Al llarg d’aquests darrers anys Emporion ha procurat fer-se ressò, no solament dels esdeveniments culturals que tenen lloc a Torroella i per tot el nostre país, sinó també dels aniversaris de personatges il·lustres o d’entitats destacades per motius diversos. Bona prova d’aquest nostre suport al manteniment de la memòria col·lectiva són les portades i Editorials dedicats aquest mateix any a Vicenç Bou (febrer), a Enplater (març), a Xavier Monsalvatge (abril), o als masos d’en Robert (maig).
No podíem doncs deixar d’adherir-nos amb entusiasme a la celebració de l’Any Sales Calders Tísner amb motiu del centenari del naixement d’aquests tres grans escriptors catalans, celebració que s’està traduint en un extens programa d’activitats acadèmiques i artístiques pensades per a tots els públics. Durant tot aquest any les vides i obres dels tres escriptors són presents a tot Catalunya a través de conferències, rutes literàries, clubs de lectura, taules rodones, espectacles poètics i teatrals, exposicions, activitats escolars, blogs i piulades.
La presentació oficial de les activitats de l’Any literari Sales, Calders Tísner va tenir lloc el 6 de juny al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta ciutat, d’on eren fills, s’han programat una quarantena d’activitats per a cada un dels autors, que es perllongaran tot l’any. El web www.salescalderstisner.cat aporta tota mena d’informació dels tres autors. S’han traçat rutes literàries per la ciutat de Barcelona per resseguir els llocs on van viure, i rutes literàries virtuals com ara “La ruta de la guerra” o “La ruta de l’exili”. Tres de les obres de Sales, Calders i Tísner que parlen de la Guerra Civil (“Incerta Glòria”, “Unitats de xoc” i “556 Brigada Mixta”) seran analitzades per tres historiadors, i uns altres estudiaran l’experiència de l’exili que tots tres van haver de viure a Mèxic.
Més a prop nostre, Òmnium Cultural Gironès està commemorant amb un cicle de nou conferències (març 2012 a gener 2013) el centenari de Joan Sales, amb participació de Laura Borràs, Sam Abrams, Antoni Puigvert, Oriol Junqueras, Jordi Pujol, i molts altres.
Si bé és possible que Pere Calders o Avel·lí Artís (Tísner) hagin assolit més popularitat, des d’Emporion també afegim el nostre homenatge a aquesta figura colossal de la nostra literatura, Joan Sales, potser una de les més oblidades. La seva monumental novel·la “Incerta glòria” ofereix una apassionada crònica de la guerra civil. Sales també és autor del volum de poemes “Viatge d’un moribund” i “Cartes a Màrius Torres”, i editor dels Quaderns de l’exili, de les “Poesies” de Màrius Torres i de “La plaça del Diamant” de Mercè Rodoreda, entre d’altres.
“Incerta glòria” es divideix en quatre parts que ofereixen la visió de la guerra civil espanyola des del bàndol republicà, analitzada des de l’òptica nacional catalana,i amb claus encara vàlides per explicar la política del nostre país avui en dia. Publicada per primer cop el setembre de 1956 (severament sotmesa a la censura franquista), l’autor la va poder ampliar en les successives edicions posteriors fins a l’edició definitiva de l’any 1971. Tot i les dificultats del moment polític intern, va rebre crítiques elogioses ja en la traducció francesa de 1962, on es va comparar Joan Sales amb escriptors de primera fila universal com el mateix Dostoievski. Si alguns dels nostres lectors no coneixen “Incerta glòria”, ara és hora de saldar aquest deute.