Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Opinió

El semàfor

Maria Izquierdo BurguèsperMaria Izquierdo Burguès
17 de febrer de 2025
a Opinió
Temps de lectura: 7 minuts
El semàfor

Anar responent a allò que ens preguntem és ple de riscos.
HAN KANG “La classe de grec”

Caminaven a poc a poc perquè s’acostaven al semàfor. El més gran era un home encorbat, ben vestit i amb barba blanca, i el més jove, pàl·lid i atrafegat, s’havia acabat aturant per fer-li la pregunta.

— I vostè, per què es fixa en aquestes coses?

— Perquè em tenen fascinat, les matances de nens. 

— Com diu?

— A les hores puntes d’anar a l’escola els nens fan carreres per arribar a aquest semàfor. Tots volen ser els primers en prémer el botó que activa la llum verda dels vianants. Hi ha empentes, baralles, i sempre n’hi ha algun que cau per terra abans que la bombeta que els dona el poder de pas s’activi. Plors, crits i molta sang. Ja t’ho pots imaginar, caure en aquest punt vol dir anar-se’n al canyet.

— Anar-se’n al canyet?

— Anar-se’n a l’altre barri, estriar la pota, dinyar-la, palmar-la, traspassar, passar a millor vida (há!)… Morir, noi, morir! Sou tots així els de la teva generació?

— Vostè no està bé… Per què no aixeca el cap i es dedica a mirar la muntanya?

— La gepa no m’ho permet. A part, a mi el Montgrí m’avorreix com una ostra. Una pedra quieta amb un castell inacabat. En canvi aquest semàfor, m’interessa. I a la meva edat s’han de buscar coses que et mantinguin viu, que t’excitin.

— Doncs vagi a mirar el mar, que li queda a l’alçada de la vista.

— L’aigua amb sal?

— Tampoc li interessa?

— Bé, si hi ha un submarí implosionant amb quatre rics dins, llavors em podria interessar, sí. O la qüestió dels meros també em té bastant sorprès.

— El què dels meros?

— Això que darrerament desenvolupen conductes agressives i mosseguen als submarinistes. És broma, i si t’ho has cregut ets molt burro. A veure si obrim algun llibre de tant en tant.

— Vostè està malament del cap…

— Calla i observa, les conclusions pel final, jove.

— Vostè sap que aquest portal de Santa Caterina té més de sis-cents anys d’història? 

— Una pedra més que no es mou.

— Això tampoc li interessa? Era una de les portes d’entrada al poble.

— Doncs ara n’és la de sortida. O d’entrada a un altre regne, això de la mort sempre depèn del que t’hagin fet llegir.

— Vostè no té sensibilitat.

— Ni tu biblioteca, maleducat! Jo admiro, i no ho dic pas amb voluntat irònica, el doble sentit de l’Administració d’aquest país. Són filòsofs amb una picaresca enlluernadora. Perquè això ha estat pensat i estudiat i ha de tenir un significat. O et penses que tot es fa a la babalà com el teu pentinat?

— Què vol dir?

— Que et pentinis.

— Què vol dir amb què el semàfor ha de tenir un significat?

— Durant els darrers anys d’Estat del Benestar s’han instal·lat infinitat de desfibril·ladors pels carrers perquè la gent no es morís ni d’atacs de cor. El missatge era transparent: allunyar-nos de la mort, com si la vida hagués de durar per sempre, perquè llavors era esperançadora. No t’hi havies fixat? Novell, més que novell!

— I?

— Doncs que ara, amb això del canvi climàtic està clar que cal revertir la teràpia anterior i tornar-nos a connectar amb les acaballes. No és fàcil, i l’Administració audaç, està proposant un nou llenguatge que connecti els punts. 

— Què insinua?

— Se t’ha de donar tot mastegat, nano? Tu sabies que la comissió d’investigació dels atemptats a les Torres Bessones del 2001 va arribar a la conclusió que l’error de seguretat més gran que s’havia comès era la falta d’imaginació? Van convocar guionistes de Hollywood que donessin idees per preveure atacs en un futur. Doncs a tu no t’haguessin trucat ni per ser servir les aigües, de tan totxo. 

— No l’entenc.

— Mai no entendràs res. Des de la Corpo ja estan fent la feina i ens han endollat per ràdio i televisió a Crims, perquè ens acostumem ràpidament als cadàvers. És urgent! En Cruanyes també ho fa amb especials de guerres, tortures i refugiats, i aquí fa dies que barrino que la gràcia d’aquest pal clavat pràcticament damunt de la carretera just allà on fa pendent i revolt  ha de ser la seva doble funció pedagògica: d’una banda ens connecta amb la mort a través del cos atropellat i de l’altra amb la culpabilitat a través del conductor del vehicle. Perquè no oblidem que del canvi climàtic en som víctimes i culpables alhora. Una metàfora excel·lent dels buròcrates que sempre ens volen dir alguna cosa, no et sembla? 

— Vist així…

— Que verd que et veig, marrec. Des de la teva posició confortable volies convèncer-te que es podia fer la revolució ecosostenible sense vessar una gota de sang. Passerell! Et creus tot el que passa al Fimag i no saps que la màgia a vegades no fa efecte, no funciona. 

— Això que diu és massa macabra. Potser s’han equivocat i prou, i no cal buscar tres peus al gat. Vull dir que potser no s’hi han fixat. Potser l’obrer no va entendre les instruccions, o potser havia begut i per això el va clavar massa a prop dels cotxes, o…

— No siguis ingenu. La setmana següent ho haguessin rectificat i l’haguessin mogut un metre enrere, i en canvi ja fa mesos, potser anys, que està així. 

— I vostè, què ha fet? Perquè vostè molt observar, molt observar, però no els ho ha comunicat? No els ha dit que està mal posat?

— Rotundament sí. I arrel de la resposta sé que no es tracta d’una equivocació.

— Quina va ser?

— Omple una instància. N’has omplert mai cap? Fas cara de no saber omplir ni el plat de menjar, tu. Una instància és aquella promesa de què l’Ajuntament t’escolta però a la manera de fer-se el suec, m’entens? És un full imprecís, mutable, polièdric, una meravella de l’Administració minuciosament estudiat perquè mai el puguis omplir del tot bé i mai el puguis fer arribar ben bé al departament que toca. Així que aquest semàfor ha estat pensat, estudiat i validat per un equip de genis i ha de tenir una raó de ser, que és precisament el que intento esbrinar. I si no t’ho creus, observa-ho tu mateix. 

— Hòstia!!!!!

— Què passa ara?

— Acaben d’atropellar un nen!!! Déu meu!!! Que no ho veu???

— Respira i tranquil·litza’t. Al cinquè, el cos s’hi va acostumant. No dramatitzis. Pensa en el telenotícies, a partir de la tercera desgràcia ja són totes iguals i deixen de destorbar l’esperit. Ara no facis el ploramiques que també escoltes crueltats deu vegades al dia escarxofat a la butaca.

— No pensa fer res, vostè???

— Fixa’t en l’equilibri de poders. L’existència d’una llum verda pels vehicles anul·la completament l’autoritat del pas de vianants. I com l’obeïm! Autèntica enginyeria de l’ordre modern, nano! A les guerres passa el mateix, s’instal·la una màquina i uns colorins manen per damunt del sentit comú. 

— Sentit comú, diu??? On és el seu sentit comú???

— Què vols que hi faci jo? El nen ja és mort i ja t’he dit que això ha estat pensat, estudiat i validat per un equip d’experts i l’únic que hem de fer nosaltres és esbrinar el missatge que ningú veu. Què ens vol dir l’Administració matant els nens? Pensa-hi.

Tags: opinió
Article anterior

Crònica negra a Torroella. Accidents i desgràcies. (II)

Següent article

Què fa la fruita confitada?

Maria Izquierdo Burguès

Maria Izquierdo Burguès

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies