“PERLES” que PARLEN… soles: primera part

Es presenta un recull de frases ─algunes veritables «perles» que parlen per elles soles─, recollides a partir de la revisió de diverses publicacions a diaris i revistes nostres, aparegudes entre els mesos de setembre i octubre de 2012, publicades abans de l’inici del darrer període  electoral i que reflecteixen el moment cívic excepcional que ens toca viure. Les frases són textuals i vénen intercalades amb alguns epigrames a partir de lectures personals fetes en les mateixes dates. La necessària reflexió l’haurà de ponderar cada lector amb cura i sense  ànsia.

“El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.”

Resolució del Parlament de Catalunya, 26 de setembre de 2012, punt 5

“Contra la llei van demolir el mur de Berlín, contra la llei van instaurar l’església de Roma, la República Francesa, els Estats Units d’Amèrica i la Unió Soviètica, que contra la llei va desaparèixer. I contra la llei vigent es va fer la Constitució Espanyola, que ara és obstacle per a una part important de la societat. Quan una llei serveix per perjudicar i contrariar un sector substantiu de la ciutadania, el deure, no tan sols el dret, d’aquesta ciutadania és anar-hi en contra.”
Miquel de Palol, escriptor

Una trentena d’estats han aparegut a l’atles des del 1990, dels quals 14 són a Europa: Lituània, Letònia, Estònia, Bielorússia, Macedònia, Eslovènia, Moldàvia, Croàcia, Ucraïna, Bòsnia i Hercegovina, Txèquia, Eslovàquia, Montenegro i Kosovo. Cap estat no ha convocat una consulta per decidir el futur de la porció de territori que se li ha emancipat.
Emili Bella, periodista

Les matemàtiques no menteixen, el que hi ha són molts matemàtics mentiders.
Henry David Thoreau (1817-1862), escriptor, poeta i pensador

“És una broma que demani federalisme un partit que no té ni grup parlamentari propi.”
David Castillo, escriptor i poeta

La independència és il·legal i la Guàrdia Civil, no.
Joaquín Leguina, expresident de la Comunitat de Madrid (PSOE)

“Estimem més el profeta Mahoma que les nostres vides.”
Pancarta que encapçalava la manifestació musulmana contra Occident (parc de la Ciutadella, Barcelona, 21 de setembre de 2012)

“Ens veuen diferents, però no accepten que ho siguem.”
Eugeni Casanova, periodista i filòsof

“Com l’exministra Chacón, per exemple, que ara diu que a veure si haurà de decidir si el seu fill de 4 anys és espanyol o català. No li caldrà. Que no pateixi. Deu ser espanyol com ella. Dir que et sents tan catalana com espanyola vol dir que ja t’està bé que Catalunya continuï sotmesa a Espanya. I vol dir també, per tant, que ets espanyola. Una opció com qualsevol altra, però que no li envejo gens. Totes dues coses alhora no poden ser. I mira que no es pot pas dir que no ho hàgim intentat. No hi ha hagut res a fer. I si de veritat creuen tant en la llibertat i se n’omplen tant la boca, que no neguin als altres la seva llibertat suprema, que és la de poder triar i decidir que ser català exclou la possibilitat de ser espanyol.”
Miquel Colomer, professor i escriptor

“Un dia, més d’un milió i mig de persones en un poble de set milions i mig va sortir al carrer. No podíem més. Aclarim-ho d’un cop. No som separatistes, ells són separadors. Déu hi ajut. Que tirem endavant sense perdre el cap.”
Josep M. Ballarín, capellà i escriptor

“La Guàrdia Civil ha vertebrat l’Estat, i aquesta funció continua vigent.”
Jorge Fernández Díaz, ministre d’Interior (PP)

Quan veus que destinen més diners al TGV de Galícia que al corredor mediterrani… Mira, pleguem. Prou. La decisió política, que la prenguin els polítics, però no podem continuar així, que ens hi juguem la vida.
Francesc Cabana, president de l’Ateneu Barcelonès

El 40% dels nostres impostos no tornen a Catalunya. Tenim un dèficit fiscal de 16.500 milions d’euros anuals (un 8,5% del PIB, mentre que el límit legal a Alemanya és del 4%, als EUA del 2,5% i al Canadà del 2%). I l’Estat espanyol no paga a Catalunya el que li deu: 220 milions d’euros per infraestructures (2009) i 1.450 milions d’euros del Fons de Competitivitat.
Assemblea Nacional de Catalunya

Un llibre, per a mi, era una transfusió de sang o no era res. O m’apassionava i es convertia en vida de tot el meu ésser, o relliscava per la meva superfície sense deixar rastre.
Joan Puig i Ferrater, escriptor, 1933 (Camins de França)

“Tot el que és amagat, el temps ho trau a la llum.”
Isop, escriptor grec, segle VII aC

“Es boicotegen els productes catalans. S’amenaça de manera abjecta amb les pensions de jubilació. Es fan constants crides institucionals a confrontar ètnicament la societat catalana. Associacions militars en actiu no tenen cap empatx a l’hora de fer un diagnòstic en clau de guerra. Hi ha qui ja escriu informes judicials sumaríssims. Hi ha sectors que ja reivindiquen la supressió de l’autonomia. Aznar i Felipe González revelen que no només són ànimes bessones, sinó siameses. Entremig, els vols rasants de l’exèrcit de l’aire encara són menys eixordadors que el silenci còmplice dels intel·lectuals i dels progressistes espanyols.”
Lluís Muntada, escriptor

Castella, posem-hi Espanya, només ha pogut contenir Catalunya a través de la guerra i la dictadura.”
Jordi Badia, periodista

“La civilització és la victòria de la persuasió sobre la força.”
Plató, filòsof grec, 427 aC-347 aC

“Mai els catalans havíem rebut tantes lliçons d’història, tantes prediccions econòmiques i jurídiques. Mai tantes d’aquestes lliçons no havien arribat de gent tan ignorant en economia, dret o història. Individus àvids d’alliçonar-nos però incapaços de perdre un segon escoltant què diu l’altre.”“Quan fins i tot la intel·lectualitat dita progressista de l’Estat comença a alliçonar-te sobre la impossibilitat de consultar la ciutadania sobre el seu futur, t’adones de la magnitud de l’abisme.”
David Murillo Bonvehi, professor d’Esade. Professor visitant a la Universitat de Sogang (Corea)

“Totes les barbaritats de l’estratègia de la por, incloent-hi el cinisme vulgar de Montilla quan ens acusa de franquistes, automàticament es converteixen en raons que reforcen el procés.”
Edgar Illas, professor de literatura catalana a la Universitat d’Indiana