Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

On vas amb aquests aires?

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
22 de febrer de 2013
a Medi Ambient, núm. 75 -març- 2013
Temps de lectura: 4 minuts
On vas amb aquests aires?

Durant els mesos de gener i febrer, la premsa de tot el món s’ha fet ressò dels episodis de contaminació atmosfèrica extrema en una extensa zona de la Xina.

Ja era típic que, quan les condicions meteorològiques eren especialment estables, els fums provinents dels tubs d’escapament dels cotxes i de les xemeneies de les indústries s’acumulessin a les ciutats i les cobrissin d’una densa capa de boira grisa que bloquejava la llum del sol. En aquesta ocasió, però, el fenomen no s’ha restringit a les ciutats, sinó que el núvol tòxic ha arribat a cobrir el 13% del territori xinès a causa d’un creixement desbocat de les emissions de cotxes, obres i fàbriques. La concentració de partícules microscòpiques en suspensió va fregar el llindar de 1000 micrograms per metre cúbic d’aire, mentre que, per agafar una referència, l’Organització Mundial de la Salut recomana que ningú s’exposi a més de 10 micrograms per metre cúbic.

Les partícules en suspensió, així com d’altres contaminants com l’òxid de nitrogen i l’ozó,  provoquen problemes de salut. Precisament, aquest darrer mes s’han presentat dos estudis científics d’escala internacional en relació amb aquests impactes que s’afegeixen a l’extensa literatura respecte a això. L’un demostra que l’exposició a aquesta contaminació provoca arteriosclerosi, malalties respiratòries en nens i problemes de desenvolupament neuronal al cervell. L’altre evidencia que, en zones amb major contaminació a l’aire, més nadons neixen amb un pes inferior al normal.

Les autoritats xineses, després d’anys minimitzant el problema, han reconegut finalment que cal actuar per prevenir futurs episodis com el viscut recentment. Han començat a dissenyar plans per reduir el consum de combustible i establir controls més estrictes per a les fàbriques, tot dedicant 43.000 milions d’euros a programes ambientals. El problema, però, no és exclusiu de les ciutats xineses. De fet, el 80% dels ciutadans europeus estan exposats regularment a un aire que no compleix les recomanacions de qualitat mínima. En aquest context, però, diverses ciutats estan prenent mesures serioses. París, per exemple, ha aconseguit reduir en un 40% el nombre diari d’usuaris de cotxe en 10 anys, a partir de la cessió de via pública als vianants i a les bicicletes tot reforçant els mitjans de transport públic. Londres ja fa una dècada que aplica un peatge per entrar al centre de la ciutat que dissuadeix molts conductors i segueix desenvolupant ambiciosos plans per reduir les emissions dels vehicles. A Alemanya, poques ciutats permeten l’accés en cotxe al centre urbà, i algunes zones només tenen permesa l’entrada als vehicles de menors emissions. A Roma, quan se superen els nivells recomanables màxims de contaminants, la meitat dels cotxes privats estan obligats a no circular. A Espanya i Catalunya… bé, diguem que som especials.

Una dona porta una màscara mentre fa exercici matinal a l’aire lliure a Fuyang, província d’Anhui.

No és que les ciutats espanyoles i catalanes tinguin l’aire més net, no. Ciutats com Barcelona i Madrid sobrepassen habitualment els nivells de partícules microscòpiques, mentre que la superació dels nivells d’òxids de nitrogen establerts per la Unió Europea ja els ha valgut l’obertura d’expedients sancionadors. De fet, l’any 2007 un estudi encarregat per la Generalitat de Catalunya demostrava que la contaminació de l’aire a la regió metropolitana pot ser responsable de fins a 3.500 morts cada any. El treball va tenir una difusió mínima, un impacte encara menor i, des de llavors, no s’han publicat més dades sobre això.

Aquesta manca de transparència vers la ciutadania contrasta amb l’interès dels ciutadans per conèixer més dades sobre la contaminació atmosfèrica. A finals de gener es va difondre un estudi de la Unió Europea sobre les demandes dels europeus en relació amb aquesta temàtica. Segons l’enquesta, el 82% dels espanyols està a favor que la Unió adopti mesures addicionals per fer front a aquesta problemàtica. També s’il·lustra com, i no és d’estranyar, el 59% dels ciutadans considera que no se l’informa adequadament sobre el tema, i fins a un 31% dels espanyols reconeix que no se l’informa gens.

Les mesures més vistoses en contra de la contaminació de l’aire que han pres les nostres ciutats han estat la sol·licitud de moratòries a la Unió Europea per tal que se’ls doni més temps per esperar que el problema se solucioni per si sol i també han canviat d’ubicació les estacions de mesura que solien enregistrar els valors més elevats, per posar-les en indrets més oberts i nets. Diuen que no hi ha pitjor cec que aquell que no hi vol veure, però algunes autoritats s’entesten fins i tot a desafiar aquesta màxima. L’actual govern català va eliminar la limitació de circular a un màxim de 100 km/h a les autopistes de la zona metropolitana de Barcelona. Una mesura similar havia pres l’anterior executiu espanyol, rebaixant els límits de totes les autopistes a 110 km/h. Aquestes mesures, a més de millorar la seguretat del trànsit, reduïen el consum de combustible i, de retruc, l’emissió de gasos. L’actual govern espanyol va suprimir la mesura i ara, de fet, es planteja incrementar el límit a les autopistes fins als 130 o hi ha qui diu 140 km/h. Com que l’objectiu és fer més atractives les vies de peatge, i per tant recaptar més diners, la mesura es complementaria amb la reducció del límit de velocitat a les autovies gratuïtes. Un cop més, l’economia al davant de la salut de les persones.

Tags: medi ambient
Article anterior

“PERLES” que PARLEN… soles: primera part

Següent article

Comentant les memòries del Dr. Broggi

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina
Medi Ambient

Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina

28 de juny de 2025
Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà
Medi Ambient

Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà

7 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies