Cinema d’estiu

El mes d’agost de l’any 1994, el Cinema Montgrí va començar a fer una oferta de bon cinema, programant sessions cada dia durant tot el mes, oferint les estrenes del moment, però també la reposició d’una selecció de les millors estrenes de l’any.

La magnífica acollida per part del públic local, però sobretot dels estiuejants que durant el mes agost passen un dies entre nosaltres, ha fet que aquesta proposta hagi perdurat durant vint anys, fins aquest moment. Algunes vegades hem pogut sentir comentaris de gent que estiueja per aquestes contrades dient: “Nosaltres a Barcelona no hi anem mai al cinema. Quan s’estrena una bona pel·lícula diem: ja la veurem aquest estiu a Torroella”.

Continuant amb aquest tradició i per satisfer a qualsevol aficionat, aquest mes d’agost es torna a proposar aquesta oferta de bon cinema a la pantalla del Cinema Montgrí. A partir del dia 1 d’agost fins al 31 hi haurà cinema cada dia i ara en projecció digital.

Aquesta programació comptarà els festius i caps de setmana amb algunes de les estrenes recents: Amanece en Edimburgo, un musical que és com una carta d’amor a la preciosa ciutat d’Edimburg, considerat uns dels millors musicals dels darrers temps. També l’estrena de Dallas Buyer Club magnífica pel·lícula que va suposar l’òscar al seu protagonista Matthew McConaughy. Podrem veure també El médico, pel·lícula que en el seu moment només es va estrenar en format digital i que al disposar ara ja d’aquest sistema, podrem per fi veure-la a la pantalla montgrinenca. És l’adaptació cinematogràfica del best seller homònim de Noah Gordon que porta més de 21 milions d’exemplars venuts a tot el món. Una excepcional pel·lícula d’aventures feta amb un llenguatge cinematogràfic clàssic que recorda les grans produccions dels anys cinquanta i seixanta.

Ja pels voltants de la festa, podrem veure Las dos caras de enero, un thriller de suspens, que ens ofereix d’una manera sòlida i elegant, com no podria ser d’altra forma, una clàssica pel·lícula d’intriga. El sueño de Ellis serà també una bona oferta per a aquests dies de Festa Major. Es tracta d’una pel·lícula emotiva, bella i poderosa, feta per James Gray, un director que ha sabut transformar un relat d’emigració a la ciutat de Nova York, als anys vint, en un excepcional melodrama amb aires d’esperança. Ens trobarem amb interpretacions excepcionals de Marion Cotillard i Joaquin Phoenix. Finalment la pel·lícula sorpresa, Bajo la misma estrella, tancarà la programació. Una història d’amor fresca i vivaç que desborda amor i emoció. Un drama romàntic, intel·ligent, càlid, divertit i emotiu. Definitivament una joia considerada una petita obra mestra.

L’oferta de cinema estiuenc no oblida els més petits que durant tot l’agost podran gaudir d’un cinema apropiat per a ells. Les pel·lícules que podran veure són: Bola de Drac Z, Rio 2, Pancho, el perro millonario, Aviones 2, equipo de rescate, Campaneta, fades i pirates i l’extraordinària obra d’animació estrenada només fa uns dies: Como entrenar a tu dragón 2, una de les pel·lícules d’animació més belles que s’han filmat.

Entre setmana es programa una tria d’obres ja passades a la pantalla del Cinema Montgrí però que val la pena repescar. Per a alguns, perquè en el seu moment no varen poder veure-les, d’altres perquè poden pensar que val la pena tornar-les a visionar.

La primera que es programa és La ladrona de libros, la història d’una noia que transforma la vida de totes les persones del seu entorn quan l’envien a viure amb una família d’acollida a l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Monuments men, de George Clooney, basada en fets reals, explica la història d’un grup d’historiadors i experts en art que han d’endinsar-se a Alemanya per recuperar obres d’art robades pels nazis. Una història fascinant.

També tornarà a ser-hi la pel·lícula espanyola sorpresa, la divertida Ocho apellidos vascos, el gran èxit del cinema espanyol de tots els temps. Una pel·lícula per a alguns plena de tòpics, però que deu el seu èxit a què els formula d’una manera respectuosa, intel·ligent i molt divertida. Carmina i amén, també és una comèdia espanyola intel·ligent, divertida i subversiva. Paco León parteix d’un guió, el qual ens remet inevitablement a Rafael Azcona, amb una humor negre d’una eficàcia impressionant.

Una de les millors comèdies de l’any ha estat Nueva vida en Nueva York, un exemple de la bona comèdia francesa. Es va estrenar sense gran promoció publicitària i va passar força desapercebuda en la seva estrena. Simpàtica, amable i vital, és una obra que cal aprofitar l’ocasió per visionar. El mateix podem dir de Nebraska, una pel·lícula dolça i encantadora i un bon recordatori de la qualitat de Bruce Dern com a actor i de Philomena la darrera obra del gran director anglès Stephen Frears que aconsegueix una obra commovedora i estimulant.

Finalment, tancarà el cicle de reposicions la pel·lícula  Tren de noche a Lisboa, de Bille August, autor danès d’obres importants com Pelle el conquistador, La casa de los espíritus i Los miserables entre d’altres, basada en l’extraordinària novel·la de Pascal Mercier. Una història melancòlica i apassionada que barreja amor, gelosia, enveja, mort i suspens a l’escenari de fons del Portugal de l’any 1974 durant la revolució dels Clavells.

En sessions de cine club, en versió original, es proposen dues interessants obres: Los ojos amarillos de los cocodrilos comèdia dramàtica francesa de Cecile Telerman i El pasado, obra de Asghar Farhadi, director iranià guanyador de l’òscar 2011 a la millor pel·lícula de parla no anglesa amb Una separación.

Apa doncs, un magnífic menú cinematogràfic d’estiu, que aquest mes d’agost podeu assaborir al Cinema Montgrí.

cinema