Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

La cobdícia

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
26 de febrer de 2013
a Medi Ambient, núm. 74 -febrer- 2013, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
La cobdícia

“La cobdícia és […] bona. La cobdícia és correcta. La cobdícia funciona. La cobdícia clarifica, treu a la llum, i captura, l’essència de l’esperit de l’evolució.

La cobdícia, en totes les seves formes; cobdícia per la vida, pel diner, per l’amor, pel coneixement, ha marcat el sorgiment de la humanitat i la cobdícia, recorda les meves paraules, no només salvarà la nostra companyia, sinó també aquella altra corporació que no rutlla anomenada els Estats Units d’Amèrica.”

Aquest cèlebre discurs era pronunciat per Gordon Gekko, el protagonista de la pel·lícula Wall Street, creat pel seu director, Oliver Stone, l’any 1987, i interpretat per Michael Douglas. Gekko vestia una icònica camisa de color blau cel i coll blanc, que quedaria indefectiblement associada a aquells professionals de la borsa dels anys 80 que Gekko representava. Es tractava d’una època en la qual el benefici econòmic a curt termini regia el mercat. L’especulació estava a l’odre del dia, mentre que les normes morals brillaven per la seva absència. Aquells excessos, magistralment reflectits en la pel·lícula, i que desembocaren en la realitat en múltiples escàndols de corrupció, la ruïna de multitud de negocis i estalviadors, i fins i tot impactes ambientals per l’estalvi en prevenció, van acabar per forçar una certa reforma del sistema financer. Es van introduir mesures per minvar la corrupció, a les escoles de negocis s’introduí l’ètica, intentant inculcar a les noves generacions d’homes i dones de negocis que no tot s’hi val per tenir beneficis, mentre que les empreses van realitzar grans esforços per tal de netejar la seva imatge, amb campanyes adduint els seus valors, el seu bon tracte de les persones i el medi ambient.

La crisi recent, però, ha obert molts dubtes sobre l’efectivitat d’aquelles lliçons. La corrupció i perversió de les grans corporacions no ha fet més que créixer. Si als 80, al capdavall, els que participaven d’aquell joc cruel eren unes quantes empreses que cotitzaven a la borsa i els seus inversors, actualment, la globalització dels mercats i la popularització dels productes financers ens han fet a tots, sabent-ho o sense saber-ho, participants del joc. Els bancs, per exemple, vinculen les hipoteques a les cotitzacions d’empreses que res tenen a veure amb les voluntats i necessitats dels seus clients; mentre que els mercats no es limiten a les accions, sinó que ara es compren i venen opcions sobre la producció futura d’aliments, amb totes les oportunitats i calamitats que l’especulació amb aquests béns porta associada.

Pel que fa a les noves generacions de negociants, no sembla que hagin internalitzat amb gaire èxit els missatges que apel·len a la moralitat en l’exercici de la seva activitat. Hi ha qui descriu l’actual generació de directius com els “fills de Gordon Gekko”, per estar mostrant els mateixos principis i objectius de lucre ràpid. Fins i tot, el Vaticà ha remarcat els perjudicis que comporta la substitució d’un mercat lliure per un mercat dirigit per la cobdícia. I és que les corporacions, per més que hagin intentat rentar la cara amb missatges i campanyes amables, segueixen exhibint comportaments altament qüestionables. El recomanable documental The Corporation, de fet, traça, a partir d’un estudi psicològic de les accions i funcionament de les grans empreses, un perfil que les equipara a psicòpates.

Potser, l’evidència més perjudicial a llarg termini que ens dóna aquesta crisi és el fet que els tentacles del món corporatiu ja no només es limiten als mercats, ni tampoc atrapen exclusivament el ciutadà de peu, sinó que han aconseguit sotmetre i controlar governs d’arreu del món. Governs suposadament democràtics responen a les voluntats dels seus nous amos, els mercats, en lloc de servir els interessos de la seva ciutadania. En el cas del medi ambient això es fa evident quan el ministre responsable de medi ambient, Arias Cañete, declara tenir com a patrimoni 300.000 euros en accions petrolíferes; quan el mateix ministre reclama posar “en valor” els espais litorals que s’han lliurat de la urbanització tot legalitzant edificis aixecats sense permís; quan a Catalunya venem l’aigua dels nostres rius a una empresa privada per tal que faci benefici d’un bé públic, quan totes les administracions minven els esforços dedicats a la conservació del medi natural retallant salvatgement personal; o bé directament quan eliminen organismes públics i ignoren les demandes d’una major qualitat ambiental per part de la seva ciutadania.

Si aquestes proves no fossin suficients per demostrar que l’esperit de Gordon Gekko i l’economia de la cobdícia dels 80 segueixen ben vius, segurament més que mai superat el període d’aparent letargia i contenció dels darrers vint anys, estic veient com, pel carrer, cada cop hi ha més homes de negocis que estan recuperant la moda de la camisa blava amb coll blanc.

Tags: opiniósocietat
Article anterior

El gran mèrit de la defensa de l’art sacre del bisbat de Lleida

Següent article

Les TIC, un concepte dinàmic

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies