L’Amàlia Zimmermann ha realitzat esforços considerables per posar a l’abast dels torroellencs un patrimoni cultural de primer ordre. A més dels llibres, el fons el constitueixen fotografies, obres artístiques, dietaris, etc. la qual cosa fa que ens trobem davant d’un conjunt únic per estudiar l’obra d’aquests dos intel·lectuals que han prestigiat la literatura catalana del segle XX.
És evident que el més important és la conservació íntegra d’aquest patrimoni, però com a torroellencs hem d’estar agraïts a l’actual propietària que hagi elegit la nostra vila com a seu de la col·lecció i penso que ens toca fer mans i mànigues per seguir gaudint d’aquest privilegi. Més encara, ens hem de proposar cercar fórmules òptimes a fi de facilitar la consulta, l’estudi i la difusió de l’obra dels dos germans.
Torroella necessita un revulsiu, i millor revulsius, a fi de convertir-se novament en la prestigiosa vila amatent de la cultura que durant llargues dècades ningú ha posat en dubte. La manca de consideració que pateix la cultura és general, però aquesta realitat lamentable no pot ser cap pretext per condemnar Torroella a la mediocritat. Ens calen esperons per tornar a ser un referent.
El fons Ferraté-Ferrater esdevindrà un magnífic detonant per recollir energies i iniciar debats de futur. És clar que una biblioteca de les característiques que ara ens ocupa la voldríem veure consolidada a Torroella i no solament això: desitgem que sigui la base d’altres projectes literaris, musicals, artístics, filosòfics, etc. Necessitem la voluntat de tot el poble per seguir fent possible que la cultura esdevingui el principal element per ensenyar-nos a pensar i decidir lliurement i ens aporti riquesa gràcies a iniciatives intel·ligents.
Es va preveure per al dissabte primer d’abril una trobada oberta a tothom a la mateixa casa on ara es troba el fons, pensant que seria una bona ocasió per donar a conèixer l’abast d’aquesta iniciativa en bé d’un patrimoni cultural que, si es queda a Torroella, ben segur que oferirà moltes possibilitats a estudiosos d’arreu i ens facilitarà als torroellencs tenir a disposició llibres preuats.
S’ha redactat un manifest a favor de la permanència d’aquest fons a Torroella. Aquelles persones que no han tingut ocasió de firmar-lo ho podran fer a partir del primer d’abril si així es decideix a la trobada que he anunciat més amunt. El projecte necessita cobrir despeses urgents i és d’esperar que entre tots aportarem el suficient. No podem deixar escapar, com va passar amb el fons Panero, una biblioteca que tornarà a projectar Torroella com a vila cultural.