“Un món canviant”
El dissabte 11 de març passat va tindre lloc a Can Quintana Museu de la Mediterrània la XI Jornada de Política Internacional.
I repeteixo l’ “onzena jornada“: Crec que no podem menys que felicitar-nos d’ una política municipal, d’un Museu de la Mediterrània i d’uns organitzadors que han fet possible i que fos realitat un any més, una sala ben plena, amb una temàtica que més aviat fa por a casa nostra, i que té com a objectiu reconèixer Torroella de Montgrí com un espai de coneixement, de reflexió, de diàleg i de recerca al servei de les inquietuds i problemàtica que afecten les ciutadanes i els ciutadans del segle XXI: la política.
I vull expressar d’antuvi el meu goig perquè a Torroella de Montgrí es pugui arribar a l’onzena jornada, 10 anys ja superats, en un espai tan nostre com el de Can Quintana. I felicitar els organitzadors, els torroellencs que conec i admiro personalment, Xavier Ferrer i Josep Martinoy, i l’ alcalde Josep Maria Rufí, que sota el títol de la present Jornada de Política Internacional, han volgut aportar una reflexió davant la situació global que viu el mon, i especialment Europa i de retruc, vulguem o no, a casa nostra: Catalunya.
Després d’una presentació i introducció, l’alcalde de Torroella de Montgrí Sr. Josep Maria Rufí va exposar, extractant molt la seva intervenció, la seva voluntat decidida del quan i com enquadrem la nostra realitat europea.
Varen intervenir els senyors:
Josep Martinoy, periodista i regidor de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, que es cuidà de la introducció de la XI Jornada de Política Internacional i de la presentació dels conferenciants.
Ferran Tarradelles, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Va fer una ponència sobre “El debat sobre el futur d’Europa. Els cinc punts del president Junckers” .
Lloy Milen, cònsol del Regne Unit a Catalunya amb seu a Barcelona va parlar sobre “La visió institucional del Brexit”.
Eliseo Oliveras, analista de El Periódico, expert en temes europeus i internacionals exposà “Com queden les relacions entre la Unió Europea i els EUA?”
Josep Maria Terricabras, diputat al parlament Europeu, va parlar d’ “Els reptes de la Unió Europea i els efectes del Brexit”.
i Jordi Xuclà, diputat al Congrés i membre de l’Assemblea del Conell d’Europa, titulà la seva conferència “La política de veïnatge de la UE. Són Rússia i Turquia part d’Europa?”.
En la seva dissertació, tots i cada un del conferenciants van posar de relleu la seva visió enfront de la situació de canvi que viu Europa, especialment avui, davant dubtes i incerteses que provoquen l’examen aprofundit dels sistemes vigents i com encarem un 2017, possiblement inici de canvis:
Eleccions dins Europa amb una extrema dreta que truca a la porta a França, Holanda i Alemanya
Amb Turquia, amb el seu referèndum
Amb el Brexit al Regne Unit
Nous escenaris sorgits d’un territori de conflicte com l’Orient Mitjà amb la guerra de Síria. Nous actors com la Xina i Rússia
Nous perills esdevinguts del desmembrament de jihadismes
I un nou president dels Estats Units, Donald Trump.
Tot un món canviant i una nova era impredictible!
Va finalitzar l’acte un torn de preguntes del públic assistent i respostes àmplies que es notaven emeses amb interès per part de tots els conferenciants.
Gràcies un cop més per aquesta diada de debat que fou intens i interessant amb els ponents, moderat per Xavier Ferrer, economista i politòleg i President del Consell Català del Moviment Europeu, que va concloure un acte que vull qualificar com a realment “interessant, complet, amb contingut i perfecte en el seu desenvolupament”.
L’únic que lamento és no poder, com si tingués art de màgia, poder reproduir totes les conferències, i el que sí que puc fer és recomanar que assistiu personalment a la propera convocatòria d’aquesta trobada en la seva dotzena realització“.