El passat 30 de novembre, el diari El Punt Avui publicava un gran titular que deia: “Territori compleix el pacte amb els alcaldes del Baix Ter”, i anunciava així que s’havia posat a licitació la redacció de quatre projectes que afecten trams de les carreteres de la Pera, Serra de Daró, Parlavà i Gualta per 18 milions d’euros, i també s’han iniciat els tràmits per a l’estudi informatiu i d’impacte ambiental de la variant de Torroella de Montgrí. Totes aquestes actuacions s’han de sumar al projecte del giratori de l’Empalme.
No negarem que siguin bones notícies, però exactament no eren les que esperàvem. Fa quasi un any, el conseller Rull havia anunciat un calendari quadriennal de millores d’aquestes carreteres per valor de 20 milions d’euros i posava dins del primer any la modificació de l’enllaç de la carretera de Verges a Torroella (C-31) amb la carretera de Bellcaire a l’Escala (Gi-132), el famós Empalme, fatídic punt on s’han produït molts accidents, alguns d’ells greus, conseqüència dels quals s’havia produït una mobilització de representants d’ajuntaments i de gent dels municipis propers de Torroella, Ullà, Verges, Bellcaire, la Tallada, entre d’altres, que constituïren la Plataforma Prou Víctimes a les Carreteres del Baix Ter, amb el propòsit de reivindicar la millora de les carreteres d’aquest territori. A partir d’aquí, la reacció per part de l’Administració semblava immediata, però el nostre desencís es produeix quan veiem que ha passat un any i la rotonda que es trobava en un estat de tramitació avançat, encara no s’ha iniciat i que el que ara se’ns anuncia no és la licitació de les obres de les carreteres, sinó la redacció dels projectes que les afecten, la qual cosa ens fa sospitar que, anant bé, va per llarg.
També se’ns diu que s’iniciarà el tràmit per a la variant de Torroella. Recordem que l’any 2008, ara fa deu anys, ja es va posar a exposició pública el projecte d’estudi ambiental d’aquesta obra, al qual, dins d’aquest període legal per presentar-hi al·legacions, el Consell de Redacció d’aquesta revista en vàrem presentar, deixant clar d’entrada que el propòsit de les nostres demandes de canvis en el projecte no pretenien un retard en la necessària construcció de l’obra, sinó que aquesta s’avingués als criteris de màxim respecte envers el territori que ha d’ocupar i assegurés els valors naturals, paisatgístics, culturals i de tradició històrica que conformen una riquesa territorial d’excepció. Estem parlant de deu anys i des d’aleshores de la variant de Torroella no n’havíem sentit a parlar més.
El conseller Rull, el passat gener, va insinuar que l’obra no es feia perquè no s’havia produït el necessari consens entre la gent del territori. Donava a entendre que la culpa que l’obra no anés endavant la tenien els afectats.
Ara tenim coneixement que a partir del traçat inicialment plantejat, s’han iniciat estudis per incorporar modificacions que suposem que es plantejarien per tractar més bé certs punts del territori, per poder arribar a aquest consens.
En definitiva, hem de valorar que, encara que amb lentitud, es manté el compromís de l’Administració amb el territori i esperem que la situació política actual no serà un nou entrebanc per endarrerir tots aquests projectes. Fa molts anys que la gent del Baix Ter els reivindica. Potser durant anys, ni els responsables municipals ni els ciutadans, ara agrupats en la Plataforma Prou Víctimes a les Carreteres del Baix Ter, no havien fet aquestes reivindicacions amb massa contundència, però ara, tots plegats, cal estar a l’aguait perquè les promeses queinfraestrremsa amb grans titulars, no es quedin només amb això: grans titulars. Cal que es compleixin sense retard i les obres es facin realitat.
Plànol enllaç al pont de Torroella de la carretera de Gualta amb la de Pals.
Una proposta desmesurada de l’anterior estudi que afecta greument el territori i no es pot acceptar.