Quan pensem en el futur, ens convé molt recordar episodis del passat.
Sobretot quan es tracta de projectes, realitats, esdeveniments i persones que incideixen en el nostre present i que condicionen el que serem i com serem. Val molt especialment la pena fixar-nos en algunes circumstàncies que relliguen la nostra història cultural amb l’actualitat.
És el cas de la revista emporion, una publicació de Torroella de Montgrí que ara ha complert els seus primers cent anys de vida. Per poc que coneguem la història del nostre país, podem imaginar que cent anys d’una publicació cultural no deuen pas haver estat plàcids ni sense vicissituds de tota mena. Incloent períodes de prohibició pel fet ben sabut que hem viscut sota governs espanyols que han actuat amb força en contra de la cultura. En contra de la cultura catalana que és una manera d’estar en contra de la cultura en general, és bo recordar-ho.
El fet és que a Torroella de Montgrí, una vila de 4.000 habitants el 1900, quan tot just s’havia construït el pont sobre el Ter, hi va arribar una persona providencial l’any 1911: el mestre Pere Blasi. La trobada d’aquest home savi amb homes senzills però cultes com l’ebenista Eduard Viñas Matarrodona, el botiguer i autor teatral Josep Castells i, el 1913, el recent vingut mossèn Francesc Viver Puig, va fer possible l’existència d’una àmplia i forta activitat intel·lectual a Torroella. Al voltant d’aquestes persones cultes es va conformar un grup de gent que escrivia i que llegia a la manera del que passava als centres culturals europeus.
A la vila s’hi publicaven dues revistes: Mont-Gris i El Montgrí, fins que el 1915 sumaven esforços i apareixia emporion.
A aquests personatges els devem la satisfacció de saber que vivim en un país amb profundes arrels culturals, a ells devem el reconeixement del que ha aportat a la nostra formació intel·lectual el noucentisme, un moviment que relacionava el coneixement del passat grec i llatí amb la cura del propi paisatge com ho mostra la Geografia elemental de Catalunya que el mestre Blasi va fer entrar a les escoles.
De tot això, en fa cent anys. Ho recordem i ho celebrem perquè emporion és avui una revista ben viva, en format digital. Ara mateix, l’agraïment l’adrecem a les persones que l’any 2006 van decidir recuperar la revista que podeu llegir amb periodicitat mensual a: emporion.org
Muriel Casals