Amb el títol TORROELLA, ESPAI D’ART Emporion comença avui una nova secció.
Es tracta d’una col·laboració de Sofia Borrego, que té com a objectiu fer conèixer als nostres lectors obres d’artistes torroellencs o relacionats amb Torroella, actuals o de temps passats.
Passaran doncs per les nostres pàgines pintors, escultors, dibuixants, cineastes. Noms com Gimeno, Mir, Mascort, Fuster, Mundet, etc. i en cada cas s’aniran presentant obres concretes de cada artista.
Avui dediquem aquest espai a Joaquim Mir i a la seva obra “Mercat de Torroella”
Mercat de Torroella (1935)
Joaquim Mir i Trinxet (1873-1940)
Oli sobre tela
55 X 46 cm
Col·lecció particular
En més d’una ocasió, Joaquim Mir va recórrer el tema del mercat de Torroella de Montgrí a les seves teles. En aquest cas, la pintura ens ensenya un dia qualsevol de mercat a través d’un fragment de la plaça de la Vila on estan situats els típics envelats de les parades de roba, la capella amb tres campanes i un sant Antoni que s’oposa a la venedora d’aus del primer terme.
Segurament, ens podem imaginar un pintor assegut sota els porxos, al costat del Jutjat de Pau. La seva mirada no és gratuïta, ens convida a observar un punt de vista fugitiu d’una plaça emmarcada arquitectònicament cap un cel obert inaudible pels vianants. En el firmament blau, els núvols es belluguen formant part d’una natura vital i característica dels paisatges de Mir; lluny de la urbanitat de la seva ciutat natal, Barcelona.
La pinzellada gruixuda de Mir navega hàbil i lliure per un dibuix imprecís. La llum alimenta els colors de forma carnosa davant la façana de l’antiga casa de la Clara Galibern, amb una balconada plena de flors gairebé abstractes.
Mir va ser un enamorat del territori català. A diferència d’altres coetanis seus no va marxar a París, on era cita obligada per a qualsevol artista de l’època. La seva pintura transmet l’estimació per la vida als pobles i la singularitat de cadascun d’aquests. En aquest sentit, el mercat de Torroella esdevé un dels trets més identitaris de la vila.
Durant la seva estada a Torroella, de juny a novembre de 1935, va fer altres obres, com ara, a Torroella, Mercat de Torroella; La cuina de l’Hospital, a l’Estartit; La desferra; Les Medes, i Paisatge amb les Medes de fons.
Joaquim Mir representa com ningú el geògraf modern que coneix el territori a través de la seva incursió a peu; el fotògraf que és testimoni documental que va ser, in situ, en aquest lloc.
Jardí, E. (1989). Joaquim Mir. Barcelona: Edicions Polígrafa.
Joaquim Mir, cinquanta anys després. Catàleg de l’exposició organitzada pel Banco Bilbao Vizcaya a Barcelona (1990).
Imatge: http://www.oceansbridge.com