Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Local

L’Estartit: una de freda per cada una de calenta

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
26 de maig de 2016
a Local, Medi Ambient, núm 114 -juny- 2016
Temps de lectura: 4 minuts
L’Estartit: una de freda per cada una de calenta

L’Estartit està d’actualitat, almenys pel que fa a qüestions relacionades amb el medi ambient i el territori. La situació bé mereix un article monogràfic. A mitjan abril, els treballs per a la restauració ambiental de l’espai de la Pletera ja estaven completats en un 70%. La història de la urbanització inacabada de l’indret la repassava en Jordi Bellapart a l’Emporion 108, del desembre de l’any passat. La present actuació, executada amb l’ajut del programa Life europeu, permetrà recuperar la llacuna litoral, restaurar el sistema dunar, garantir la funcionalitat ecològica de l’espai i el prepararà per mitigar i absorbir els efectes del canvi climàtic i l’increment del nivell del mar associat. Es tracta, doncs, d’un projecte de millora del medi ambient, llargament reivindicat, i que resultarà en un avenç notable per la qualitat del front litoral del Baix Ter.

Gossos Pletera

En vinculació amb la Pletera, també durant el mes d’abril es va fer pública la suspensió de l’àrea de bany amb mascota que hi havia habilitada a la seva platja, vora la Gola. El descontrol d’alguns animals estava provocant danys sobre la flora dunar, segons havia denunciat el Parc Natural. Cal reconèixer la valentia del Parc Natural i de l’ajuntament per prendre una mesura tan impopular com necessària i beneficiosa per al medi natural. Esperem que es pugui trobar una alternativa adequada ben aviat.

Sense deixar terra, al nucli de l’Estartit darrerament hi ha hagut una notable polèmica entorn l’acumulació de piles de sorra dragada del port a la zona de l’aparcament de la platja. La intenció del club nàutic, promotor de l’actuació, era desfer-se de la sorra extreta i deixar-la en espais del litoral on fessin falta, com ara als Griells i la Pletera. L’interessant del cas és que, davant l’astorament de més d’un, es van iniciar els treballs mentre l’administració ambiental encara estava realitzant consultes amb entitats i ens públics sobre la conveniència d’estudis ambientals i mesures preventives per evitar impactes ambientals derivats de l’abocament inadequat de les sorres del port. És a dir, es va començar a apilar sorra sense la certesa que aquesta pogués tenir una destinació, malgrat el que s’anunciava en públic. En tot cas, buscant-ho o no, la precipitació dels promotors va servir per aplicar pressió sobre l’administració. Una recollida de firmes organitzada per residents i comerços de l’Estartit preocupats per la pèrdua d’espai, però sobretot per la mala imatge que transmetien les muntanyes de sorra, va jugar a favor dels interessos del club per pressionar la Generalitat. Aquesta va tramitar el permís en un temps rècord, cosa que va generar dubtes sobre el grau d’incorporació de les recomanacions d’organismes i experts consultats abans de procedir amb el trasllat. Aquests demanaven, per exemple, un millor estudi de la dinàmica erosiva als Griells per prevenir el que va acabar passant: la primera llevantada es va endur tota la sorra. En tot cas, cal celebrar que la sorra ja hagi abandonat la seva ubicació i tocar fusta perquè la celeritat i temeritat amb la qual s’ha mogut l’expedient no acabi tenint conseqüències no desitjades sobre el medi on la sorra acabi sedimentant.

A les Medes les coses no van bé. O sí, segons com es miri. El passat mes de març es confirmava la multa a una empresa dedicada al submarinisme, propietat de Genís Dalmau segons va transcendir, per haver excedit, almenys en cinc ocasions, el nombre d’immersions a què estava autoritzada. Els fets es remunten l’any 2013. L’any 2014 diversos centres d’immersió ja van ser expedientats i sancionats per fets similars. No es coneixen gaires detalls dels casos i els superiors polítics dels Agents Rurals no els autoritzen a parlar-ne, però aquests indicadors semblen demostrar la tesi de les entitats ecologistes, segons la qual la picaresca en el sector de les immersions per saltar-se els límits que garanteixen la conservació del medi subaquàtic de les illes és una pràctica habitual i generalitzada.

Ara Medes

La solució a la problemàtica de l’excés de practicants del submarinisme no autoritzats a les Medes la va oferir aquest mes d’abril passat Narcís Coll, president de la Junta Rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Segons se’n va fer ressò el Diari de Girona: incrementar el nombre de permisos. Per a Coll, es podria passar de les aproximadament 60.000 immersions anuals actuals a les més de 76.000 sense canviar el règim regulador. A més, com és sabut, ja fa temps que està cercant l’aprovació definitiva d’un canvi del sistema de gestió que garanteixi que encara es pugui incrementar més aquesta xifra. Fins fa poc em costava entendre com podia ser que la persona intel·ligent i sensible per la qual el tinc, i amb responsabilitat pública, defensés aquesta ampliació del nombre de permisos en contra del criteri unànime de la comunitat científica i malgrat les advertències dels grups de defensa del territori sobre el seu impacte. La revelació que bona part del finançament del Parc Natural procedeix dels ingressos recaptats amb les immersions podria començar a explicar la seva postura. Malgrat que no justifica la desatenció a l’interès general, és comprensible que la perversió d’un sistema que vincula els recursos econòmics d’un Parc Natural amb les activitats d’explotació del seu medi acabi desvirtuant els objectius de la figura de protecció i corrompent-ne l’estructura.

Tags: illes medesl'Estartitmedi ambientTorroella-l’Estartit-Illes Medes
Article anterior

“Ser independentista no és cap pecat”

Següent article

Torroella és Torroella, pros i contres

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La ruta del wine
Local

La ruta del wine

4 de maig de 2025
De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
Emporion i Sant Jordi
Local

Emporion i Sant Jordi

30 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies