Emporion
Dijous, 3 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Aquest article és ecosostenible

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
25 d'octubre de 2014
a Medi Ambient, núm. 94 -octubre- 2014
Temps de lectura: 3 minuts
Aquest article és ecosostenible

Si vol comprar casa amb piscina a primera línia de la Costa Brava i de nova construcció ara és el moment. Sovint sentim que el nostre litoral ja està saturat i que la legislació s’ha tornat tan restrictiva que, encara que es volgués, es faria impossible afegir més formigó a la costa. Fals! És en aquest context que una empresa constructora francesa anuncia un nou projecte d’urbanització de diversos habitatges amb accés a una reclosa cala en plena Costa Brava centre. No especificaré més per evitar fer-los propaganda o donar idees. Això sí, és reconfortant llegir que la nova urbanització s’anuncia com una actuació ubicada en un dels últims indrets verges de la costa i que per això segueix criteris ecològics. I no es queden aquí els promotors: fins i tot a les piscines individuals associades als habitatges unifamiliars els estampen l’etiqueta d’ecològiques. I què seria una piscina ecològica? Estrictament parlant hauria de ser un recipient d’accés lliure, omplert d’aigua sense additius químics i en el qual primerament proliferarien microorganismes, llavors algues, plantes superiors i finalment seria un espai colonitzat per insectes i vertebrats com ara salamandres que utilitzarien la piscina ecològica com a hàbitat on realitzar algunes de les seves funcions vitals, des d’alimentar-se fins a reproduir-se. Una bassa, vaja. Però a les imatges que facilita la constructora no es veu una massa líquida amb tanta ufana sinó més aviat una piscina normal i corrent, d’aigua transparent, que ocupa el jardí d’una caseta, tot envoltat per una tanca metàl·lica que bé podria estar electrificada per evitar l’entrada de salamandres, veïns, tiranosaures o altra indesitjable fauna salvatge.

El cas de les cases i piscines ecològiques és un exemple més d’una tendència recent de fer un ús fraudulent d’etiquetes com ara ecològic, biològic, sostenible, eficient o respectuós amb el medi ambient. El terme ecològic, en particular, es refereix a l’estudi científic de les interaccions que s’estableixen entre organismes i el seu medi ambient. Una piscina no només no pot ser ecològica, sinó que el model d’una piscina individual per a cada habitatge és molt més perniciós per al medi ambient que un model amb una piscina col·lectiva més gran, tant pel que fa a superfície necessària, a volum d’aigua consumit, a ús de químics per mantenir l’aigua neta o a consum energètic per al funcionament de filtres. El mateix passa amb un model de construcció d’habitatges dispersos en comparació amb models més compactes. Finalment, resulta cínic titllar d’ecològica la substitució d’un reducte de litoral poc alterat per habitatges privats de disseny, per més eficients, intel·ligents i domòtics que siguin.

Un abús semblant ocorre sovint amb l’adjectiu sostenible. Fa aproximadament un quart de segle que es va començar a parlar de desenvolupament sostenible com un model de progrés que garanteix no exhaurir els recursos naturals de les futures generacions. El concepte té tres dimensions: l’ambiental, l’econòmica i la social. Aquesta aproximació ha permès, per exemple, fer una explotació més racional dels productes del mar en alguns casos, assegurant que la pressió de la pesca no superi les taxes de regeneració de les poblacions de peix. No respectar aquestes dinàmiques no només suposaria el col·lapse de les espècies ara i en el futur, sinó el final de tot un sector econòmic que en viu i, amb ell, de part d’una societat humana. El terme esdevé problemàtic quan se’n fa un abús per mirar de justificar tot tipus d’actuacions i projectes: autovies, aeroports, línies elèctriques, ports, etc. Molts d’aquests projectes, de fet, suposen aprofundir en l’esgotament d’uns recursos fòssils l’extracció dels quals pot ser considerada insostenible ja en l’actualitat, sobretot tenint en compte la necessitat de mitigar els efectes del canvi climàtic.

Recordo com, ja fa uns anys, parlant amb el tècnic d’un parc natural català, aquest utilitzava el cinisme per llançar una crítica a la ubiqüitat del qualificatiu sostenible. Jugant amb els termes, defensava que tota obra era sostenible, i que si encara no ho era només feia falta abocar-hi més rocalla per fer un mur més reforçat que la sostingués. En aquest sentit literal, al municipi de Torroella i l’Estartit hem sostingut el Molinet i el passeig de Griells, però no hi hem trobat solucions autènticament sostenibles. Aquestes passarien per un replantejament profund del nostre model de poblament en zones ambientalment sensibles i de risc. Per desgràcia, l’anunci amb el qual encetava l’article demostra que, com a societat, encara estem molt lluny de fer aquest gir sostenibilista.

 griells64

Tags: medi ambientsostenibilitat
Article anterior

Política i religió

Següent article

1700-1714: 3r el canvi de dinastia i la Guerra de Successió

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina
Medi Ambient

Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina

28 de juny de 2025
Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà
Medi Ambient

Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà

7 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies