Emporion
Divendres, 4 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Història

l’Església de Santa Anna (IV)

Ramon MorenoperRamon Moreno
18 de novembre de 2024
a Història
Temps de lectura: 5 minuts
l’Església de Santa Anna (IV)

L’església vista des del carrer Santa Anna (1920). Foto Valentí Fargnoli. Fons: Arxiu fotogràfic de Miquel Graells i Vilarrodona

La inauguració

Mai com en aquest cas pot ser més oportuna aquella dita que diu que els periodistes escriuen la història que serà llegida al futur. Emporion va deixar constància exhaustiva del desenvolupament de la festa d’inauguració aquell 24 d’octubre del 1920, una festa que prometia «revestir importància», com així va ser, i de ben segur que ha estat un dels actes més importants de la història de l’Estartit. 

A l’acte hi assistiren les màximes autoritats dels diferents àmbits: l’alcalde de Torroella, Ramon Mascort, l’alcalde pedani de l’Estartit i alguns regidors que havien estat convidats personalment per mossèn Valls, segons consta a les acte del ple de l’ajuntament de Torroella del dia 22 d’octubre: 

Seguidamente la presidència expuso que el Rdo Vicario de Estartit Don Juan Valls le había visitado para invitar al Ayuntamiento a las fiestas que se celebraran el día 14 de octubre con motivo de la inauguración de la Iglesia de dicho barrio, y se acordo por uninimidad aceptar dicha invitación, a asistir a la fiesta, y agradecerle tal deferencia. 

Acta del ple de l’ajuntament de Torroella de Montgrí del 22 d’octubre de 1920, on consta la invitació de Mossèn Joan Valls als membres de l’Ajuntament per assistir als actes d’inauguració de les obres.

També hi van participar el sergent de Carabiners; el mestre del poble; i els representants del cos eclesiàstic, encapçalats pel Vicari Provisor (delegat pel Vicari Capitular de la Diòcesi, en absència del bisbe, ja que entre els anys 1920 i 1922 la seu es va trobar vacant) i el rector de Torroella i altres capellans. Tots plegats, juntament amb la família Coll, i precedits del macer que atorgava gran solemnitat a l’acte, van sortir en comitiva des de la casa de mossèn Joan Valls i fins la nova església, plena  vessar i amb el cos de carabiners que feien la guàrdia d’honor davant l’altar. 

L’església de Santa Anna fou beneïda pel Vicari gironí Agustí Vilà i apadrinada per la vídua de Pere Coll i Rigau, Eugènia Llach i el seu fill Pere Coll. Com a ocasió especial que era, es cantà el Te Deum Laudamus a càrrec de la Capella de Música de la Catedral de Girona, que té els seus orígens al 1474, acompanyats de l’orquestra La Lira, de Torroella, que també va acompanyar les autoritats en la desfilada de la comitiva. La glossa, en forma de «sermó solemníssim», com el definí Josep Vert, anà a càrrec del canonge de la seu, Dr. Dalmau, que lloà la figura de Pere Coll i Rigau, com a «exemple a seguir per molts», el qual «si no es troba entre nosaltres en persona, s’hi troba en esperit, i des del cel participa de la joia d’aquesta festa». El notari eclesiàstic aixecaria l’acta de la  benedicció oficial. 

Finalment, de l’acte s’aixecà una acta a càrrec del Notari Eclesiàstic que certificava la benedicció solemne de l’església «dedicada a Santa Agna» i es recordava la figura de Pere Coll i Rigau com a «gran benefactor del Vicariat de l’Estartit». L’acta fou signada per les autoritats polítiques, civils i religioses presents aquell matí de diumenge 24 d’octubre. Tot seguit se celebrà la festa popular, amb ballada de sardanes i dinar.

Un aspecte no menor a tenir en compte i del qual es felicitava el periòdic Emporion és que tots els actes es van desenvolupar en català, així com en català estava escrita la llosa de marbre que es va col·locar al cim de la porta i que diu:

Per honorar la memòria d’En Pere Coll i Rigau, nascut a Torre Ponsa i batejat en aquesta Esglesia, la vidua, fills i nets l’han reconstruïda i eixamplada l’any 1920 essent Capellà-Encarregat mossèn Joan Valls, pvre.

Aquesta placa encara presideix avui dia l’entrada de l’església, i va ser dels pocs objectes que es van salvar amb la seva incautació l’any 1936 i la seva conversió en magatzem. 

Els pas del temps

La Guerra Civil va ser un moment dur per a tothom. L’església, com hem vist, va ser confiscada i convertida en magatzem, tot i que segons un informe del 1932, l’Arxiprest i rector de Torroella Narcís Planas al Bisbat assenyala que a l’església de l’Estartit «No hay objetos preciosos». Finalitzada la guerra i ja sota la dictadura feixista, Santa Anna és restaurada i es col·loca una nova campana (amb la refosa de les dues anteriors) l’any 1941, a la qual hi seguiria un retaule de marbre i alabastre blanc l’any 1951. De resultes del Concili Vaticà II es feu reforma a l’altar major l’any 1971, per tal de fer la celebració de cara als feligresos.

Des del primer dia, l’església de Santa Anna ha estat el centre neuràlgic del poble i ha estat també un espai de celebració d’activitats culturals diverses. L’any 1989 s’inaugura la remodelació del carrer Santa Anna i de la plaça de l’Església, que pren la forma que té encara actualment, que dona a aquests vials un  aire de zona per a vianants i d’activitats socials i culturals de tota mena.

L’any 2020 es celebrà el centenari de la gran obra que contribuí a sufragar un estartident il·lustre, Pere Coll i Rigau. Però no cal que oblidem que els orígens de l’església de Santa Anna, i també d’alguna manera del poble de l’Estartit, es remunten a l’any 1517.

Fotografia actual
Article anterior

La gestió de l’increment demogràfic

Següent article

L’Economia de l’Atenció (I)

Ramon Moreno

Ramon Moreno

Editor a @Ed_Calligraf. Beatlemaníac. Escric de música i de llibres a @LaRepublicaCat @bonartcultural @RevistaGirona

Articles Relacionats

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)
Història

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)

23 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
Els masos de les Deveses (II)
Història

Els masos de les Deveses (II)

9 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies