Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

L’austeritat ben entesa

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
26 de març de 2016
a Medi Ambient, núm 112 -abril- 2016
Temps de lectura: 4 minuts
L’austeritat ben entesa

Ara fa cosa d’un any i mig vaig traslladar-me a un nou pis de lloguer, moblat, però que calia acabar d’equipar amb alguns electrodomèstics.

Vaig adquirir-los nous de trinca i ara, tot just 18 mesos després, tinc la planxa de cuinar elèctrica que em cau a trossos i un aparell de televisió que fa el boig. Tenint en compte l’ús moderat i sempre curós que els he donat, només puc atribuir-ho a la obsolescència programada, és a dir, a l’estratègia comercial consistent a fabricar i vendre productes de consum, sovint electrònics, amb data de caducitat. Els aparells en qüestió ja estan dissenyats de tal manera que, al cap d’un període prudencial, superat el marge cobert per la garantia, deixin de funcionar i les persones afectades n’hagin d’adquirir de nous. Sovint, la factura de la reparació (quan aquesta és possible perquè encara no s’han descatalogat els recanvis necessaris) supera l’import d’adquisició d’un bé nou. Aquesta pràctica assegura un ingrés regular de diners al sector i fins i tot contribueix al creixement de l’economia. Ho fa en detriment de la butxaca de la pobra clientela i dels recursos naturals. Així, la mort prematura d’aparells electrònics i el seu recanvi suposa un ús d’allò més ineficient dels recursos naturals i l’acumulació de residus que no sempre es reciclen, ni aquí ni als països subdesenvolupats on solen acabar abocats de qualsevol manera.

La permissivitat amb aquesta pràctica organitzada pels càrtels de l’economia de consum contrasta amb el discurs de l’austeritat, imposat des de les altes esferes polítiques. Segons els principis de l’austeritat és moment d’estrènyer-nos el cinturó, prescindir de serveis públics que no ens podem permetre i deixar de finançar activitats improductives com ara la protecció del medi ambient, l’agricultura ecològica, el tercer sector social o les energies renovables. Aquest enfocament en l’aplicació de l’austeritat n’ha acabat criminalitzant el sentit, contraposant-la a polítiques expansives que només fan el joc al consumisme que va inventar la obsolescència programada.

obsolescencia porgramadaCal recuperar, i s’està recuperant, el sentit de l’austeritat ben entesa. La teoria del decreixement, per exemple, casa bé amb aquesta manera d’entendre l’austeritat. Aquest corrent de pensament promou la idea que és possible millorar el benestar de les persones i la condició del planeta sense perseguir com a única meta el creixement econòmic i els beneficis de les empreses. L’economista francès Serge Latouche n’és un dels principals impulsors i el seu ressò ha arribat a Catalunya, almenys amb la celebració de jornades i debats. Segons el decreixement, la qualitat de vida i ambiental no vindria del fet de comprar dues televisions, planxes o rentadores, sinó d’adquirir-ne només una amb el doble de vida, o més. També encaixen bé amb aquesta concepció de l’austeritat l’auge de les economies conegudes com “del bé comú” i “col·laborativa”. El primer cas, ideat per l’austríac Christian Felber, proposa un projecte econòmic diferent a l’actual, a tots els nivells, substituint el lucre i els monopolis com a finalitats dels mercats financers per objectius que prenguin en consideració aspectes com la dignitat humana i el grau de satisfacció de les persones. L’economia col·laborativa aplica aquests criteris a una escala més entenedora, la de les relacions entre particulars.

Un dels primers exemples que se sol posar d’economia col·laborativa és compartir un trepant. La majoria de les persones no requerim perforar una paret per penjar un quadre a diari, ni mensualment, ni potser anualment. Fer-ho, en canvi, sol requerir l’ús d’aquesta eina. La seva adquisició sol anar acompanyada de llargs períodes d’inactivitat. Un trepant per veïnat pot cobrir perfectament les necessitats de tothom qui vulgui fer-ne ús. Amb la generalització de les noves tecnologies digitals el procés s’ha simplificat i les xarxes de potencials persones col·laboradores s’ha estès enormement. Així, per exemple, hi ha comunitats per compartir cotxe, per lloguer d’habitacions i per intercanviar o vendre entre particulars objectes que han quedat en desús o que ja no volem. En alguns casos, aquesta austeritat ben entesa és promoguda activament per les administracions. Es va començar amb la utilització de bicicletes públiques compartides, cada cop més grans ciutats tenen serveis de lloguer de vehicles per hores i darrerament han sorgit iniciatives per implantar el mateix model amb motocicletes elèctriques. Lamentablement, en massa ocasions les administracions també són les responsables de posar pals a les rodes a l’expansió d’aquests models d’economia col·laborativa. És natural i segurament necessari que en regulin el funcionament, però massa sovint fa la impressió que les traves van destinades únicament a mirar de protegir els interessos de la vella economia, la que em convida a estrenar planxa, televisió, mòbil i cotxe cada pocs anys per fer créixer el Producte Interior Brut.

De moment, he decidit receptar-me austeritat, com a modesta insubmissió. L’aparell de televisió encara funciona per reproduir pel·lícules, i quan vulgui veure algun programa en concret ja em connectaré per internet. Amb la planxa, en el pitjor dels casos, tocarà desmuntar una de les dues plaques i prescindir-ne. L’altra encara aguantarà, un temps almenys. 

Tags: opinió
Article anterior

El general Prim (1814-1870)

Següent article

Donar allotjament als pelegrins

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
Piscines i seguretat hídrica
Medi Ambient

Piscines i seguretat hídrica

1 d'abril de 2025
Més avions
Medi Ambient

Més avions

2 de març de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies