Al terme municipal de Castelló d’Empúries hi ha censats una cinquantena de cortals o masos, dels quals només en una quinzena viu gent de forma permanent. El altres s’utilitzen per a les tasques agrícoles. Fa uns mesos es va crear l’Associació de Pagesos i Cortals, que s’ha fixat com a objectius, en primer lloc, la defensa dels interessos del sector, però també la recuperació de la memòria d’aquests edificis emblemàtics, que han esdevingut un dels puntals de la història local.Vicenç Llobet és el president de l’entitat que va organitzar, el passat mes de gener, una exposició en la qual es presentaven tres plafons amb unes primeres dades sobre la història gràfica dels masos castellonins i es complementava amb la mostra organitzada per l’Associació de Masos de Torroella de Montgrí, una entitat que vol servir de model per a aquesta nova entitat.
“Volem dinamitzar la vida de tots aquests edificis emblemàtics del nostre terme municipal, però, sobretot, volem recuperar el seu passat. Per aconseguir-ho hem de mobilitzar la gent, sensibilitzar els propietaris i masovers. Per això vàrem considerar oportú emmirallar-nos en l’associació que des de fa uns anys funciona a Torroella de Montgrí i que tants bons resultats els està donant en aquest sentit”, explica.
Concretament, Llobet va veure l’exposició que aquesta entitat va muntar el passat mes de desembre, coincidint amb la Fira de Sant Andreu. Consideren que hi ha moltes semblances, tant per la seva història com pel moment present. Llobet assenyala: “Volem que la gent se senti identificada amb el seu passat i que recuperi tot allò que encara conserva, en especial testimonis documentals i gràfics del seu passat. Es tracta d’una realitat que es va perdent, però estem convençuts que la gent encara se’ls estima. Ja sabem que, actualment, hi ha diverses persones que estan recollint, datant i arxivant un conjunt de fotografies que tenien en capses o en trasters. Aquesta és una feina molt important perquè es tracta de gent que té més de 60 anys. En dues o tres dècades hauran desaparegut i llavors serà molt complicat poder recopilar totes aquestes dades documentals.”
El principal risc que tenen aquestes edificacions és, al parer de Llobet, que “es converteixin en cases de turisme rural o que les compri una persona per fer-hi la segona residència. Llavors sí que desapareixerà tota aquesta filosofia. Reconec que la supervivència a pagès cada cop és més difícil, però hem de sensibilitzar-nos nosaltres mateixos, en primer lloc, i les diferents administracions, a continuació, de la importància que tenen tots aquests valors i de preservar-los en vista del futur.” Per això volen seguir l’exemple de Torroella de Montgrí que en els darrers anys ha endegat una tasca molt positiva en aquest mateix sentit.
“Els masos són una identitat territorial. Han creat el paisatge que ens envolta i avui potser és més apreciat pels visitants que es passegen que pels que hi vivim a causa de la necessitat de fer rendible la nostra activitat i que han canviat sistemes tradicionals per les pressions econòmiques i per les normatives que s’apliquen. Tot i això tenen futur i per això som aquí”, conclou Llobet. En aquest sentit, l’Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines està recollint documentació de tot arreu per elaborar un llibre o un conjunt de volums sobre la pagesia a la nostra demarcació.