S’ha dit i s’ha repetit que el terme municipal de Torroella és molt variat. Muntanya agresta, fèrtil plana, platja suau, costa escarpada, dunes i pinedes, el riu, la gola, les illes… Ens enorgullim de la diversitat dels seus paisatges i dels seus assentaments habitats, antics i moderns, la Vila vella, les noves urbanitzacions, el nucli mariner de l’Estartit, els veïnats de La Bolleria i Sobrestany, els masos, tots ells amb els seus costums i tradicions.
Els nostres masos, per la seva especial naturalesa territorial i humana, es caracteritzen per un conjunt de manifestacions i activitats que els confereix un caràcter singular comú, i una de les seves expressions més destacades és la Festa dels Masos, que se celebra cada any el dia 8 de setembre, festa de les Mares de Déu trobades, o el cap de setmana que li és més proper, aquest any 2013 el dissabte 7. La festa consisteix en una missa solemne en honor de la patrona a la capella de Santa Maria del Mar, que en aquesta diada s’obre a tot el públic, ben engalanada. Després, a l’esplanada contigua, es fa audició de sardanes i un berenar. La implicació de la família propietària de la finca, la col·laboració de l’Associació de Masos, i les facilitats de transport fins a l’ermita, proporcionen una notable participació de la gent, dels masos i de tot el municipi, a la festa.
L’origen de la capella és ben antic. Una cel·la –petit convent, de pocs monjos- documentada fa més de mil anys (el 844) que pertanyia a l’abadia de Santa Maria d’Amer. Anant encara més lluny en el temps, per les restes que s’hi ha trobat de murs i paviments, aquella cel·la es devia construir sobre les restes d’una vil·la romana dels segles II a I abans de Crist, que es devia anar mantenint i transformant en lloc de culte cristià. Aquell cenobi de pocs monjos, segons el document de l’any 844, estava situat “vora la riba del mar gran”. Com ha canviat el paisatge des d’aleshores!
Al principi l’esglesiola apareix dedicada a Sant Pere, però més endavant es fa menció al culte a Santa Maria, i és anomenada “Santa Maria del Mar i Sant Pere”. Després, el mas de Santa Maria ja figura com un dels masos forans del terme. Va patir atacs de pirates i corsaris i la capella va ser malmenada, reconstruïda i objecte de moltes reformes. El saqueig de 1936 va significar la crema del seu retaule barroc, però es va salvar la imatge de talla de la Mare de Déu, guardada a Torroella per la família Mascort.
La finca va ser adquirida l’any 1843 per Pere Mascort, apotecari, en aplicació de la llei de desamortització de béns de l’Església, promulgada per Mendizábal, ministre de la reina Isabel II. Des d’aleshores la família s’ha fet càrrec de la capella, l’ha mantinguda i l’ha restaurada. Actualment és de nau única, amb capçalera carrada i la façana coronada per un petit campanar de paret. No s’hi detecten parts arquitectòniques dels temps de la cel·la monàstica, però als murs interiors s’hi veuen carreus de pedra tova que podrien ser peces reaprofitades procedents dels antics edificis.
Emporion es vol afegir amb aquesta petita nota històrica a la festa de setembre que els habitants dels nostres masos, escampats a l’entorn de la nostra vila, dediquen a la seva patrona, que espera cada any la visita de la gent de Torroella i l’Estartit, al peu dels Tossals i de les Maures, a vessant del migdia de la Muntanya Gran.