Presentació d'”Estudis del Baix Empordà”, volum de 2010
L’Institut d’Estudis del Baix Empordà (IEBE) va ser fundat ara fa trenta anys i enguany ha presentat el volum n. 29 dels Estudis del Baix Empordà, el seu anuari de recerques. L’IEBE és un centre d’àmbit comarcal adscrit al Patronat Francesc Eiximenis, de la Diputació de Girona. La seva aportació anual, pel seu contingut heterogeni sobre diversitat de temes de la comarca, ha aconseguit un prestigi ben consolidat.
A l’acte de presentació, que va tenir lloc al monestir de Sant Feliu de Guíxols, amb nombrosa concurrència, qui signa, com a president de l’entitat, va informar sobre la situació actual del centre d’estudis i els projectes de futur. El vicepresident, Xavier Rocas, va glossar de forma detallada els catorze articles (inèdits i d’investigació) que conté el nou volum. A continuació, l’historiador i arxiver guixolenc Àngel Jiménez va fer una completa exposició del seu treball sobre “Ramon Sais, el darrer alcalde republicà de Sant Feliu de Guíxols”.
Cal destacar que el volum presentat conté alguns treballs sobre la rodalia de Torroella i el Baix Ter. Així, hi trobem un estudi del geòleg Jordi Montaner i un equip de col·laboradors sobre “Canvis en la paleomorfologia i dinàmica fluvial del riu Ter”, i un altre del filòleg Moisès Selfa sobre la toponímia del segle XVIII, al terme de Torroella i la seva pervivència. L’historiador Salvador Vega hi publica un extens article sobre la creació de la batllia reial de Verges al segle XVI, i els restauradors Marga Quiles i Pere Rovira expliquen la restauració i conservació de la imatge romànica de la Verge de la Fossa d’Ullà. També ens toca de prop el tema de la restauració de la Torre de les Hores de Palau-sator, que analitzen l’arquitecte Lluís Bayona i l’historiador Lluís Buscató. Altres articles ens parlen de temes diversos de Palamós, la Bisbal, Calella de Palafrugell o bé d’algun territori extens o de la totalitat del Baix Empordà.
El llibre ha augmentat el seu gruix en referència als d’anys anteriors i, com és habitual, ha merescut una bona acollida dels lectors fidels. Els membres de la junta de l’IEBE sabem perfectament que aquest anuari de recerca és d’abast minoritari, però entenem que fa un servei positiu per al progrés del coneixement de molts aspectes de la nostra comarca. I amb aquest esperit volem continuar.