Conferència inaugural d’Emili Teixidor a l’INS Montgrí
A la conferència inaugural del curs 2011-2012 de l’INS Montgrí, i amb motiu del 25è aniversari del centre, vàrem tenir la sort de poder escoltar l’escriptor Emili Teixidor que ens va parlar de la lectura i la vida.
Deia l’Emili Teixidor que arribar a ser un bon lector requereix uns mestres, unes pràctiques, una voluntat i uns esforços determinats.
Per arribar a ser un lector adult cal haver passat per l’etapa juvenil, en la qual només es llegeixen textos transparents, sense dificultat de cap tipus i amb la finalitat d’informar-se o de passar-s’ho bé. En aquesta etapa hi situa els “best- sellers” sense intenció de menysprear-los, ja que si un llibre està ben escrit i és honest en les seves informacions, considera que és un bon llibre. La majoria de gent es queda en aquesta etapa, però ell suggereix al lector de fer un esforç i endinsar-se en lectures que potser tenen un text difícil de comprendre, però que es llegeixen per pensar, per aturar-se a cada paràgraf, per investigar i per aprendre.
Van ser molt interessants els suggeriments que ens va fer per fomentar la lectura i arribar a ser uns bons lectors:
- Cada persona hauria de tenir tres piles de llibres: la dels llibres que ens fan llegir, la dels que volem llegir per distreure’ns i la dels que volem llegir per pensar i per aprendre malgrat sapiguem que ens costen.
- Fomentar la lectura a les aules. És l’hora de lectura i tothom llegeix el seu llibre. Encara que a alguns alumnes els costi i es neguin a llegir, cal exigir-los que estiguin en silenci i vindrà un dia que decidiran llegir.
- Potenciar la lectura en veu alta.
- Fer el petit esforç diari de llegir poesia o prosa poètica: Llegir cada dia un sol vers d’un poema, sense buscar entendre-hi res, només pel plaer de els paraules. És un exercici de disciplina lectora que pot ajudar, a la llarga, a acostar-se als clàssics o a qualsevol llibre que exigeixi un mínim esforç.
- Seure amb els nostres alumnes o amb els nostres fills per llegir plegats: ells amb el seu llibre, nosaltres amb el nostre.
Publiquem una de les moltes cartes que els alumnes de l’Institut van enviar al senyor Emili Teixidor i que ell va agrair emocionadament.
Torroella de Montgrí, 19 d’ octubre 2011
Benvolgut Sr. Emili Teixidor,
Avui a classe he llegit el pròleg del seu llibre La Lectura i la Vida. M’ha emocionat com vostè ens dóna a conèixer la importància que tenen les paraules i els llibres a la nostra vida.
Jo crec que els llibres són com coses vives, que quan els llegeixes et poden omplir buits, et demostren coses que mai t’havies plantejat, et mantenen la ment entretinguda i et porten unes ganes de llegir sense parar. Per mi és com si els llibres es tornessin vius dintre el nostre cos, et fan sentir emocions: “No has plorat mai llegint un llibre?” “No has somrigut?” … Jo sí.
Quasi tots els tipus de llibres em fascinen des dels d’amor, als d’humor, els d’aventures, els fantàstics, fins i tot les enciclopèdies, tots tenen un lligam que els uneix d’alguna manera, aquesta unió podria ser l’interès que té una persona per llegir…
He llegit una pila de novel·les, de llibres de tot tipus, i tots m’han dit alguna cosa. Tots m’han tocat d’alguna manera. Tots els llibres m’agraden, tot i això els llibres que més m’han marcat poden ser els de la “Saga Crepuscle”pel valor de l’amor, tot el que sent la protagonista pel vampir i tot el que fa per aconseguir-lo…; els 6 llibres de “Els fills de la terra”; la innocència que té la protagonista, la vida solitària però completa que té amb animals i amb persones plenes de generositat. Algunes novel·les, per exemple “A 3 metres sobre el cel” , les aventures que viu la protagonista i com l’estima tot i que acaben separant-se; De tots“Els diaris de la Carlota” me n’han agradat d’alguna manera els temes, … i tants altres.
Llegir és despertar un món intern, el qual s’alimenta a base de llibres.
Cordialment,
Eva Feliu