PER A AQUEST MES D’OCTUBRE
XIII JORNADES ERNEST LLUCH…………………………………………………. Dissabte, 3
TEMPORADA ALTA A L’ESPAI TER – “ALLEGRO” …………………………….. Dissabte, 10
JORNADES GASTRONÒMIQUES LA POMA A LA CUINA ……………………… Tot el mes
NOTÍCIES DE SETEMBRE
TORROELLA I L’ESTARTIT
Mossèn Vicenç Fiol es recordà de DUDAL. Atenent les darreres voluntats de Vicenç Fiol, a la missa exequial d’Ullà es va fer una col·lecta i la quantitat recollida es repartí a parts iguals entre ÀKAN de Girona i DUDAL de Torroella. Fiol havia estat col·laborador d’ÀKAN i cofundador de DUDAL. Aquesta entitat, amb seu al carrer de Sant Genís (Esplai), és lloc d’acollida d’immigrants per facilitar-los formació, ajut per trobar solució a necessitats bàsiques, i adaptació a la societat torroellenca.
Anna Saurí Font ens deixà. Veïna de Torroella i professora de l’Institut El Pedró de l’Escala, de 49 anys, companya de Miquel Bofill, bon amic d’EMPORION i del Llibre de la Festa Major de Torroella, morí el dimarts 8 víctima d’accident a la carretera de Verges a Figueres, al terme de Ventalló. Enterrada en la intimitat, el dissabte 19 es va fer un acte col·lectiu de comiat a la plaça de Tor.
Exposició de puntes de coixí. Es va inaugurar a la capella de Sant Antoni el divendres 4.
Exposició A-10. Eugeni Prieto, el comissari de les exposicions d’art del Museu de la Mediterrània s’acomiadà amb una exposició de fotografies. Amb ella, deixava de ser el comissari per ser l’artista. Es va inaugurar el dissabte 5.
Festa dels Masos. Es va celebrar el dissabte 5 amb missa en honor de Santa Maria del Mar, a la seva capella, seguida de sardanes i la tradicional berenada popular.
Precampanya i campanya electoral. De cara al 27-S es van fer diversos actes dels partits i coalicions, al Museu de la Mediterrània, a la plaça de la Vila, i a l’Estartit, alguns amb gran assistència de públic i moltes preguntes als candidats.
Diada de germanor de l’Associació de Masos. Va tenir lloc el diumenge 6, a l’Estartit, amb una arrossada popular.
Sopar popular de la Diada. Es va fer el dijous 10 al vespre a l’Estartit. El va seguir un concert de cançons catalanes.
Diada Nacional 11 de setembre. Es van celebrar diversos festeigs: a Torroella, trobada de puntaires; hissada de l’estelada a la rotonda del lledoner, amb el cant dels segadors pel Cor Anselm Viola i Coral del Recer; vermut popular; sortida d’autocars a la “Via lliure” de Barcelona; sardanes; sopar del Recer; ball. A l’Estartit, xerrada conferència de candidats de “Junts pel Sí”; hissada de l’estelada a la rotonda d’entrada a l’Estartit; al vespre, sopar popular.
Caiacada Illes Medes. Es va fer el diumenge 13.
Pirates i Corsaris a les Illes Medes. Com ja és tradicional, es van celebrar diversos actes a l’Estartit.
– Els Pirates al Cinema. Es va inaugurar el dissabte 12 l’exposició de, que restarà oberta fins al 25 d’octubre.
– Cercavila, espectacle pirotècnic i desembarcament dels pirates. Va tenir lloc el divendres 18.
– Visites guiades a les Medes i als Masos fortificats, i espectacles. Es varen fer al llarg dels dies dissabte 19 i diumenge 20.
Havaneres a l’Estartit. Van tenir lloc el dissabte 19 a les terrasses del Port.
Memòria fotogràfica. Es va presentar el Projecte a la Llar de Jubilats, el Recer, el divendres 18.
51è. Aplec de la sardana. Organitzat per l’Associació Sardanista Continuïtat, es va fer el diumenge 20 als Jardins John Lennon. Al matí va tenir lloc el 30è. Concurs Comarcal de Colles.
Estructures militars al Parc Natural. Gent del Ter va organitzar el diumenge 20 la visita a la Torre Mora de Platja de Pals i Castell de Begur.
Festa de la Mercè. Com és tradicional, el divendres 25 la Fundació de l’Hospital Asil va organitzar una audició de sardanes a plaça, amb la Cobla Foment del Montgrí.
Botifarrada de la Penya Barcelonista. Es va programar per al migdia del dissabte 26 a la plaça dels Dolors.
Resultats electorals del 27-S. Al nostre municipi la participació va ser del 73,3 %. Vots totals: 5.375. Els partits més votats: Junts pel Sí (3.361), Ciutadans (632), CUP (462), PSC (314), PP (274), Catalunya Sí Que es Pot (156).
Dolors Bassa al Parlament. Dolors Bassa, sòcia d’EMPORION, ha estat elegida diputada per Junts pel Sí al Parlament de Catalunya. És la primera dona torroellenca a ser-ho. L’havien precedit el mestre Pere Blasi (1932) i el soci fundador i col·laborador habitual de la nostra revista, Joan Surroca (1999).
CATALUNYA
Resultats electorals. Les eleccions del diumenge 27 es van tancar a tot el país amb una participació rècord del 78 %. Els resultats, pendents del vot per correu, van ser en escons: Junts pel Sí (62), Ciutadans (25), PSC (16), PP (11), Catalunya Sí Que es Pot (11), CUP (10).
Clima preelectoral. Els primers dies del mes, abans de començar la campanya electoral, es van realitzar multitud d’actes a tot el país de presentació de les candidatures per al 27-S. Diversos polítics de l’Estat es van deixar veure en els actes dels seus partits o coalicions.
Acte oficial de la Diada. Per no interferir amb el període de campanya, es va anticipar al dia 9, i es va fer a la plaça de Sant Jaume.
Gran manifestació de la Meridiana. Una massiva participació, estimada en 1,4 milions per la guàrdia urbana, va respondre el divendres 11 a la crida per a la celebració de la Diada, i va omplir de gom a gom aquesta gran avinguda de Barcelona, sense cap incident. L’anomenada “Via lliure” va ser un èxit d’organització, i va tenir una gran càrrega simbòlica.
El problema dels “top manta”. Afecta sobretot Barcelona, i no es troba solució, a aquest comerç il·legal de molts immigrants, controlat per màfies. El dia 14 l’oposició a Ada Colau va acusar l’Ajuntament d’ineficaç en aquest afer.
Altre cop el Tribunal Constitucional. Deixà en suspens el projecte d’Hisenda catalana per un recurs del PP. També impedí l’increment d’ingressos autonòmics amb taxes a operadores d’internet per fomentar la indústria audiovisual.
Cercle d’Economia. El dimecres 16 va proposar consulta si el dia 27 hi hagués majoria del Sí.
Campanya electoral. Començada el dia 11, i malgrat que inicialment els partits d’àmbit estatal no acceptaven el plantejament plebiscitari, varen entrar totalment en el terreny del Sí o No a la independència. Diversos empresaris, economistes, científics, etc. varen expressar la seva opinió.
ESPANYA
Felipe González, a la campanya del 27-S. A finals d’agost, el diari “El País” va publicar una carta oberta de l’expresident socialista, adreçada “als catalans”, on arribava a comparar el govern de la Generalitat amb els governants nazis i feixistes. El diumenge 6 els candidats de “Junts pel Sí” van contestar amb una carta “als espanyols” en el mateix diari.
Reforma “exprés” del Tribunal Constitucional. El Congrés va aprovar, només amb els vots del PP, una iniciativa perquè el T.C. pugui sancionar l’incompliment de les seves sentències. La mesura, que pot implicar mesures d’incapacitació política, feta pensant en Catalunya, va ser refusada per l’oposició, i mal vista per una part del mateix tribunal.
El ministre de Defensa parlà de l’exèrcit. Fent referència al sobiranisme català, el dia 8 va dir que l’exèrcit no es mouria si es complien les lleis.
Després de la Diada de Catalunya. Cap reacció del govern de l’Estat, excepte el menysteniment.
També a la campanya catalana Merkel, Cameron, Obama i la Comissió Europea. L’ofensiva diplomàtica espanyola es va fer sentir: Merkel va dir que s’havia de garantir la integritat territorial dels estats, Cameron i el portaveu de la C.E. van assegurar que Catalunya quedaria fora de la U.E., Obama manifestà a Felip VI que volia una Espanya forta i unida.
La banca en contra i reacció de Mas Colell. El divendres 18 els grans bancs espanyols van advertir que es replantejaran la presència a Catalunya si s’independitza i alguns empresaris van assenyalar la seva reserva o preocupació. El conseller d’Economia Mas-Colell va qualificar el govern espanyol d’irresponsable per fer una “pressió enorme” a la banca.
Rajoy fa el ridícul en una entrevista. El dilluns 21, a “Onda Cero” no sabia si els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i la ciutadania europea en cas d’independència de Catalunya.
El governador del Banc d’Espanya i el president de la Comissió europea. El primer va espantar amb un “corralito” a Catalunya si s’independitzava, i després ho va retirar; el segon va fer un comunicat dient que era un afer intern espanyol, però la traducció castellana va ser manipulada.
MÓN
El drama dels refugiats. Europa es va veure enfrontada a multituds de sirians i refugiats d’altres procedències i de morts en circumstàncies penoses. Van ser particularment dures les actuacions a Hongria contra els que intentaven adreçar-se a Àustria i Alemanya, però milers ho van aconseguir.
Solució per majoria. Merkel va liderar l’acolliment, Alemanya es disposava a acceptar 500.000 refugiats els pròxims anys. Finalment, el dimarts 22 la UE va acordar “per àmplia majoria” un repartiment dels 120.000 refugiats.
Obama i el canvi climàtic. El president nord-americà inaugurà a Alaska la cimera internacional de l’Àrtic, amb una crida a l’acceleració de les mesures contra l’escalfament del planeta “abans no sigui massa tard”.
Gran Bretanya. El dissabte 12 es va produir un gir a l’esquerra dels laboristes. Jeremy Corbyn va ser elegit nou dirigent del partit Laborista britànic.
Grècia. De nou, a les eleccions del diumenge 13, el partit Syriza es va imposar clarament.
Volkswagen. El dilluns 21 es va descobrir als EUA que el grup havia falsejat el nivell d’emissió contaminant de 11 milions de vehicles diesel.
ESPORTS
Bàsquet a Torroella. El diumenge 20 es va organitzar la celebració dels 30 anys d’activitats.
Natació. Per al diumenge 27 swimnolimits va programar la travessa de la Cala Pedrosa a la Platgeta de l’Estartit.
Eleccions 27S. Votacions a Torroella de Montgrí