Emporion
Diumenge, 6 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2017 núm 123 -març- 2017

Pressupostos participatius?

Consell de RedaccióperConsell de Redacció
23 de febrer de 2017
a núm 123 -març- 2017
Temps de lectura: 2 minuts

Tot i que encara no es dona el cas al nostre municipi, d’un temps ençà, sembla que els ajuntaments cada vegada aposten més perquè determinades partides del pressupost municipal escullin el seu destí de manera participativa.

Està bé que la ciutadania, a més de tenir dret a elegir democràticament els seus representants, disposi d’una nova forma participativa que la impliqui lliurement i responsablement a debatre, proposar i decidir on aniran destinats una part dels  diners dels seus impostos, i a ser part activa en la presa de decisions que, de ben segur, afectaran la seva qualitat de vida, la convivència o la prosperitat del municipi.

Aquestes iniciatives estaran abocades al fracàs si s’adopten tan sols per seguir el corrent o per no ser diferents. Perquè arribin a bon port i amb garanties, és important que els representants municipals que optin per implicar-se en aquests tipus de pressupostos ho vegin de bon grat, sense recels, ho facin mitjançant un sistema reglat de participació ciutadana i estiguin completament convençuts que aquesta opció és una formula democràtica que pot resultar beneficiosa per tots; en conseqüència han de procurar fomentar de manera activa una participació que s’ha de fer extensiva a tota la ciutadania, a les associacions i a tots els estaments i sectors socials; la iniciativa ha de ser plural i ha d’escoltar totes les opinions assenyades que, fugint de personalismes, vagin orientades a l’interès general.

Segons el model que s’adopti, els ajuntaments poden proposar i fer conèixer a la ciutadania el ventall de necessitats que al seu entendre més convenen a la població, perquè el poble esculli les que li semblin més adients;  podríem dir que vindria a ser com un petit referèndum d’opció múltiple. Una altra alternativa podria ser recollir les iniciatives dels ciutadans, proposades tant a nivell individual com col·lectiu, adaptades als recursos disponibles per no fer propostes utòpiques.

En qualsevol del supòsits, amb les propostes damunt la taula, s’ha  d’obrir un debat constructiu que ha de donar pas a la votació entre les persones censades al municipi que lliurament s’hi vulguin implicar, per escollir les opcions que gaudeixin d’una acceptació majoritària. Així de fàcil i així de complicat.

Hi ha qui opina que aquestes experiències de participació són una moda passatgera, o que molts municipis les adopten deixant-se portar pel fet que si els pobles veïns ho fan, nosaltres no hem de ser diferents. Tot plegat fa de mal dir i de mal preveure, és un moviment que està als seus inicis i s’ha de veure què donarà de sí. Temps al temps.

De moment, l’única cosa certa és que totes les iniciatives que aprofundeixin i serveixin per enfortir la democràcia, benvingudes siguin. Aquesta, en particular, pot ser una manera de democratitzar els pressupostos i d’acostar l’administració i els administrats. No és una cosa senzilla, ni es pot fer de forma barroera, els ajuntaments s’han de dotar prèviament d’uns estudis per buscar i definir el model de participació que s’ajusti més a la idiosincràsia de cada municipi.

Segurament aquest serà un assumpte que, en els propers anys, de ben segur que donarà molt de joc i serà un tema de què parlar.

Tags: editorial
Article anterior

El doble rebut de la llum

Següent article

Presentació dels treballs de recerca de l’institut:

Consell de Redacció

Consell de Redacció

Articles Relacionats

10 anys junts
núm 123 -març- 2017

10 anys junts

24 de febrer de 2017
Presentació dels treballs de recerca de l’institut:
núm 123 -març- 2017

Presentació dels treballs de recerca de l’institut:

23 de febrer de 2017
El doble rebut de la llum
Medi Ambient

El doble rebut de la llum

23 de febrer de 2017
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies