La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.
PER A AQUEST MES D’ABRIL
XII Trobades de música ……………………………… dissabte 1 (començades els dies 30 i 31 de març)
Diada de Sant Jordi ……………………………………….. diumenge 23
NOTÍCIES DE MARÇ
TORROELLA I L’ESTARTIT
Zona blava municipal. L’Ajuntament informà al web municipal que des d’aquest mes de març els vehicles que paguen l’impost de circulació al municipi tenen la matrícula entrada als terminals dels controladors de la zona blava i no calen adhesius per gaudir de l’hora diària gratuïta.
Platja dels Griells i front marítim. El dimarts 7 una delegació de l’Ajuntament de Torroella i de l’EMD de l’Estartit es va reunir a Madrid amb representants de l’Estat per debatre problemes del front marítim i concretament, entre d’altres, la regressió de la platja dels Griells, la continuïtat del passeig entre aquesta urbanització i la Pletera, i la millora del passeig de la Platja Gran.
XI Jornada de Política Internacional. Va tenir lloc, un any més, el dissabte 11 al matí, organitzada com sempre per la Fundació Ernest Lluch i el Museu de la Mediterrània. Es van posar en comú coneixements i vivències d’experts, en aquest cas sobre el tema “Un món canviant”. Després d’unes paraules de salutació de l’alcalde, hi van participar Josep Martinoy, periodista, fins fa ben poc membre del consell de Redacció d’Emporion i actualment regidor de l’Ajuntament de Torroella, Lloyd Milen, cònsol del Regne Unit a Barcelona, Eliseu Oliveras, analista de El Periódico, Josep Maria Terricabras, diputat al Parlament Europeu i Jordi Xuclà, Diputat al Congrés. El debat va ser moderat pel nostre company Xavier Ferrer, economista i politòleg, president del Consell Català del Moviment Europeu.
Els col·lapses del pont a l’estiu. L’Ajuntament anuncià el dia 17 que el Servei Català de Trànsit implementarà l’estiu vinent mesures per atenuar les retencions que es produeixen durant la temporada alta a l’entrada de Torroella pel pont (informació, senyalitzacions, etc.).
Vaquillas. El dijous 23 el Parlament de Catalunya aprovà, per només 46 vots contra 44, suprimir Torroella de la llista de municipis que celebren festes tradicionals amb bous. Jordi Cordon afirmà que el correbou es recuperarà quan ERC perdi el govern del municipi.
Memòria fotogràfica. Organitzat pel Museu de la Mediterrània i el Recer, el dijous 2 es presentà el projecte de recuperació històrica d’imatges antigues.
Dones de Ciència. El divendres 3 al vespre es va inaugurar a la capella de Sant Antoni l’exposició d’aquest títol organitzada per Xibeques del Cau.
Matthew Tree al Cucut. En un local ple de gom a gom, el divendres 3 l’autor de “De fora vingueren” va presentar la seva novel·la plena d’imaginació en un estil d’història ficció. Es destacà el fet que precisament el Cucut acabava de complir 30 anys.
El Recer fa cant coral i play-back. L’espectacle es va fer al Cine Petit el dissabte 4 i es prolongà tot el dia.
Clàssics per a infants. El diumenge 5 al matí l’Auditori de l’Espai Ter oferí música als més petits.
XII Mostra de Teatre. El diumenge 5 a la tarda es presentà “Bluff” amb Teiatròlics al Cine Petit.
Temps de Dona. Caterina Albert. El divendres 10 al vespre les Xibeques del Cau en van fer la presentació a Casa Pastors.
La Principal de la Bisbal a l’Espai Ter. Es va presentar en concert el dissabte 11 al vespre dins del Cicle de Grans Orquestres.
Contes de biblioteques. Minúscula Teatre va participar a la celebració dels 10 anys de la nostra biblioteca Pere Blasi.
Exposició floral. Organitzada per Flora Catalana, es va inaugurar a la Capella de Sant Antoni el divendres 17 al vespre.
Visita guiada a Requesens. El diumenge 19 Joan Badia Homs acompanyà amb les seves explicacions un grup d’una vintena de torroellencs en una visita al castell, amb tota la seva grandària, i a l’antiga església de Santa Maria transformada en masia.
Gent del Ter a Gualta. El diumenge 19 va organitzar una sortida al Molí de Gualta i a la Font Pasquala.
Xarxa de Músiques: VOOOOX!. Joventuts Musicals el presentà el diumenge 19 al matí a l’Espai Ter.
“Assaig T4″, teatre a l’Espai Ter. “Tràfec teatre” va presentar l’obra el dissabte 21. El grup és Premi BBVA de teatre.
Sortides “Apropem-nos al Baix Ter”. Per al diumenge 26 el Museu de la Mediterrània programà l’anada amb Narcís Arbusé a Cala Montgó i Cala Ferriola.
Llegim? Club de lectura. Per al dimecres 29 s’organitzà al Museu de la Mediterrània la presentació per Empar Moliné de la seva obra: “Tot això ho faig perquè tinc molta por”.
XII Trobades de Música Mediterrània. Es va programar per al dissabte 25 la pel·lícula kurda Niwemang (Mitja lluna) al Cinema. Per al dijous 30 a la tarda “Un mar d’exili” a la Biblioteca Pere Blasi; i per al divendres 31 una conferència amb intervenció d’alumnes de l’Escola de Música al Museu de la Mediterrània, i a la tarda concert a La Sala amb “Newroz Kurdistan”.
CATALUNYA
Mas, Ortega i Rigau inhabilitats. El dilluns 13 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemnà l’expresident Artur Mas a dos anys d’inhabilitació per desobediència el 9-N. L’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Ensenyament Irene Rigau foren condemnades a un any i nou mesos, i a un any i mig, respectivament, com a cooperadores necessàries.
El Consell de Garanties Estatutàries i el referèndum. El Consell de Garanties Estatutàries advertí al govern que la convocatòria d’un referèndum seria inconstitucional. Tanmateix, Puigdemont assegurà que el procés no s’aturaria. L’opinió d’aquest organisme no és vinculant.
Cas Palau. Els interrogatoris dels acusats van començar el dimarts 6 amb Fèlix Millet, el qual va dir que hi havia tractes amb els tresorers de CDC, que aquest partit rebia pagaments de Ferrovial a canvi d’obra pública, Gemma Montull ho ratificà i l’endemà, Montull ho va mantenir i l’extresorer de CDC negà aquests pagaments. Dos empresaris també van admetre haver-hi intervingut.
Cas Pretoria. El dilluns 13 l’Audiència Nacional inicià la vista del cas, que implica els ex-alts càrrecs del govern Macià Alavedra i Lluís Prenafeta i l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz.
Aprovat el pressupost del referèndum. El dimecres 22 el Parlament aprovà el pressupost del 2017 que inclou el finançament del referèndum d’independència, amb els vots de JuntsxSí, la CUP i una diputada de CSQP.
Francesc Homs, inhabilitat. El dimecres 22 el Tribunal Suprem el condemnà pel 9-N amb un any i un mes d’inhabilitació per desobediència.
Premi Pritzker d’Arquitectura. Els tres arquitectes de l’estudi RCR d’Olot van obtenir el 39è. premi Pritzker d’Arquitectura, considerat el Nobel d’aquesta disciplina.
UDC es dissol. El divendres 24 Unió Democràtica de Catalunya es va dissoldre per fallida econòmica. L’històric partit de Carrasco i Formiguera -perseguit pels anarquistes i afusellat pels franquistes- havia arribat als 85 anys.
ESPANYA
El Tribunal Constitucional reclama solucions polítiques. El dimecres 15, en el seu discurs de comiat, el fins ara president del TC va dir que aquest no pot resoldre el conflicte català.
Rato i Blesa eviten la presó. El divendres 3 l’Audiència Nacional deixà en llibertat sense fiança Rodrigo Rato i Miguel Blesa, condemnats pel cas de les targetes “Black” de Caja Madrid, en tenir en consideració la seva conducta “irreprotxable”. La decisió causà estupor.
Comissió d’investigació del finançament del PP. El dimecres 8, PSOE, Podemos y Cs van presentar al Congrés la sol·licitud per crear una comissió d’investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP.
El jutge i el cas Púnica. El jutge de l’Audiència Nacional investigà noves pistes del finançament irregular del PP de Madrid que afectaven l’expresidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre.
El Consell d’Europa i el TC. L‘òrgan consultiu del Consell d’Europa va emetre un dictamen que veu amb preocupació que el TC espanyol executi les seves pròpies sentències.
ETA, adéu a les armes. L’organització terrorista anuncià que se’n desprendria abans del 8 d’abril.
MÓN
Terrorisme a Gran Bretanya. El dimecres 22 un terrorista sembrà el pànic a Londres, amb un cotxe i ganivets, i ocasionà cinc morts, entre ells l’assassí.
EUA. Les actuacions del president. Van continuar sorprenent els primers dies del mes: tot i haver-ho negat repetidament, es van confirmar els contactes, durant la campanya electoral, d’alts càrrecs i assessors amb l’ambaixador rus; defensà un augment de despeses militars perquè “Estats Units torni a guanyar guerres”; acusà Obama d’haver-li punxat el telèfon.
Europa a dues velocitats. Els mandataris dels quatre socis més grans de la UE, Alemanya, França, Itàlia i Espanya, després que Gran Bretanya n’hagi marxat, es van reunir el dia 5 i van coincidir sobre la necessitat d’impulsar ritmes diferents, amb un nucli que pogués sortir de les limitacions que imposen alguns països, sobretot de l’Est.
Corea del Nord. Després de noves proves amb míssils de Corea del Nord, Xina proposà un pacte a tres amb aquest país i amb EUA per evitar més tensió.
Espionatge tecnològic. Wikileaks explicà les tècniques de la CIA per infiltrar-se en aparells connectats a internet i fer espionatge a distància.
Holanda votà liberal. A les eleccions del dimecres 15 el liberal Rutte derrotà al xenòfob Wilders.
ESPORTS
Barça, remuntada històrica. Malgrat haver perdut a París per 4-0 al partit d’anada, el Barça aconseguí una remuntada èpica en guanyar al PSG al Camp Nou per 6-1. L’equip francès aconseguí un gol al minut 62, tot situant el marcador en 3-1, però al minut 88 s’assolia el 4-1 i en temps de descompte, minuts 91 i 95, el 6-1 definitiu, que permetia superar l’eliminatòria.
El Passeig del Molinet, l’Estartit