El dia 1 de gener de 1915 va sortir a la llum el número 1 d’EMPORION, i avui, 1 de gener de 2015, publiquem el número 97 de la tercera època, en format digital.
Entre una data i l’altra, la nostra revista n’ha passat de totes, temps de joia i d’esperança, temps de dificultats i de persecució, de clausures obligades i de represes il·lusionades. També Torroella, en el mateix període, ha sofert alts i baixos polítics, econòmics i socials, ha viscut anys de progrés i anys de constricció.
Per commemorar el centenari, l’Associació EMPORION ha programat un seguit d’actes: la projecció al Cinema d’un documental de Jordi Bellapart, la representació d’un quadret dramàtic de 1916, una exposició amb el títol “EMPORION 100 ANYS”, i un acte públic central. Tant el documental com l’exposició posen clarament de manifest el paral·lel que ha existit al llarg dels anys entre l’evolució de la nostra vila i les vicissituds de la nostra revista, molt lligades l’una amb l’altra. Torroella i EMPORION han viscut juntes, han gaudit juntes i han patit juntes.
Hi va haver un desvetllament cultural impressionant quan van arribar a la vila el mestre Blasi l’any 1911 i mossèn Viver el 1913, i s’hi van implicar amb decisió una bona colla de torroellencs que van fer costat a aquells personatges il·lustres i van ajudar a crear l’Ateneu Montgrí. Hi va haver els vents favorables del Noucentisme i l’empenta de la Mancomunitat. El moviment noucentista, que es va estendre per Catalunya fa cent anys, valorava l’ordre, el seny, l’harmonia, l’equilibri, exalçava el catalanisme i girava la mirada cap a Europa, i aquest era l’esperit que animava els creadors d’EMPORION, que frisaven per una Torroella culta, desvetllada, ordenada, catalanista i europeista. La Mancomunitat, per la seva banda, constituïda l’any 1914, va promoure infraestructures, com el telèfon, que van afavorir Torroella, va emprendre actuacions en els àmbits cultural i social, com ara biblioteques i centres escolars, i va atraure gent eficaç que va ajudar a l’expansió dels ideals noucentistes, tan grats a la gent d’EMPORION.
El lligam entre els destins de la vila i els d’EMPORION, que s’havia manifestat tan clarament en l’època de puixança, es va deixar sentir també a partir de 1923 quan es va imposar la Dictadura. L’alcalde i els regidors de l’ajuntament democràtic van ser cessats, l’Ateneu va ser clausurat i EMPORION no es va poder publicar. Tot i això, els seus emmudits redactors van reaparèixer, tossuts i audaços, l’any 1928, i ni que fos només per un cop l’any, van escriure articles en català en un LLIBRE DE LA FESTA MAJOR que s’ha mantingut després, any darrere any, i ha arribat ben viu fins als nostres dies.
Torroella va esclatar de nou amb joia quan l’any 1931 es proclamà la Segona República Espanyola, mossèn Viver va escriure al LLIBRE DE LA FESTA un vers èpic exultant: “i clamava la terra catalana / el rei és fora, el rei ara sóc jo” i pocs mesos després reapareixia EMPORION. Però els anys següents no varen ser gens propicis. El mestre Blasi va ser cridat a Barcelona i l’Ateneu va iniciar el seu declivi. Però EMPORION anà superant els mals temps amb una tenacitat impressionant, mentre Torroella suportava com podia els vaivens dels enfrontaments polítics i socials. Fins que arribà la revolució i la Guerra Civil. L’any 1936 mossèn Viver es va haver d’amagar i fugir de Torroella, l’any 1939 el mestre Blasi va haver de marxar a l’exili.
Després la postguerra. Un règim autoritari va perseguir tota expressió catalana i en català, i ben poques figures es movien pel desert cultural torroellenc. Fins que un dia va renéixer el LLIBRE DE LA FESTA MAJOR, una altre dia aparegué l’Esplai, que es transformà en el Casal del Montgrí, després s’elegí un Ajuntament democràtic, es va fer el primer Festival de Música,…
Faltaven molts anys encara perquè sortís de nou EMPORION. Només ho va fer possible el 2006 l’adopció del format digital. I ja hem arribat als 8 anys. Aviat publicarem el número 100. Un altre 100.
Hem volgut que aquest número de gener de 2015 tingués un aire de celebració i és per això que alguns membres del Consell de Redacció hem dedicat els nostres articles als orígens, al present o al futur desitjable de la nostra publicació. Ens han acompanyat amb les seves reflexions alguns dels nostres redactors habituals, Caterina Bosch, Joan Surroca, Santi Sató, Adrià Arboix, així com una amiga d’EMPORION que escriu a les nostres pàgines per primer cop, Maria Rosa Mateu. Hem de destacar d’una manera particular la col·laboració especial per a aquesta ocasió del torroellenc d’adopció, premi Sant Jordi 2013, Vicenç Pagès Jordà. A tots, moltes gràcies.
Actes commemoratius del centenari
Dissabte, 3 de gener, a les 19.00 h, al Cinema Montgrí: documental “El mestre, el capellà i una munió de torroellencs”, de Jordi Bellapart.
Dissabte, 10 de gener, a les 19.00 h, al Cine Petit: representació per Teló Esquinçat de l’obra de l’any 1916,”L’Albim” de Josep Castells, i lectura de textos de l’època.
Divendres, 16 de gener, a les 19.00 h, a la Capella de Sant Antoni: inauguració de l’exposició “EMPORION CENT ANYS”, amb el Cor Anselm Viola.
Dissabte, 17 de gener, a les 19.00 h, Acte central del centenari, a l’Auditori del Museu de la Mediterrània: Parlament de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. Presentació a càrrec de Xavier Ferrer i Jaume Bassa.