03-1872, mentre es trobava el governador de Girona de visita per aquestes terres, escriu que «estuvo detenido por espacio de tres dias en un pueblo del distrito de Torroella de Montgrí, despues de un viaje penosísimo y sumamente peligroso, logró entrar en la ciudad ayer á las diez de la mañana».
El 22 de juliol de 1875 el diari La Lucha parla que les inundacions del riu han causat danys de consideració als pagesos i també parla de desgràcies personals «en las inmediaciones de Torroella de Montgrí han aparecido cuatro cadáveres de otros tantos hombres, que sorprendidos por las aguas del rio en el momento de vadearlo, fueron víctimas de su empeño».
Una altra inundació important fou a l’octubre de 1876, i al mateix diari La Lucha (25-10-1876), núm. 1152, el corresponsal escriu «ya desde el miércoles y á consecuencia de las lluvias torrenciales de la noche anterior, nuestro rio comenzó á tomar un aspecto amenazador é imponente hasta el punto de que se hizo impossible vadearlo» de manera que el riu va sortir de mare i es va ajuntar amb les aigües del Daró «tanto más temible, cuanto por decirlo asi, no tiene cauce» negant tota la plana, «el que hubiese querido trazar una diagonal desde la playa de Pals hasta Bellcaire y desde Estartit á Parlabá, hubiese tenido que cruzar una immensa y destructora masa de agua que habia invadido los campos, los bosques, las huertas, los prados y que amenazaba la existencia de algunas familias que, refugiadas en sus masos ó casas de labranza y rodeadas por un verdadero mar, no recibian ni podian recibir auxilio alguno.» Per sort no es varen produir desgràcies personals i tota la carretera de Torroella a Rupià era un immens llac «que solo podia cruzarse en buques». «La corriente era tan impetuosa, que arrastró hacia el mar una de las barcas que hay en el paso llamado de Berges» i referint-se a les barques que hi havia al pas de Gualta, dos barques van quedar enfonsades dins l’aigua i una que estava lligada en una fita de pedra amb grans cadenes va anar a parar a un bosc a més de tres-cents metres de distància. La platja de L’Estartit i la de Pals tota era plena de gent que anava recollir tot tipus d’estris que s’hi trobaven, així com parts dels ponts de fusta que es van endur des de Girona i del ferrocarril.
Any 1884, novembre, una altra important inundació, a La Lucha, núm. 2413, de 16-11-1884, «Dicen de Palamós: Se han destinado mil pesetas del fondo de calamidades públicas para imdemnizar á Torroella de Montgrí de los perjuicios ocasionados por las últimas inundaciones. Aquel pueblo habrá tenido mejor padrino que los de Palamós y San Juan, pues los daños de aquella comarca no son de seguro, mayores que los de ésta. Como que Torroella es la capital del pacto y alberga uno de los caciques máximos del idem, nada tiene de estraño el privilegio.»
També al diari El Constitucional (núm. 570, de 21-11-1884) parla d’aquesta inundació, on comenta que Alberto de Quintana va enviar un telegrama al governador civil perquè l’enviés al ministre de Governació demanant ajuda per les víctimes de les inundacions, el qual concedí les dites mil pessetes d’ajuda «muy poco son 4.000 reales alli en donde tantos miles se necesitan; pero vale mas algo que nada como diria el otro.»
També hi ha intents de solucionar aquest problema. La Lucha (núm. 2530 de 9-04-1885) parla de la necessitat de la «conducción y encauzamiento de las aguas del rio Daró, proyecto há largos años acariciado» i d’una reunió d’alts càrrecs del govern i dels ajuntaments afectats, presidida per Alberto de Quintana. «Los asistentes se retiraron llenos de esperanzas que deseo ver realizadas, pues no se trata, como dijo el señor Quintana, de buscar aplausos ni títulos de gloria para nadie, sino de salvar importantísimos intereses amenazados» al qual tots estarien obligats a contribuir. «De la desgracia del 1º de este mes queda no mas que un doloroso recuerdo; un desengaño, al ver la apatia de un Gobierno al que se demanda socorro en nombre de la instruccion y de la caridad».
Nova inundació el gener de 1898, a La Lucha (núm. 6370, de 19-01-1898) «Acabamos de sufrir una inundación espantosa. No recordamos haber visto altura igual de agua. Todo el alto y bajo Ampurdán están convertidos en proceloso mar.» De la carretera de Torroella a Verges hi havia fins a sis pams d’aigua. Els danys foren immensos però no es produí cap desgràcia personal. «Se estan organizando servicios de auxilio y se espera un laud de Estartit para cruzar con provisiones la inundación y llegar á las casas inundadas.»
A la revista Emporion de 15-05-1915, s’escriu «En tot el terme de Gualta, el riu Daró ha inondat grans extensions de terreny, siguent els destrossos considerables. El Ter mirat desde‘l pont de Torroella, oferia un aspecte imponent poques vegades vist. La resclosa era un torrent impetuós que arrocegava amb suma facilitat, arbres d’una corpulencia extraordinaria, arrebaçats de qui sap aon. Totes les hortes de vora ‘l riu foren cobertes d’aigua».
L’any 1932 una altra important inundació, Emporion (núm. 218 de 18-12-1932), «L’aspecte dels dos rius desbordats produia una impressió dolorosa, castigant els nostres conreus i posant a les hortes i algunes masies, en una situació perillosíssima. Feia temps que no s’havia vist una inundació tant extensa. Durant tot el dijous una gran gentada feu cap a la carretera del pont des de on es divisava la magnitud del desastre. Hom deia que si bé es recorden altres vingudes tan fortes com aquesta, el desbordament era abans més limitat, degut sens dubte a què el llit del riu no es trobava tan obstruit com ara.» i així es parla de la necessitat de recuperar antigues campanyes en què es demanava l’arranjament del Daró i que aquest tingués la seva natural sortida al mar i es demana als representants al Parlament català que s’estudiï el problema ja que afecta molts pobles.
D’aquest mateix aiguat El dia gráfico (núm. 5060 de 22-12-1932) deia «La inundación que ha sufrido esta comarca es la mas grande que recuerdan los viejos. Con embarcaciones fueron salvadas muchas personas y ganado de las casas de campo y pueblos cercanos al rio.»
La revista Emporion (núm. 219, de 1-01-1933) dedica un monogràfic a fer una descripció llarga i detallada de les conseqüències d’aquesta riuada i de la visita del President Francesc Macià a la vila per apreciar i observar de prop els estralls produïts per la riuada.
I una de les darreres grans inundacions, l’aiguat del 40, del mes d’octubre, es va emportar el pont de ferro provisional. Josep Pla, a la revista Destino (núm. 172, de 2-11-1940) escrivia «He vivido con un poco de retraso -unas horas- esta inmensa tragedia de las aguas. (…) Ya situado aquí, veo con enorme tristeza todo el llano de Torroella inundado, y contemplo el perfil del estupendo pueblo de Pals sobre un fondo de aguas turbias y amarillentas. (…) Las aguas de los ríos encontraron, pues, al llegar al mar una valla que no pudieron romper, valla mantenida por la fuerza del gran oleaje, y sucedió que en la imposibilidad de salir, los rios crecieron desmesuradamente y se vertieron en las llanuras sobre los márgenes. Por eso hay tantos quilómetros de tierra inundados, sobretodo en el curso más inferior de los ríos.»
Fotos:
- Fons Fotogràfic Municipal-Museu de la Mediterrània. N. 71, Riuada al Pont Vell
- Fons Col·lecció Ramon Mascort, Barcelona.
Podeu llegir tots aquests articles sencers al següent enllaç: https://premsahistoricadetorroellademontgri.blogspot.com/p/aigats-al-baix-ter.html