Heu vist mai més de 1.200 persones ballar plegades la sardana Torroella, vila vella a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí?
Aquest fou l’efecte aconseguit el divendres 27 d’agost de 2010, un xic passades les 11 de la nit, com a colofó final de l’estrena d’Inaudit, Vicenç Bou i Geli.
Enguany es commemora el 125è aniversari del naixement de l’il·lustre compositor torroellenc i l’Agrupació Sardanista Continuïtat no podia passar per alt aquesta efemèride. Així ens ho recorda Josep Pujadas, que va proposar de muntar un espectacle coreogràfic a partir de la composició musical de Vicenç Bou, Vicentet, com se’l coneix a Torroella.
A través de l’esbart Montgrí, més d’una cinquantena de persones (entre vestuari, disseny, balladors, músics, guionistes, coreògrafs) van posar fil a l’agulla al projecte que tindria per nom Inaudit, Vicenç Bou i Geli.
I donem fe que, a tenor de la reacció del públic, l’objectiu s’ha aconseguit.
El guió de l’espectacle és senzill i complex alhora. En tot cas, molt ben redactat i documentat per part de Jaume Nonell, sabadellenc molt vinculat a l’Agrupació Sardanista Continuïtat des de fa més de vint anys.
Es pretén realitzar un viatge que faci la coreografia de diferents obres musicals de l’autor, lligades sempre amb les diferents etapes de la seva vida.
Així, durant la primera part, es reprodueix una festa major de Torroella d’un segle enrere amb ball de gegants i capgrossos, sardanes, valsos i pasdobles.
Així és com Vicentet aconsegueix un èxit i reconeixement prematurs en quant a músic i compositor. Melodies senzilles, fàcilment identificables i sovint interpretades.
La fama de l’autor traspassa fronteres. Les seves peces sonen en cabarets i sales de festa de Barcelona, París i Buenos Aires. És el moment de màxima eufòria i reconeixement.
Però no es pot oblidar una etapa més fosca, no tan fructífera. Amb defensors però també amb grups detractors. Bou sí, Bou no i Ombra i llum són peces que ho demostren.
Finalment, Vicentet torna a Torroella, la vila natal, i allà recupera la inspiració. És el moment d’escriure Pescadors, Bons catalans, Record de Calella i la cèlebre Torroella, vila vella, entre d’altres.
És l’escena final de l’espectacle on més d’una trentena de balladors interpreten la peça Nou esclat, la qual arrenca els aplaudiments espontanis del públic.
La part musical va a càrrec del músic establert a casa nostra Jordi Molina. En fa els arranjaments i dirigeix la formació musical creada exclusivament per a aquest espectacle. En definitiva, sis músics de gran bagatge musical i d’extraordinària qualitat artística. És especialment emotiu el moment que Jordi Molina surt al bell mig de l’escenari per interpretar un fragment de Sentiments, amb un solo de tenora.
La coreografia ha estat encarregada a Sebastià Vilanou, que ja ha treballat anteriorment amb l’esbart Montgrí dirigint l’espectacle El flautista del Montgrí.
Ha sigut l’encarregat de combinar els passos tradicionals de la sardana amb altres elements de dansa tradicional d’arrel catalana i amb elements de dansa més contemporània.
Altres col·laboracions que cal agrair són les de Josep Ahumada i Assumpció Capella en el vestuari, Glòria Pujadas en el disseny gràfic, Judit Pujadó i Eva Trullàs en lletra i veu, i finalment Fanny Pujadas en la veu en off.
I, com no, els més de quaranta dansaires que llueixen sobre l’escenari i tot el públic present en l’estrena, especialment la família del compositor.
En definitiva, un nou èxit en el palmarès de l’Agrupació Sardanista Continuïtat que, esperem, se’n pugui gaudir en molts altres indrets de Catalunya i d’arreu.
VIdeo Lluis Bofill