Cinema i Espectacles

Mor el mite dels ulls blaus

El passat 27 de setembre va morir a la seva casa a Conneticut, als 83 anys, l’actor Paul Newman, un dels darrers mites del cinema, l’actor de la mirada dels ulls blaus. Un càncer de pulmó, va tancar per darrera vegada els ulls blaus d’un dels actors més admirats de la història del cinema, una de les darreres llegendes de la interpretació. L’actor de pel·lícules tan famoses com “La gata sobre el taulat de zinc”, “Exodo”, “Dos homes i un destí”, “El cop”, “Cortina esquinçada”, “Veredicte final”, entre moltes d’altres, va guanyar l’oscar a la millor interpretació l’any 1986 per “El color del diner”, pel·lícula en la qual compartia protagonisme amb un jove Tom Cruise. Un any abans havia obtingut un oscar honorífic per tota la seva carrera i el 1994 va ser guardonat amb l’oscar humanitari Jean Hersholt que otorga l’Academia de Holliwood.. La seva darrera pel·lícula fou  “Camí de perdició” (2003) de Sam Mendes.

A la seva vida privada, Newman fou un gran aficionat a les carreres de cotxes i un convençut filantropa. Des de l’any 1992, destinava els beneficis de la seva empresa de salses i amanides a diverses causes benèfiques.

Casat amb Joanne Woodward des de l’any  1958    tenia cinc filles, dues eren del seu anterior matrimoni. Les seves filles l’han definit com: “Devot marit, amorós pare, avi adorador, dedicat filantropa. Sempre i fins el final el papa ha estat agraït de la seva bona fortuna. En les seves pròpies  paraules: ha sigut un privilegi ser aquí”.

Robert Redford, l’home eternament unit a Newman més enllà de “Dos homes i un destí” i “El cop” ha emès una sentida nota: “Hi ha un moment en què els sentiments van més enllà de les paraules. He perdut un verdader amic. La meva vida, i aquest país, són millors perquè ell era aquí”.

Sally Field la coprotagonista de Newman a “Sense malícia” va deixar una de les més belles elegies al mite: “Algunes vegades Déu fa persones perfectes i Paul Newman n’era una”.

La pel·lícula del mes: Vicky Cristina Barcelona